armirion Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Witam z góry przepraszam jak złym w miejscu napisałem wątek a teraz do rzeczy. Chciałbym nauczyć się zmieniać wtyczki na okablowaniach niestety poradników na YT i forach nie znalazłem albo jest to tajemna sztuka albo jest to bardz proste :( chciałbym być w końcu nie uzależniony od osób które to potrafią i nie truć im głowy. Głównie chciałbym zmienić wtyczkę z na batce 9,6 z dużej tamayi na małą Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Ot, podstawowe zdolności lutownicze Ci na to pozwolą. Quote Link to post Share on other sites
Lafayette Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Po cholere zmieniać z dużego gówienka na małe gówienko? :P Od razu sobie kup wtyczki T-deans i przylutuj. Wystarczy nie mieć dwóch lewych rąk. Tutaj masz wszystko pięknie opisane: KLIK Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 Po cholere zmieniać z dużego gówienka na małe gówienko? :icon_razz: Od razu sobie kup wtyczki T-deans i przylutuj. Wystarczy nie mieć dwóch lewych rąk. Tutaj masz wszystko pięknie opisane: KLIK lutować nigdy nie lutowałem a co do małego gówienka wole mieć wtyk bardziej popularny wtyk wśród AEgów no przynajmniej w mojej grupie asg jest dużo ludzi z małym gównem Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 To już lepiej przekonać ludzi do Deans. W ramach praktyki przelutuj wszystkim wtyczki ;) Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 (edited) za dużo było by roboty dolicz do tego 30x batek :icon_biggrin: do przerobienia Edited December 6, 2013 by armirion Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 To jest z 30minut pracy :D po 1 batce na minutkę :P Trochę praktyki i wszytskiego da się nauczyć. Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 dobra , ale Lafayette pomogł mi jakbym chcial mieć T-deans jak zmienić z dużej tamayi na małą ? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Normalnie, uciac kable wziąść nową wtyczkę wepchać kable w nowe konektorki, zacsinąć je i zalac dla pewności cyną włozyć w wtyczkę. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Normalnie, uciac kable wziąść nową wtyczkę wepchać kable w nowe konektorki, zacsinąć je i zalac dla pewności cyną włozyć w wtyczkę. Nie zapominajmy o zgodnej polaryzacji kabelków we wtyczce :) Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 I najlepiej zaizoluj drugi kabel, kiedy lutujesz pierwszy, bo ich przypadkowe połączenie skiepści Ci batkę. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 I najlepiej zaizoluj drugi kabel, kiedy lutujesz pierwszy, bo ich przypadkowe połączenie skiepści Ci batkę. Eeee tam, mnie za młodu mnóstwo razy zwarło kable na pakietach NiMh i nic im się o dziwo nie stało :P Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Zawsze można najpierw jeden kabel odciąc zlutować wlożyć w wtyczkę i dopiero brać się za drugi. Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 (edited) Eeee tam, mnie za młodu mnóstwo razy zwarło kable na pakietach NiMh i nic im się o dziwo nie stało :icon_razz: NiMh to NiMh, ale z lipolką by mogło być bombowo :icon_mrgreen: No może bez przesady, ale pakiet by się pewnie uszkodził :F. Edited December 6, 2013 by Fishbonee Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Izolować trzeba zawsze! Bo kable są w stanie przyspawać się do siebie, a głupi człowiek w odruchu bezradności może spróbować rozrywać je palcami, co w najlepszym wypadku skończy się tylko na poparzeniu... Quote Link to post Share on other sites
SKIF Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 ...co w najlepszym wypadku skończy się tylko na poparzeniu... O poparzeniu przez 11V lub 7V to jeszcze nigdy nie słyszałem. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 powiedz to mojemu znajomemu, który ma wypalony na nodze piekny klucz od zamka i dziurawe spodnie. :) Pakiet 3S z odwrotna wtyczką (deans męski) włożył do kieszeni gdzie były klucze od domu. nagle zaczął tańczyć sambe, rumbę czy inne jakieś rytmy bo wtyk dotknął klucza i zrobił zwarcie. Klucz pięknie rozgrzał się do czerwoności i zrobił pięęęękny ślad na nodze. Po chwili dymu małego i telepania spodniami, wypadł klucz przez nową dziurę w spodniach i łupnął o ziemię :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 (edited) O poparzeniu przez 11V lub 7V to jeszcze nigdy nie słyszałem. Bo to prąd a nie samo napięcie powoduje wzrost temperatury i poparzenie. A ten przy zwarciu nawet zwykłego NiMHa idzie w kilkanaście amperów - nie mówiąc o LiPolach które w burście mają nawet 100A. To już spawarka. Edited December 7, 2013 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 (edited) Dwie koszulki po 1m każda (czarna i czerwona) to koszt 3 zł. A z wtyczkami mini Tamiya to jest zero problemów. Szczypcami wyciągnij ze starego gniazda jeden kabelek, wyciągnij z konektora kabelek, załóż na niego końcówkę z nowej wtyczki, włóż kabelek do odpowiedniej dziurki w nowej wtyczce i czynność powtórz jeszcze trzy razy. Uprzednio oczywiście nawiń te koszulki termokurczliwe na kable i później je podgrzej. Edited December 7, 2013 by Vaco Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Do wtyczek Tamiya nawet nie potrzeba koszulek termokurczliwych ponieważ sama wtyczka osłania kable przed zwarciem. Chyba,że chcesz spróbować usztywnić kabel by się nie ruszał w niej. Tylko pamiętaj by nie ciąć obu kabli na raz bo zrobisz zwarcie :P Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Z koszulkami siedzi pewniej i według mnie estetyczniej wygląda. A ja lubię dbałość o szczegóły, dlatego zaproponowałem :). Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Wszystko już powiedziane ? Ktoś ma coś jeszcze do dodania ? Quote Link to post Share on other sites
armirion Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 Dziękuje wszystki za rady ostrzeżenia jeszcze się tak na koniec dopytam czy baterie lepiej by była rozłądowwana czy by byłą naładowana? by przy niej coś majstrować bo zdaje mi się , że ma być rozładowana :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Nie ma znaczenia podczas zmiany wtyczki... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Byle kabli nie zwierać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts