MeGustaKuba Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Czy na początek zabawy z asg warto kupywać kamizelkę taktyczną, czy może zainwestować w coś innego? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Na początek, to warto przemyśleć, czego będziesz potrzebował. I co zamierzasz we wspomnianej "kamizelce taktycznej" nosić. W mojej opinii kolejność sprzetu jest mniej więcej taka: 1. Ochrona oczu. 2. Replika i kulki (plus zorganizować kolegę z mikroprocesorową ładowarką, żeby samemu nie zarżnąć baterii). 3. Buty chroniące kostkę. 4. Nakolanniki, żeby mimo wszystko nie załatwić sobie kolana. 5. Jakiś mundur, żeby bez skrępowania tarzać się w piachu, ziemi, liściach, trawie. Jak już masz to wszystko, to można pomyśleć, co dalej. Dodatkowe magazynki i jakaś ładownica na nie (a i ładownicę warto na czymś nosić - kamizelka jest jedną z opcji)? Manierka albo pęcherz na wodę? Też w czymś to trzeba nosić... Krótka replika, kabura na nią i gdzieś tę kaburę powiesić? I tak dalej, i tak dalej... Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Kupywać to generalnie niczego nie warto. Kupować kamizelki... zależy jaka kamizelka i co chcesz na nią załadować. Jak strzelasz z hicapa, a jedyne co z dodatkowego wyposażenia na strzelankę nosisz to kulki i woda w butelce to zdecydowanie nie warto. Quote Link to post Share on other sites
Rumcajs5 Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Jeśli masz co w niej nosić - oczywiście, że warto. Jeśli masz jednego hi-capa - odpuść sobie. Kupowanie kamizelki tylko po to by ją mieć i nic w niej nie nosić mija się z celem, i wygląda groteskowo. Quote Link to post Share on other sites
MeGustaKuba Posted May 9, 2014 Author Report Share Posted May 9, 2014 Z tego wszystkiego mam narazie tylko górę od munduru wz.93 i buty. Replikę dopiero będę kupować i na początek strzelać tylko z hi-capa będę. W każdym razie dzięki za pomoc, najwyżej jeszcze się odezwę. :) Quote Link to post Share on other sites
bystryoff Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Kamizelka jest zbędna na obecnym etapie twojego wyposażenia. Sam zrobiłem ten błąd i nią zainwestowałem zbyt wczesnie, była bezużyteczna. Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 dobór kamizelki myślę, że też jest zależny od profilu działań i grupy, nawet jeśli tak początkowo to mogę polecić szelki alice, stosunkowo niska cena, a są bardzo funkcjonalne i kompromisowe ;) Quote Link to post Share on other sites
pompaandrzej Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Do repliki z hi-capem? Kamizelka? Szelki? Po co? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 (edited) Do repliki z hi-capem? Kamizelka? Szelki? Po co? Po to, żeby wodą i zapasem kulek obciążać kieszeni. Moim zdaniem najtańszą opcją z możliwością późniejszej "rozbudowy" jest chyba: http://armyworld.pl/...ki-orginal.html http://armyworld.pl/...l-Uzywany-.html zmieści zapas kulek, kanapki, foliówkę z bandażem elastycznym, plastrem, wodą utlenioną, nóż. Opcjonalnie na paskach można podpiąć http://armyworld.pl/...l-Demobil-.html http://armyworld.pl/...n-oryginal.html mieści dwie 0,5 l butelki wody. W sumie 33.- zł (bez peleryny) + przesyłka. Edited May 10, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Errata: Po to, żeby wodą i zapasem kulek obciążać kieszeni.(...) Po to, żeby wodą i zapasem kulek nie obciążać kieszeni. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Wodę to się pije na respie, a 300 kulek wystarcza aż nadto. zmieści zapas kulek, kanapki, foliówkę z bandażem elastycznym, plastrem, wodą utlenioną, nóż. Tyle to się zmieści do pierwszego lepszego cargo, albo nawet do kieszeni munduru (no, z kanapkami to średni pomysł, ale one nie są do niczego potrzebne i mogą zostać ma respie). A tej pałatki WP to nawet nie skomentuję. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 A po kiego nosić wodę w butelkach? Camelbak i cały strzelankowy dzionek przyjemnie zraszany wodą z wężyka... Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 No Panie, nie wiesz? Przecież camelbak to jest czysty lans, nic więcej ;) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Tylko trzeba najpierw zainwestować to 100-300zł. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 (edited) Ja błogosławię dzień w którym zakupiłem kamizelkę z kieszenią na camela i zacząłem używać z wkładem... Może do CQB to jest zbytek i niepotrzebne utrudnienie ruchowe ale w lesie nic lepszego nima niż rurka przy pyszczku :-P. Tarzać się po szyszkach nie trzeba żeby wyłuskać butelkę z kieszeni... Myślę, że w 2 setkach spokojnie da się zmieścić w kamizelkę z wkładem i wystarczającą ilością kieszeni (nawet rzekłbym czasem za dużą ilością) na wszystkie magi i taktyczne gadżety i zbytki... Nie będę tutaj wypisywał co mam poutykane w swoim battlevest-cie,bo do tematu "najśmieszniejsze na forum" zaraz trafię... ;-) Edited May 11, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
BASYLON332 Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Na początek jeśli musisz mieć szelki to odpuść sobie ALICE ich skompletowanie jednak trochę kosztuje i bez kamizelki PASGT są średnio wygodne. Bardzo dobra opcja to brytyjskie PLCE tańsze od ALICE wygodniejsze i mają taką samą funkcjonalność. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 (...)A tej pałatki WP to nawet nie skomentuję. Nie zalecałem jej, pokazałem tylko jako przykład. Stąd w kwocie 33.- zł nie została uwzględniona. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts