Mordecai Posted March 20, 2014 Report Share Posted March 20, 2014 (edited) Witam. Mam dosyć duży problem. Do rzeczy, wkręcałem do body trochę dłuższe śrubki, ponieważ stockowe są za krótkie. Po 5 śrubkach, przyszedł czas na ostatnią. Wkręciłem ją i poczułem minimalny opór (to chyba był ZnAl :icon_smile: ) Po chwili zorietowałem się, że śrubka wkręciła się w na jakieś 2 milimtery w kolejną warstwę "metalu". Chciałem wykręcić śrubkę (użyłem małej oraz zrównoważonej siły) ale niestety śrubka musiała być uszkodzona i niestety odkręciłem samą głowę z małym kawałkiem trzonu :/ Jak mogę się pozbyć pozostałej części która tkwi w body? Czy rozwiercanie jest dobrym pomysłem, myślałem jeszcze o wyryciu kształtu dzięki któremu mógłbym ją odkręcić, ale nie bardzo wiem czym to zrobić. Tutaj macie zdjęcia jak to wygląda. http://i1355.photobucket.com/albums/q708/MrMordercai/DSC_0533_zps00f9d35c.jpg Prosiłbym o pomoc, a nie o idiotyczne opinię typu: "trzeba było jej nie wkręcać". Edited March 20, 2014 by Mordecai Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 20, 2014 Report Share Posted March 20, 2014 wywierć otwór wiertłem np. 1,3mm, wbij imbus 1,5mm i wykręcisz. Inaczej nie da sie. Chyba ze wykrętak. Quote Link to post Share on other sites
Mordecai Posted March 20, 2014 Author Report Share Posted March 20, 2014 (edited) Dzięki, jutro będę próbować. Edited March 20, 2014 by Mordecai Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted March 20, 2014 Report Share Posted March 20, 2014 Nie twierdzę,że jest to łatwe,szczególnie prrrzy takich średnicach, ale może uda Ci się gdzieś znaleźć wiertło lewoskrętne-przy okazji rozwiercania jest szansa na odkręcenie... Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Jaka jest średnica śruby? Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Po co lewe wiertło? Są specjalne wykrętaki, które kosztują mniej i są bardziej dostępne od takich wierteł. Sieciufka Beta coś takiego oferuje. Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Cieżko będzie dostać tak mały wykrętak do tej śruby M3, M4? Opcja z imbusem jest OK. Sam tak wykręcałem kilka urwanych śrub. Kupujesz lewe wiertło 1.5mm (Dlaczego lewe? Bo jest opcja, że puści od razu przy wierceniu. Prawym też da radę, ale żeby tej śruby mocniej nie przykręcić) Do tego imbusa 1.5mm, wrzucasz dziada do zamrażarki, po czym wbijasz go w wywiercony otwór. Następnie podrzewasz go i pójdzie bez problemu :D Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Średnica tej śruby to M4. Zrób jak pisałem. Jak nie pomoze ampul to wbij torxa (najlepiej jakiś bit ale licz sie ze stratą klucza bo moze sie odkształcić). Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Tak jak koledzy radzą ( z imbusem/ampulem lub torxem ). Ale moim zdaniem najlepiej zrobisz jak odżałujesz kilkanaście pln i kupisz komplet narzedzi do wykręcania urwanych śrub. Przy odrobinie chęci i zdolności warsztatowych możesz zrobić samemu narzędzie do usuwania takich spraw. Po prostu szlifujesz złamany gwintownik w stożek, o przekroju trój lub czworobocznym. Z tak wykonanym narzędziem postępujesz tak samo jak koledzy radzą robić z imbusem lub torxem. Quote Link to post Share on other sites
Mordecai Posted March 21, 2014 Author Report Share Posted March 21, 2014 (edited) Wadą jest to, że dostęp do tej śruby jest znikomy, i ciężko byłoby ją oszlifowac :o Jutro spróbuje metodę z torxem, ale wydaje mi się że może być trudno, bo śruba jest naprawdę mała :( Edited March 21, 2014 by Mordecai Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Ale szlifować miałeś złamany gwintownik a nie śrubkę... Narzędzie na przyszłość. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Do nawiercenia śruby najlepsza byłaby wiertarka kolumnowa, albo zwykła na stelażu. Musisz trafić wiertłem w środek śruby. Punkt wiercenia powinien być napunktowany, ale jak tam zmieścisz punktak? Ręczną wiertarką bez napunktowania możesz uszkodzić ZnAlowy element i wtedy będziesz mieć większy problem. Jeśli uda ci się wiercenie, to przed wykręcaniem wpuść tam trochę WD40. Quote Link to post Share on other sites
Mordecai Posted March 22, 2014 Author Report Share Posted March 22, 2014 (edited) Śruba (gwint) ma średnicę 3mm. Edited March 22, 2014 by Mordecai Quote Link to post Share on other sites
Mordecai Posted March 22, 2014 Author Report Share Posted March 22, 2014 (edited) Nawierciłem lekko, teraz nie rozumiem, jak mam niby wbić w to ten imbus? Jeśli uderzę młotkiem to raczej pogorszę sprawę, ponieważ jeszcze głębiej ją wbiję (śrubę). Edited March 22, 2014 by Mordecai Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 (edited) Śruby raczej nie wbijesz bo opiera się na gwincie... Chyba, że tak pierdzielniesz... A samo uderzenie z reguły jeszcze pomaga na zaciśnięte śrubki,bo "zrywasz" takim impulsem gwint- a.z.jakiegoś powodu śrubka przecież Ci się złamała... I nic na siłę-wszystko młotkiem... ;-) Edited March 22, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
Mordecai Posted March 22, 2014 Author Report Share Posted March 22, 2014 Uznałem, że oddam do znajomego, który ma zakład rusznikarski, zobaczymy :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts