Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

czy warto kupić pistolet CM.030 [CM]

Recommended Posts

Cm.30 z innymi pododobnymi jak np. CM.123 . Ewentualnie produkty Tokyo Marui ale mechanicznie to samo bo cymy to ich podrubki.

Unikać dziadostw z EBB, gdyż szybko się psują, są nienaprawialne, słabo strzelają i mają dziadowskie, patykowate magazynki których zresztą nie da się naprawić. Znośne klamki do 350 zł to jeszcze pistolety NBB (najlepszy spośród nich to chyba Ruger od KJW), a także pistolety z BB od ARMY. W tej cenie można jeszcze dostać rewolwery Dan Wesson ale wyjątkowo skuteczne to one nie są.

Trzech moich kolegów je posiada. Jednego miałem okazję używać przez pewien czas.

Ogólnie bardzo mi się to podoba. Wiadomo jak to klamka zasięg nie powala. Ale ze 20m będzie, wg. mnie to wystarczy.

Co by dużo nie mówić, to tanie w eksploatacji, dużo mniej problematyczne niż gaziaki. Jedyne co jest w nich słabe, to stockowa bateria i reakcja na spust. Ale jeżeli troszę by w niego zainwestować (mosfet+lipo) to jest to naprawdę znośna replika.

1. bateria szybko siada

2. minimosfet + lipo(przyokazji kable)

Inaczej nie podziala zbyt długo.

Miałem i pozbyłem się szybciej niżkupiłem...

Naprawde pomysł nad gaziakiem. Kopcik i Powała podali ci dobre pomysły nt. klamek.

W pistoletach elektrycznych są specjalne, dedykowane baterie. Włożenie LiPo jest problematyczne z uwagi na konieczność znacznych modyfikacji. Moim zdaniem jest to nieopłacalne, zwłaszcza biorąc pod uwagę koszt samego pistoletu.

Poza tym magazynki mają specyficzną budowę, bardzo często nie "trzymają" kulek, które po załadowaniu fontanną wytryskują zanim włoży się magazynek w chwyt. Miałem to samo w CM.121, CM.122 i CM.030, więc jest to wada konstrukcyjna a nie produkcyjna. Między innymi dla tego przestałem ich używać.

Edited by Powała

Ciekawe co napisałeś o magazynkach. W sumie koledzy mają jakieś 12 magów i nigdy nic takiego się nie stało.

Co do li-po, nie uważam by było problemem jego zamontowanie. Wywaliłem tą "ichnią" wtyczkę i zamontowałem bec-a

Zamiana nie była wiele trudniejsza niż w normalnych elektrykach.

Mam AEPa Cymy i bardzo sobie cenię. Świetny hopup, "bezpieczne" FPSy - do CQB idealny. Co do magazynków, to mam dwa i absolutne zero problemów z nimi. Co do stockowej baterii - miałem zmieniać na LiPo, ale tak dobrze się sprawuje, że wciąż to odwlekam :) Reakcja na spust taka sobie, ale RoF przyzwoity. Aż mnie zaskoczyło to, jak dlugo trzyma! Mam replikę pół roku, wystrzeliłem prawie 2000 kulek, a batkę ładowałem trzy razy (brzmi to jak kiepski żart, ale serio!).

Chcesz AEPa - bierz Cymę.

No to miałem pecha z tymi magazynkami.

Jeśli chodzi o CM.125, jest problem z dokupieniem zapasowych magów.

CM.121 to wielka "kobyła".

W CM.122 i 121 suwadło zamka zdejmuje się po odwiedzeniu kurka i może się przydarzyć przypadkowe odblokowanie.

Jeśli chodzi o baterię, to nie miałem nigdy z nimi problemu.

Z tych wszystkich najsensowniejszy jest moim zdaniem CM.030.

Ps

Tak jak napisał Foley, najlepszym wyjściem jest MP5K. Replika doskonała do CQB, w lesie też daje radę. Można ją nosić na bungee i wówczas doskonale sprawdza się jako replika zapasowa. Ale to nie klamka...

Edited by Powała

Cm030 jest dobrą repliką lecz ma kilka wad.

1.jak koledzy mówili bateria szybka pada.

2.Selektor ognia często się luzuje i sam przełącza tryby ognia.

Moim zdaniem dobra repliczka na podwórko ale nie do walk.

Ja polecam jakąś gazówke za 300-500zł

PS: http://allegro.pl/we-glock-18c-gen-3-metal-slide-blow-back-i4184355302.html Replika gazowa+blow back=(jak dla mnie)spoko :icon_mrgreen:

Ja tam elektroklocka sobie chwalę. Robił i na przewidzianych dla niego pakietach, robił i na lipce (póki mosfeta nie sfajczyłem). Świetna sprawa do budynków.

Nie miałem problemów z zasilaniem i stokowym i lipianym (mosfet spaliłem na własne zyczenie), z magiem miałem owszem problem (długa setka) ale został rozwiązany przez odpowiednie dokręcenie śrubek docisku szczęk (dwie śrubeczki na płytce dociskającej muszą być dokręcone z odpowiednią siłą, za mocno i szczęki blokują kulki, za słabo i mamy efektowną fontannę).