Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zębatka tłokowa się nie obraca

Recommended Posts

Witam,

Właśnie zabrałem się do tuningu mojej M4 i podczas podkładkowania zauważyłem, że po dociśnięciu obu połówek GB śrubami, zębatka tłokowa się nie obraca (albo obraca się bardzo słabo, ok. 1/10 obrotu). Wygląda to tak, jakby o coś haczyła, ale w GB nie ma nic oprócz tej zębatki i łożysk. Najbardziej zastanawia mnie to, że problem występuje nawet bez podkładek. Jest to GB v2 wzmocniony od JG, zębatki mam od A&K, SHS i Cymy, na wszystkich ten sam problem (ale tylko z tłokową). Pomożecie?

Przecież chyba napisał, że w gb nie ma nic oprócz zębatki i łożysk? :zastanawia: Moim zdaniem w szkielecie jest wystarczająco otworów, żeby zobaczyć gdzie się blokuje. Albo o coś czepia, albo łożyska źle siedzą. Innego wyjścia raczej nie ma, skoro każda zębatka tak samo się zachowuje.

Widzisz destructor lepiej się zapytać i upewnić niż brnąć w ślepą uliczkę...

Łożyska masz kulkowe ślizgowe (plastik czy metal). Zamiast tłokowej wsadz tam silnikową. A tlokową zamiast środkowej jeśli będzie ok wyeliminukemy przynajmniej dwie możliwości a mianowicie iz za długie są dystansy na zębatce i 2 że są zepsute łożyska. Następnie sprawdź o co chaczy zębatka czy zawsze staje w tym.samym miejscu itp. Może zmieniłeś łożyska, i źle je nabiłeś?

Udało mi się rozwiązać problem. Okazało się, że dystanser (tak to się chyba nazywa; chodzi mi o ten pierścień między zębatką a łożyskiem) był za wysoki i po skręceni obu połówek gearboxa blokował obracanie się zębatki. Wyciągnąłem go i zastąpiłem 3 podkładkami 0,7 mm, teraz wszystko jest OK.