Sokoov Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Sorki za post pod postem. A propos pękających gearboxów - po oględzinach mojego (sprężyna M120) okazało się, że miejsce w którym siedzi prowadnica sprężyny jest rozszerzone o gearbox się nie łączy krawędziami. Wymieniłem prowadnicę sprężyny na łożyskowaną SHS (stockowa, plastikowa, złamała się podczas rozkładania GB, to był felerny dzień...). Niestety nie siedzi ona stabilnie, ponieważ jedna strona jest umocowana w obudowie gearboxa, ale druga (skierowana w stronę tłoka) przemieszcza się w pionie. Podejrzewam, że sytuacja jest dość marna i dalsze eksploatowanie może doprowadzić do pęknięcia GB/złamania prowadnicy, prawda? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Jest to zaskakujące, w tym miejscu gb jest zaparty o korpus, usztywniony prowadnicą sprężyny na dodatek... Nigdy jeszcze nie widziałem V2 pękniętego w tym miejscu. Moja hipoteza: łożyskowaną prowadnicę JBU musiałem dremlem podszlifować bo "uszy" były za długiie i połówki gb nie dolegały do siebie idealnie (u mnie szpara była ogromna, spokojnie możnabyło wsunąć rozgięty spinacz). Być może u Ciebie też tak było (tylko szpara mniejsza) i latająca prowadnica rozwaliła GB? Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Hm, muszę to sprawdzić dokładniej, dzięki za informację. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Taka sytuacja ma miejsce z moim GB: https://picasaweb.google.com/107911671569334056861/6Wrzesnia2015 Nie wiem jak i kiedy to się stało. Co robić Panowie? Podejrzewam, że raczej prowadnica nie może być taka luźna, bo szybko się ułamie w trakcie eksploatacji, prawda? Próbowałem jakoś naprostować siłą to rozwarcie, ale nic to nie dało. Nowy szkielet kupować? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 U mnie to wyglądało podobnie, tyle że jeszcze od góry szpara była. Imho dopasowanie prowadnicy Cię czeka. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Dopasowanie tutaj nic nie daje, bo szkielet bez prowadnicy w środku tez ma szpare. Spilowalem trochę "uszka" prowadnicy, ale i tak jest ten sam problem. Quote Link to post Share on other sites
KondziuM Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Powoli zmierzam w kierunku zakupu tej repliki: http://zbrojownia.li...roducts_id=2006 Jednak przy okazji poczytałem trochę i chciałbym żeby w sklepie wymieniono mi kilka części. Docelowo planuje uzyskać 400 fpsów. Czy sprężyna guardera sp110, łożyskowana prowadnica sprężyny, tłok shs z metalowymi zębami, gumka hop-up i lipo 7.4 wystarczą na początek? Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 (edited) Ja w swojej wymieniałem "na dzień dobry" tylko sprężynę na M120 i bardzo ładnie strzelała. Osobiście nie widzę sensu wymiany tłoka. Stockowy bez problemu wytrzymuje M120, tak samo prowadnica sprężyny. Moja się złamała przez nieumiejętne rozkładanie GB :( Edited September 12, 2015 by Sokoov Quote Link to post Share on other sites
KondziuM Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Prowadnicę wymienię dla świętego spokoju. Wymieniać gumkę na zielonego G&G, o której ostatnio opinie są mieszane czy zostawić stocka? Jaki wtyk na baterie jest w stocku - mała tamiya męska? Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted September 27, 2015 Report Share Posted September 27, 2015 Cześć, mam zamiar sobie sprawić tą replikę. http://zbrojownia.li...roducts_id=2003 Replika ma być do grań w lesie. Z racji, że w ASG trochę siedzę, umię polecić, jakąś replikę, ale nie znam się na tuningu. Jakie części mam dokupić, ale tylko w tym sklepie, żeby mi wymienili przy zakupie. Myślę. Sprężyna chcę by miała tak pow. 370fps, chodzi mi głównie o przebijalność krzaków, ale mniej niż 430fps: http://zbrojownia.li...roducts_id=1014 Gumka hop up: http://zbrojownia.li...&products_id=37 Te rzeczy wystarczą? Czy brać sprężynę guardera czy coś jeszcze? Proszę o doradzenie. Człowiek który doradza zielonym co kupić i jak to potem 'stuningować' pisze teraz, że się na tym nie zna :D Do tego piszesz, że siedzisz w tym a z tego co pamiętam jedyne co robisz to siedzisz na forum i pytasz co z czym gdzie pasuje... taka wiedza nie upoważnia do mówienia, że się w czymś siedzi... jedyne w czym powinieneś siedzieć to niestety dalej dział "jak zacząć". Prowadnicę wymienię dla świętego spokoju. Wymieniać gumkę na zielonego G&G, o której ostatnio opinie są mieszane czy zostawić stocka? Jaki wtyk na baterie jest w stocku - mała tamiya męska? Tutaj nie ma niestety już jednej odpowiedzi, kolego stock strzela na 50 metrów i gumka w stocku ładnie podkręca. Quote Link to post Share on other sites
danio1021 Posted October 9, 2015 Report Share Posted October 9, 2015 Witam, posiadam border patrola SBR i potrzebuję zamontować na niej latarkę, macie jakiś patent jak to zrobić bez zbędnych wydatków? Ewentualnie, wymieniał ktoś chwyt przedni w SBRce? Jesteście w stanie polecić jakieś konkretne chwyty? Wygląd nie ma większego znaczenia, byle nie straszyło :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 9, 2015 Report Share Posted October 9, 2015 Są różne małe risy z obejmą na lufę oraz montowane na muszkę. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted October 9, 2015 Report Share Posted October 9, 2015 Ja wymieniałem swoje stockowe RISy na RISy LaRue 7' (chińskie). Wtedy był to koszt lekko ponad stówkę, a siedzą jak skała. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 (edited) Po co inwestować w szyny i uchyt na latarkę jak wystarczy sam uchwyt montowany na muszce (Elzetta): http://www.elzetta.c...iwyg/slide3.jpg Tak, odkopałem, ale niech będzie dla potomności. Edited February 25, 2016 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
MartinesSs Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 (edited) Jaki polecacie tuning repliki stockowej z parametrami jak w ofercie ZBROJOWNI. Mistrzem serwisu nie jestem więc prosiłbym jakieś części zamienne, które dość łatwo zamienić, zdemontować. Najlepiej jakby replika osiągała coś koło 400-440 fps, z idealnym skupieniem oraz celnością. Można powiedzieć jestem przy kasie jako tako i zależy mi na bezawaryjności repliki, będę ją czyścił o nią dbał ale nie żeby zębatki czy jakieś cylindry popadały wiecie raz a dobrze wolę kupić :icon_wink: Jedyne co było w replice wymieniane to okablowanie na mocniejsze, i tu jeszcze jedno pytanie jaki MOSFET, bo widzę jeden za 400 zł drugi za 40 zł o co tu chodzi ?! Z góry dzięki za pomoc :icon_wink: Edited February 25, 2016 by MartinesSs Quote Link to post Share on other sites
MartinesSs Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Dobra bo właśnie dostałem kaskie :icon_mrgreen: I mam 500 zł na tuning repliki, co i na co wymienić jak się da aby replika osiągnęła poziom około 500 fps ? Czy w ogóle Lone Star Boarder Patrol ma taką możliwość :icon_question: Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Gb cnc i sprezyne bym kupil. Tyle :teeth: Quote Link to post Share on other sites
MartinesSs Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 (edited) W tym GB są już te wszystkie wzmocnione tłoki, zębatki i cylindry, że nie musiałbym już nic wymieniać,a i jaki V2 czy V3 czy może w ogóle inny ? Co do sprężyny King Arms M150 na tym GB będzie ok ? Jestem w tych sprawach zielony i nie mam bladego pojęcia jak to wszystko działa :icon_wink: Edited February 26, 2016 by MartinesSs Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 CNC GB V2 Retro Arms. Wytrzyma i mocniejszą sprężyne. Quote Link to post Share on other sites
MartinesSs Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 (edited) Czyli to coś takiego : http://gunfire.pl/pr...NC-v-2-QSC.html . Musze do tego jakieś cylindry kupować czy już są czy z stockowej repliki wziąść ? Sprężyna chcę wsadzić albo M160 albo M170 jaka najlepsza firma i z jakiej stali to ma być ? :icon_mrgreen: Edited February 27, 2016 by MartinesSs Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted March 5, 2016 Report Share Posted March 5, 2016 (edited) Którą prowadnicę i sprężynę z oferty Zbrojowni polecacie, by uzyskać około 400 fps? edit: Dobra, następnym razem NAJPIERW poczytam, a POTEM zadam pytanie ;x Edited March 5, 2016 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 5, 2016 Report Share Posted March 5, 2016 Powiem ci raczej jakiej nie bierz: JBU. Trzeba piłować "uszy" bo się gearbox nie domyka. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted March 5, 2016 Report Share Posted March 5, 2016 (edited) Jedno i drugie bierę SHS-a. Sprężyna 120. Git? Edited March 5, 2016 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 5, 2016 Report Share Posted March 5, 2016 Szybko się ubija, jeśli chodzi o sprężyny to ja mam słabe doświadczenie z shsem. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Więc jaka sprężyna byłaby lepsza? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts