Ru-D Posted April 7, 2014 Report Share Posted April 7, 2014 Witam, mam kilka pytań odnośnie ładowania i rozładowywania Lipo a mianowicie: - Czemu przy opcji rozładowania baterii ładowarka nie zatrzymuje się pomimo przekroczenia 3V na celi? - Podczas ładowania, pomimo, że bateria ma 7,4V ładuje ją do 8,4V (na różnych pakietach LiPo o różnych wartościach mAh). Czemu tak się dzieje i czy jest to bezpieczne dla pakietu? Ewentualnie nie wiem, gdzie w opcjach Imax B6 zmienić wartości aby ładowało się DOKŁADNIE do 7,4V - Czy istnieje możliwość samouszkodzenia naładowanego pakietu i pozostawieniu go na 1-1,5 miesiąca nieużywanego? U mnie jedna cela po podłączeniu miernika napięcia nagle spadła do 0V i przestała być wykrywana. Zauważyłem wcześniej, że pakiet spuchł. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted April 7, 2014 Report Share Posted April 7, 2014 1. Na programie do lipo zatrzymuje. Sprawdź czy nie działasz na programie do żelaziaków lub, Matko Bosko NiMhów. Jeśli przy odpowiednim programie nie zatrzymuje ładowania na 3.0V to jest uszkodzona. ps. Jeśli napięcie schodzi do jakichś 2.95V to nie ma czym się martwić, w programie uwzglęnione jest zaniżone napięcie podczas pracy akumulatora. Gdyby zeszło do 2,8V to mozna się martwić. 2. Pojęcie napięcia znamionowego znamy? :D Napięcie na full naładowanej celli wynosi właśnie 4,2V, min 3,0V, znamionowe (to które utrzymuje się najdłużej podczas pracy aku) 3,7V 3. Nie, to wina kiepskiej baterii. Quote Link to post Share on other sites
Ru-D Posted April 8, 2014 Author Report Share Posted April 8, 2014 Dzieki wielkie. Co do punktu 1 to rozladowuje na programie LiPo i spadlo gdzies do 2,9V na cele. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted April 8, 2014 Report Share Posted April 8, 2014 Jak pisałem, norma. Kiedy akumulator będzie w spoczynku napięcie znowu sięgnie 3,0V. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 (edited) Przepraszam, że podepnę się do tematu. Jestem "zielony" jeśli chodzi o LiPo a właśnie dokonuję "przesiadki" na nie. Wczoraj przetestowałem nowiutką REDOX Beta i baterię VBpower 7,4V, 25C/50C, 1300 mAh. Rozładowałem ją - ładowarka zatrzymała rozładowanie wskazując 6V. Później naładowałem ale nie doszło do 7,4V tylko do 7,36V. Nie mam pojęcia czy to tak ma być :icon_question: Edited April 21, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Dziwne... Bez obciążenia ogniwa ładują sie do bodajże 4.2V czyli de facto po zakończeniu powinno chyba pokazać 8.4V. Niestety, nie znam Twojej ładowarki, to nie pomogę... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Przepraszam, że podepnę się do tematu. Jestem "zielony" jeśli chodzi o LiPo a właśnie dokonuję "przesiadki" na nie. Wczoraj przetestowałem nowiutką REDOX Beta i baterię VBpower 7,4V, 25C/50C, 1300 mAh. Rozładowałem ją - ładowarka zatrzymała rozładowanie wskazując 6V. Później naładowałem ale nie doszło do 7,4V tylko do 7,36V. Nie mam pojęcia czy to tak ma być :icon_question: Radziłbym sprawdzić czy nie ustawiłeś trybu storage i na nim ładowałeś akumulator. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Sprawdź też Powala czy nie masz na sztywno ustawionej wartości mAh po której wyłącza Ci ładowanie. Często jest automatycznie zdefiniowane takie ustawienie w ładowarkach tych bardziej zaawansowanych. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 (edited) Masz rację, sprawdzę jak ustawiłem ładowarkę. Czy teraz nic się nie stanie jeśli podładuję baterię bez rozładowania :icon_question: Ps Niestety, wszystko ustawione dobrze a nic się nie zmienia, nie chce ładować powyżej 7,36. Jeśli jest ustawione ładowanie "na sztywno", to jak to zmienić :icon_question: Kompletnie się na tym nie znam. :icon_cry: Edited April 21, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 LiPo nie trzeba rozładowywać :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 a nie jest włączony wyłącznik czasowy? jak prądem ładujesz akumulator ? czy niue jest włączony limiter pojemnosci lub limiter napięcia ? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Wybierz program lipo > Start/enter Strzałkami nawiguj do LiPoBalance >enter Teraz start/enter + strzałki zmieniasz sobie ustawienia ilości cel w pakiecie, prąd ładowania. Długo wciskamy start/enter. Rozpoczyna się balansiowanie cel i ładowanie pakietu. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 (edited) Jezu... nic z tego nie rozumiem... :icon_cry: Ps Chyba teraz zrobiłem dobrze, zobaczę co się pokaże... Edited April 21, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Majn God... Redox i Imax to na 99% to samo. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Dzięki, właśnie tak zrobiłem jak na filmiku. Już doładowało do 7,65V i dalej ładuje. Mam nadzieję, że po pełnym naładowaniu, zasygnalizuje to. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Będzie pipceć ładowarka dla Twojego spokoju :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Podepnij pakiet z balanserem i strzałką w prawo włącz sobie stan napięcia na poszczególnych celach, to zobaczysz czy wszystkie są niedoładowane, czy moża któraś konkretna kuleje. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Wielkie dzięki Wszystkim :icon_exclaim: Wszystko jest OK. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
dawjas Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 a czy ładowanie NiMh tą ładowarką kończy się w odpowiednim czasie?? to zanaczy kiedy pakiet jest naładowany? Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 (edited) Mi nimha 2000 mAH załodowała na 2200, ale coś nie tak było z tą baterią... Edited May 11, 2014 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 a czy ładowanie NiMh tą ładowarką kończy się w odpowiednim czasie?? to zanaczy kiedy pakiet jest naładowany? Najczęściej tak, chociaż na wszelki wypadek warto ustawić ograniczenie pojemności. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 Mi nimha 2000 mAH załodowała na 2200, ale coś nie tak było z tą baterią... To nie temat o NiMH. A i z ogniwami może być wszystko w porządku. 10% więcej to wcale nie tak dużo. Quote Link to post Share on other sites
Ririsu Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Witam serdecznie. Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z upragnioną batką i Imaxem B6, jednakże nie jestem pewny co do jednej kwestii, która nie jest dla mnie jasna, a wolę się dopytać, by przypadkiem nie zamienić jej w balon. Posiadam baterię Li-Po 1300mAH, 7.4V, 20C i nie do końca wiem jaki powinienem ustawić prąd ładowania (przez chwilę leciałem na 2.1A, ale jednak zastopowałem). Czy mógłby mnie ktoś oświecić? Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Max 1.3A Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Ładuję REDOX-em Beta batki NiMh i ładowarka grzeje się jak cholera... :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts