Aftar2 Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 cześć, przeglądam forum od wczoraj, ponieważ szukam sprzętu na start. Szukam na średniej półce i praktycznie byłem pewien jaką broń chcę kupić, a chodziło konkretnie o SCAR-a.(http://gunfire.pl/product-pol-1152197372-Replika-karabinu-szturmowego-FN-SCAR-CQC.html) Teraz już nie mam takiej pewności, poczytałem i znalazłem temat gdzie jest rozpisane iż np. g36 (http://gunfire.pl/product-pol-1152201679-Replika-karabinka-szturmowego-H-K-G36-K-.html) daje dużą dozę realizmu i jest wyprodukowana z lepszego tworzywa. Podoba mi się ten model znacznie mniej, ale jeśli na prawdę miał by jakoś szczególnie zwiększony realizm, to piszę się na to. Mieliście doczynienia z tym modelem SCAR-a? Jak ogólnie wygląda sprawa realizmu w modelach elektrycznych? Jest jakiś turbo przodownik? Nie jestem zainteresowany karabinami snajperskimi. Wiem, że nie osiągnie się za bardzo odrzutu, ale czy są modele, które imitują je w lepszym stopniu? Ogólnie zrobiłem sobie zestaw, który chciałbym kupić, ale potrzebuję pomocy co do doboru wszystkiego w koło: -broń: SCAR, ale jeśli są bronie dające lepszy realizm, to do rozważenia - strój: http://gunfire.pl/product-pol-1152198997-Komplet-mundurowy-ATC-FG.html albo http://gunfire.pl/product-pol-1152196319-Komplet-mundurowy-ATC.html?rec=101801102 ewentualnie jakiś inny, który wstępnie daje lepszy efekt startowy - akcesoria: ładowarka do kulek? - strój akcesoria: co potrzebuję, aby otrzymać efekt "wojaka" ?:) czy taki stuff się przydaje? http://gunfire.pl/product-pol-1152194157-Kamizelka-typu-RRV-WOODLAND.html?rec=101801101 , czy lepiej potrzebne rzeczy (dodatkowe kieszenie) osobno dobrać? z dodatkowymi magazynkami, butami, goglami sobie chyba dam radę, ale cała reszta leży, więc nawet nie wiem co jeszcze potrzebuję. Nie mam znajomych siedzących w tym. ogólnie planuję zabawę w asg, ale drugie zastosowanie, to udział w konwentach, czyli typowo do połażenia jakiś fajnie komponujący się strój. Mega mi się podobają standardy miejskie, ale zakładając, że chcę to też do zabawy wykorzystać na świeżym powietrzu, to będę musiał zostać przy leśnym. sklep był wybrany totalnie losowo, żeby pokazać w co mniej więcej celuję, a nie czyją ofertę wybieram. Dodatkowe pytanie: warto obejść sklepy na mieście, czy mają mało opłacalny stuff w stosunku do neta? Aktualnie przebywam cały czas w Poznaniu, więc jest tu jakiś wybijający się sklep? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Odpuść sobie kamizelki GFC i te tanie komplety mundurowe z Chin. Chcesz tanią kamizelkę to poszukaj LBV, FLC lub czegoś z Bundeswehry. http://forum.wmasg.p...zalozysz-temat/ Co do munduru to rozejrzyj się za flecktarnem, DPM. Chyba, że możesz kupić coś droższego. W Poznaniu masz Specshop. Przejdź się i przejrzyj ich repliki z "górnej półki" np. G36 Aresa, M4 G&P. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Dodatkowo wejdź na forum wlkp. Pod koniec tygodnia zazwyczaj pojawia się ankieta na której wybiera się miejsce do grania. Jeżeli w tym tygodniu prognozy na sobotę będą oscylować poniżej -5 stopni Celsjusza, to na ankiecie będzie mało osób. Co do stylu miejskiego - Twój wybór. Lasy są zielone a budynki dookoła mają też zieleń. OFF podpowiada dobrze. ja bym dorzucił polskie camo itd. Krojów masz do wyboru, do koloru. W Specshopie mają też przyzwoitą mundurówkę. Quote Link to post Share on other sites
Aftar2 Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 (edited) dzięki Panowie. Będę się rozglądał i nie wiem jak umknął artykuł o kamo, ale widzę, że jestem za głupi, bo muszę jeszcze raz przeczytać, żeby coś rozkminić :icon_razz: co do sprzętu to odwiedzę Specshop, ale widzę, że aktualnie mają średnie zatowarowanie, ale na mnie na bank wystarczy:P @OFF- proponujesz konkretne serie, ale ogólnie scar wypada gorzej przy nich? Widzę, że ARES też ma dostępnego scar-a (w wersji L i H z i bez granatnika i w wersji deluxe (cokolwiek ona znaczy, bo jeszcze tego nie rozkminiłem). @wilq1979 - pewnie zacznę się udzielać jak już coś wstępnie zbiorę, ale obadam gdzie najczęściej ludzie się noszą. jeszcze jedna sprawa mi się nasuwa co do Specshop. Sam pracuję w sklepie w którym kładę duży nacisk na pracowników, żeby starali się dokształcać i żeby umieli udzielić fachowej informacji (co się zdarza coraz częściej ^^). Czy można powiedzieć o Specshopie, że nie ma ciśnienia na konkretne marki i potrafią w miarę rozsądku odpowiedzieć fachowo, czy jak wyczują świeżaka, to może być różnie? Edited January 21, 2014 by Aftar2 Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Weź pod rozwagę temat potencjalnej stylizacji podczas wyboru sortu mundurowego. Biorąc G36, flectarn pasuje do zestawu jak ulał. Kilka mniejszych lub większych detali i stylizacja gotowa. Później taką bazę możesz rozwinąć i bawić się w rekonstrukcję. Co nie znaczy, że w mundurze nie pasującym do repliki nie można się bawić. Co do replik, realizmu to ty przy napędzie elektrycznym nie uświadczysz, chyba że mówimy o Systemie PTW za grube hajsy. Ba, większość gaziaków ma daleko do realizmu, a do tego są o wiele bardziej upierdliwe w utrzymaniu. Także wiele się nie spodziewaj, a jeśli twoje wymagania są wyższe - strzelnica sportowa czeka na ciebie. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Moim zdaniem potrafią doradzić i znają się na rzeczy. Jest rozpiętość w wiedzy na różne tematy. Jeżeli chodzi o aspekty techniczne replik, to warto poprosić ich serwisanta. Z informacji od kolegów technicznych (co ją np wykładają na uczelni) wiem, że facet zna się na rzeczy. Jako handlowiec lubię robić u nich zakupy. Kupuję wyposażenie i usługi w różnych miejscach i zaliczają się do listy solidnych. ranking wlkp: flacktarn, DPM, WP, Olivka UCP Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Nie, "shift" mu działa. Ciekawe dlaczego pisze jak ćwierćpiśmienny. ... bo pewnie ma 11 lat... :sciana: Aftar, zorientuj się najpierw jakie teamy działają w Twojej okolicy, czy mają wymagania mundurowe, bo kupisz mundur i oporządzenie, które później będzie wisieć w szafie, to na poważnie i ostatnie, dla "śmichu" - czy przyjmują chłopców w Twoim wieku... :icon_wink: Edited January 21, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 @OFF- proponujesz konkretne serie, ale ogólnie scar wypada gorzej przy nich? Widzę, że ARES też ma dostępnego scar-a (w wersji L i H z i bez granatnika i w wersji deluxe (cokolwiek ona znaczy, bo jeszcze tego nie rozkminiłem). Na tym to się nie znam :P G36 Aresa natomiast może być lepsze od G36 Umarexu (kiedyś G36 dla nich robił bodajże ARES, a teraz inna firma, poza tym G36 Aresa chyba tańsze trochę jeśli bierzesz pod uwagę wersję C). Możesz też zapytać o dostawy innych replik. Czy można powiedzieć o Specshopie, że nie ma ciśnienia na konkretne marki i potrafią w miarę rozsądku odpowiedzieć fachowo, czy jak wyczują świeżaka, to może być różnie? http://forum.wmasg.pl/forum/268-opinie/ ;) W razie czego lepiej jednak zweryfikować to co usłyszysz w sklepie korzystając np. z forum. Co do kamizelki to zostaw to na koniec. Dobre kamizelki trochę kosztują, a jak zaczynasz to i tak nie będziesz mieć czego nosić (hi-capa drugiego można schować do jakiejś kieszeni lub połączyć z pierwszym magazynkiem). Może przyda Ci się ten link http://www.formacjasgo.pl/recenzje/page/2/ Pooglądaj zdjęcia (airsoftphotos, na FB są różne strony i tutaj też masz zdjęcia http://forum.wmasg.pl/forum/310-ekwipunek-zdjecia/) , rozejrzyj się po grupach w swojej okolicy i wtedy podejmij decyzję jaki chcesz mundur. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Za mundurami, butami i kamizelkami taktycznymi to odwiedzaj sklepy z demobilem i staraj się wyszukiwać jedynie sprzęt kontraktowy, czyli robiony przez solidne, lokalne firmy z porządnych materiałów i według ściśle określonych wymagań dla armii danego kraju. Taki sprzęt jest praktycznie nie do zdarcia i w doskonałej jakości, zwłaszcza jak za swoją obniżoną cenę z racji bycia sprzętem po demobilizacji. Również polecam dobranie repliki i kamuflażu munduru do całości, o wiele lepiej się to prezentuje od misz maszu ale to jest sprawa osobista bo jedni wolą tak a drudzy tak. Jeszcze jedna istotna sprawa, którą inni jakoś pomineli. Ochrona oczu. Gogle polecam używać raczej tylko z hełmami, bez nich wyglądają głupio parują mocniej od okularów i są nieco niewygodne choćby ze względu na trudności w celowaniu z niektórych replik. Okulary są tańsze, o wiele słabiej parują, co prawda dają mniejszą ogólną ochronę okolic oczu ale pod względem wytrzymałości samych szybek niczym nie ustępują goglom. Można znaleźć takie okulary, które dobrze przylegają do twarzy są wygodne i nie zostawiają wiele miejsca dla kulek by się pod nie prześlizgnąć. Ochrona oczu musi spełniać standard EN166 i posiadać udokumentowany certyfikat w klasie twardości szybek F. Większość dopuszczonych do obiegu ochronników wzroku takie normy spełnia (o ile nie kupuje się ich na ruskim rynku u pana Sashy) tylko w sklepach BHP. Polecam okulary 3M Peltor (jeden koncern), najbardziej ufam Peltorom Maxim Ballistic gdyż mają dodatkowy certyfikat spełniający normy amerykańskie, cena ok 45zł. Są też okulary firmy 3M, typowo budowlane ale z powodzeniem nadają się do ASG. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 W pełni zgadzam się z Fedajkinem w sprawie ochrony oczu. Ze swojej strony mogę polecić http://gunfire.pl/product-pol-1152193144-Okulary-I-vo-bezbarwne-oprawki-niebieskie.html Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Co do ochrony oczu to polecam http://www.bestmilit...plet-p-199.html Specshop ma/miał fajną ofertę jeśli chodzi o ochronę wzroku, ale gogle mają droższe. Jeśli jednak zdecydujesz się na kupno okularów to przymierz je wpierw w sklepie. Jeśli link dalej nie działa to znajdź przez gogle -> Locust Revision bestmilitary Później tylko trzeba odszukać odpowiedni komplet za 169 zł :P Cena całkiem ok jak za nowe gogle z dwoma wizjerami i pokrowcem. Edited January 21, 2014 by OFF Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Off, podany przez Ciebie link generuje odpowiedź: [404] File Not Found : Plik nie istnieje Podany w zapytaniu URL /gogle-taktyczne-revision-locust-foliage-green-szyby-nowy-komplet-p-199.html. nie został odnaleziony na tym serwerze. The requested URL /gogle-taktyczne-revision-locust-foliage-green-szyby-nowy-komplet-p-199.html. was not found on this server. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Dzięki. To przez kropkę na końcu, już poprawiłem :icon_razz: Edit: Poprawiłem, ale coś nie śmiga :teethh: Edit2: Dobra, już śmiga :icon_biggrin: Dodam od siebie, że takie gogle są używane przez Formozę (czarne) i AGAT (zielone). Edited January 21, 2014 by OFF Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Nie to, żeby Revisiony były złe, ale armyworld ma ostatnio zalew gogli z demobilu w cenie chinola. http://armyworld.pl/pol_m_AKCESORIA-WOJSKOWE_Okulary-Gogle-Taktyczne-504.html Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Tylko, że tych z demobilu lepiej nie brać (widzę, że mają też nowe). Nie wiadomo co przeszły i w jakim stanie przyjdą. Quote Link to post Share on other sites
Aftar2 Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Odwiedziłem dzisiaj sklep i w sumie jestem zadowolony z wizyty. Jeżeli chodzi o broń, to na miejscu było trochę sprzętu głównie firmy ARES, którą to sprzedawca polecał mi z własnego doświadczenia. Ogólnie mimo wszystko podpytałem o SCAR-a (czuję fanatyzm w swoich poglądach) i jest możliwość zamówienia go. Z zalet mówił o dobrej jakości wykonania i w miarę solidnym działaniu. Z wad wymienił głównie problem z dostępnością części zamiennych i z potrzebą dość delikatnego obchodzenia się. Miałem też okazję obejrzeć karabin tej samej firmy, a mianowicie G36, który w ręku leża dobrze i było czuć przyjemny ciężar. Miałem też przyjemność trzymania AUG Steyra, który też mi się zawsze podobał, ale tutaj odczułem dyskomfort jeżeli chodzi o obejście w pierwszych chwilach, a do tego sprzedawca pokazał dość słabo zrobiony uchwyt przedni. Jeżeli chodzi o strój ograniczyliśmy się tylko do wstępnego wyboru spodni i bluzy. Zaznaczyłem, że po przeczytaniu kilku stron na temat kamuflażu dalej nie umiem podjąć konkretnej decyzji, więc zdałem się na sprzedawcę. Wstępnie zaproponował mundur MCCU Marpat Helikon, który ponoć jest w pewnym sensie powiązany ze SCAR-em jeśli bym się na niego zdecydował. (jakieś oddziały marines dostały ponoć przydział tej broni) Dodaliśmy do tego wszystkiego kamizelkę Condor Coyote brown i porozmawialiśmy chwilę o malowaniu twarzy. Dodałem wstępnie też do listy zakupów 3 magazynki chyba mid- cap, albo low- cap - jest to gdzieś w notatkach. Co do zbierania stroju z różnych zestawów, to jestem jednak przeciw, ponieważ chciałby stworzyć po prostu jakiś dobrze wyglądający schemat. Wykorzystałem wiedzę, którą udzielili mi tutaj forumowicze, żeby podpytać o parę rzeczy, a też dzięki temu łatwiej było mi się orientować w sklepie. :icon_smile: -------------------------------------------------------------------------------------- Co do ochrony oczu prawdopodobnie skuszę się na okulary, a nie google. Wydają się przyjemniejsze w użyciu, a jak nawet jest trochę większe ryzyko dostania kulką w odkrytą część twarzy, to i tak jest warte podjęcia. Prawdopodobnie pójdę za radą Fedajkina i skorzystam z firmy 3M Peltor. Google zaproponowane przez OFF-a wyglądają kozacko, ale miałem okazję nosić już różnego rodzaju google, głównie służące do pracy w warsztacie i nie było to zbyt komfortowe. Możliwe, że zainteresuję się nimi w późniejszym okresie dla celów czystko kolekcjonerskich, to wtedy wezmę pod uwagę zaproponowane marki. i ostatnie, dla "śmichu" - czy przyjmują chłopców w Twoim wieku... :icon_wink: pewnie nie przyjmują dlatego strzelam, że głównym celem będzie kolekcjonowanie do szafy. Dziękuje wszystkich forumowiczom, którzy zaangażowali się w pomoc przy skompletowaniu zestawu pokazowego. :icon_smile: Ciągle jeszcze nie podjąłem decyzji co do ostatecznego wyboru broni. SCAR ma layout, ale też dużą cenę i po prostu dobrą jakość wykonania. G36 ma bardzo atrakcyjną cenę i był zachwalany przez sprzedawcę jako broń dla początkującego, ale no po prostu nie widzi mi się jakoś specjalnie. ---------------------------------------------------------------------------------------------- i ostatnia sprawa: Nie, "shift" mu działa. Ciekawe dlaczego pisze jak ćwierćpiśmienny. - Arend Jest Pan moderatorem tej strony, a w regulaminie mamy zapis, że wszyscy mają się wystrzegać postów mało merytorycznych. Skoro wszyscy, to moderatorów dotyczy to w szczególności. Możliwe, że nie pasuje Panu styl mojej wypowiedzi, ale jeżeli miał Pan zastrzeżenia co do ortografii i innych aspektów, to trzeba było je zacytować. Możliwe, ze temat powinienem zostawić na porę dzienną, ale się podpaliłem, a pod ręką był tylko tablet, który czasami wprowadza autokorektę. Nie wszystko wychwycę, a nie jestem mistrzem stylistyki i interpunkcji języka polskiego. Pan też nim nie jest i jeżeli poczuwa się Pan do obowiązku pożartowania z innego forumowicza z powodu jego słabej znajomości języka, to niech najpierw szanowany moderator forum poprawi własne błędy (głównie interpunkcyjne) w profilu m.in. przy opisie broni. p.s. dlaczego nie ma opcji edycji wcześniejszych postów? :( Edited January 21, 2014 by Aftar2 Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Wstępnie zaproponował mundur MCCU Marpat Helikon, który ponoć jest w pewnym sensie powiązany ze SCAR-em jeśli bym się na niego zdecydował. Kupowanie Marpata z Helikonu to niezbyt dobry pomysł. Kupisz kontrakt za niewiele więcej (albo mniej jak poszukasz, zależy od rozmiaru), a będzie on bardziej wytrzymały. Możesz też pokazać kamizelkę, którą wybrałeś :icon_razz: Condor jest nawet ok, ale ceny niektórych kamizelek.. no można kupić już w tej kwocie kamizelki wyprodukowane u nas :icon_razz: Do repliki radzę wybrać jakieś zawieszenie np. http://sklep.orkan-tactical.pl/zawieszenie-taktyczne-1-2pkt-lrt-v-2-orkan-tactical.html Quote Link to post Share on other sites
Aftar2 Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 no z tym ubiorem, to było tak na prawdę wstępnie. Rozmiar ogólnie jakaś w najgorszym wypadku szczupłe xl, czy coś koło tego. Marpat jest słaby powiadasz? http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=122&products_id=10316&name=Condor_-_OPS_Chest_Rig_-_Coyote_Brown_-_MCR4-003 startowo było coś w okolicach tego, jeśli bym chciał dobrać, a tego: http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=122&products_id=3525&name=Condor_-_Kamizelka_Taktyczna_MVP_-_Coyote_Brown_-_MVP-003 jeśli chciałem zestaw, tylko teraz widzę, że dziwne barwy mi dobrał, jeżeli miałoby się zgadzać ze strojem, bo mocno odstaje od realiów u nas w kraju. Widzę tutaj poszedł mocno w stronę tylko pokazu. Było już blisko zamknięcia, więc czysto teoretycznie mi zapisał to. Z resztą sprzętu, czyli kaskiem, rękawicami, zawieszeniem daliśmy w tej chwili sobie spokój, bo najpierw broń trzeba dostać :) jak są jakieś konkretne propozycje, to chętnie wysłucham jeżeli chodzi o zamianę kamizelki/pasów/szelków Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Nie o to Offowi chodzi. Chodzi,że Maprat Helikona jest kiepski. Zainteresuj się wersjami kontraktowym Proppera. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Znaczy się sam Marpat jest ok, tylko to też zależy od terenu. Mówiłem ogólnie o firmie Helikon i ich mundurach. Lepiej dopłacić trochę więcej i mieć kontraktowy mundur w tym przypadku. Najlepiej jakbyś zobaczył w czym biegają w okolicy. Coyote Brown pasuje do Marpata jeśli o to Ci chodzi tylko tutaj też pojawia się kwestia terenu, na którym będziesz w nim biegać. Co do kamizelki to napisz najlepiej co chcesz w niej nosić i w jakich ilościach :icon_razz: PS. Arendowi chodziło pewnie o to, że nie zaczynasz zdania wielką literą. Quote Link to post Share on other sites
Aftar2 Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 (edited) właśnie wykopałem z piwnicy prezent, który kiedyś otrzymałem. Jako broń podręczną mam M92 firmy ASG:) Pan-Flint- zrobię, przejrzę jeszcze co ma Propper, no i jeszcze muszę się zastanowić nad rodzajem kamuflażu, bo to ciężka sprawa. nosić zamierzam: broń podręczną, magazynki zapasowe do broni głównej w ilości 3-4. Prawdopodobnie te średnie, jeżeli chodzi o pojemność: http://www.specshop....H_-_180_-_Metal z 2 magazynki zapasowe do M92, gadżety: nóż, jakaś mini latarka, akcesoria, które są potrzebne w czasie zabawy (czy je się trzyma na respawnie?), komunikator/komórka. Na starcie raczej mało będzie tego dodatkowego stuffu, bo jednak w końcu odkładana kasa się zaczyna kończyć. Tak na prawdę muszę przeczytać jaki ekwipunek to minimum, ale mimo wszystko chciałbym, żeby nawet były nadwyżkowe kieszenie, które będzie można zagospodarować później, a które będą fajnie wyglądać. Hełm do tego wszystkiego. Ogólnie w magazynkach będę dążył do tego, aby miały jak najmniejszą pojemność, nawet jeśli przy ewentualnej zabawie będzie to oznaczało stratę kilku fragów. myślałem także nad naszywkami. O ile z Polską naszywką nie ma problemu, o tyle z czymś innym jest gorzej. Jako, że to będzie strój, który nie ma na celu odwzorowania stroju prawdziwego żołnierza, to na jednym ramieniu chciałem mieć naszywkę z flagą Polski, a na drugim z flagą Ukrainy, której nigdzie nie widzę, więc pewnie będę musiał na jakąś stronę z .ua na końcu skoczyć. Edited January 21, 2014 by Aftar2 Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 właśnie wykopałem z piwnicy prezent, który kiedyś otrzymałem. Jako broń podręczną mam M92 firmy ASG:) No to jeszcze potrzebna będzie kabura :P Te z tworzyw sztucznych są ok. Może Fobus (chyba robi kabury do Beretty), IMI. Pan-Flint- zrobię, przejrzę jeszcze co ma Propper, no i jeszcze muszę się zastanowić nad rodzajem kamuflażu, bo to ciężka sprawa. Przeszukaj komis, ostatnio widziałem trochę szpeju w tym kamuflażu. Możesz też rozejrzeć się za Multicamem. myślałem także nad naszywkami. O ile z Polską naszywką nie ma problemu, o tyle z czymś innym jest gorze. Jako, że to będzie strój który nie ma na celu odwzorować strój prawdziwego żołnierza, to na jednym ramieniu chciałem mieć naszywkę z flagą Polski, a na drugim z flagą Ukrainy, której nigdzie nie widzę, więc pewnie będę musiał na jakąś stronę z .ua na końcu skoczyć. COMBAT-ID robi naszywki na zamówienie. Są też inne firmy. Możesz bez problemu zamówić sobie taką naszywkę w kraju ;) Tylko lepiej "gaszoną" bo inaczej to będziesz bardziej widoczny w lesie. Co do kamizelki to jeśli chcesz coś lekkiego to przyjrzyj się kamizelce Red River tutaj też warto się rozejrzeć http://miwo-military.pl/?p=9.1.KAMIZELKI-&page=1 http://miwo-military.net/ Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Skoro mowa o naszywkach w wlkp: http://www.naszywki.pl/ Aftar2 - w okolicy Poznania to głównie tereny zielone. Budynki są tylko dodatkiem. Możliwe, że przeoczyłem jedną rzecz w Twym spisie ekwipunku - nakolanniki. Bardzo ułatwiają życie :) Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 (edited) Teorie o kiepskości marpatu helikona można włożyć między bajki. Jakościowo - zarówno szycie jak i "spieranie się" materiału jest praktycznie identycznie jak w mundurach kontraktowych. Większość Pingwinów biega w marpacie - część Helikon, część kontrakty, sam swój komplet noszę prawie dwa lata - piorę, czołgam, błocę, brudzę - zero problemów. Co więcej - znajomy ma kontraktowe spodnie i nosi je w połączeniu z CS Helikona - również brak różnic w użytkowaniu. Oczywiście kolory są już mocno wyblakłe, ale helikon traci barwy tak samo, jak kontrakt. Propper? Ich ciuchy blakną pod wpływem patrzenia na nie, że o noszeniu nie wspomnę. Edit: Żeby nie było offtopowo: Aftar2: wybierz się na którekolwiek ze spotkań organizowanych w weekendy w Poznaniu, tak jak radził Ci Wilq. Tam popatrz na tych wszystkich śmiesznych ludzików poprzebieranych za żołnierzy i popytaj o szczegóły, każdy da Ci postrzelać ze swojej repliki, wypowie się na temat jakości oporządzenia i najlepszych jego źródeł. Wszyscy airsoftowcy to małe chwalipięty, więc należy przefiltrować to, co mówią przez zdrowy rozsądek. Edited January 22, 2014 by Afrati89 Quote Link to post Share on other sites
Aftar2 Posted January 23, 2014 Author Report Share Posted January 23, 2014 @up- Z chwaleniem się to widzę jak w każdym hobby :) wrzucę na forum jak już będę złożony. Teraz mocno minusowa temperatura, więc pewnie z graniem ciężko. Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady odnośnie stroju i broni. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts