virus191 Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Cześć, jestem w trakcie montażu tłoka SHS i doszczelnionej, łożyskowanej głowicy tłoka też SHS. Chcę się upewnić co do montażu bo... gdy dokręcę na wyczucie śrubkę to sprężyna nie obraca się na łożysku, boje się dokręcić śrubkę zbyt lekko aby nie wypadła w czasie pracy. Dysponuję klejem do gwintów K2 PROLOK MEDIUM. Jak to montujecie u siebie? Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Powinieneś dokręcić mocno tak aby nie wypadła. Nie do konca rozumiem o jaka sprerzyne ci chodzi? Łożyskowanie powinno obracać się samoczynnie, nie ma tam żadnej sprerzyny. Sprerzyna główna po zamontowani będzie się obracać, ślizgać o to sie nie martw. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Możliwe, że nie obraca się teraz, gdy po prostu ją przykładasz, a zacznie dopiero wtedy, gdy będzie pod naporem siedzieć w GB. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Podkładki założyłeś na tuleje z kuleczkami poprawnie? Podkładki maja z jednej strony rowek na kulki, a z drugiej strony są kompletnie płaskie. Dokręcaj mocniej ale nie bardzo mocno. Klej do gwintów bardzo dobre rozwiązanie. Tutaj masz podgląd jak te podkładki wyglądają. Quote Link to post Share on other sites
virus191 Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 (edited) U mnie są płaskie. Rozkręciłem, skręciłem, może faktycznie to się kręci dopiero przy siłach występujących w pracującym GB. Edited August 17, 2014 by virus191 Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 W każdej głowicy tłoka SHS'a podkładki są frezowane. Albo coś przeoczyłeś albo się naciąłeś. Jeśli naprawdę masz podkładki bez frezów to wyrzuć łożyskowanie i zostaw tylko jedną . Nie ma mowy, żebyś zmieścił całość bez tych rowków Quote Link to post Share on other sites
virus191 Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 (edited) To ta głowica, sprzedający ma pozytywne opinie... http://allegro.pl/wz...4468260280.html A części pasują idealnie. Edit - dostałem jednak wała... to ta głowica: http://gunfire.pl/product-pol-1152204446-Aluminiowa-lozyskowana-glowica-tloka-podwojnie-uszczelniona.html Edited August 17, 2014 by virus191 Quote Link to post Share on other sites
virus191 Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 Odkręciłem raz jeszcze wszystko, wymyłem gwinty acetonem, nasmarowałem łożysko białym smarem do łożysk, na gwint nałożyłem klej i dokręciłem najmocniej jak się dało abym mógł wyczuć kręcenie się sprężyny. Kilka dni temu zrobiłem test na zwykłe śrubce i nakrętce M3 - po 24h nie mogłem w palcach odkręcić nakrętki. Dopiero przy użyciu kombinerek i krzyżaka odkręciłem nakrętke - było słychać charakterystyczne "pyknięcie" oznajmiające puszczenie gwintu. Po kilku strzelankach ponownie rozbiorę GB i sprawdzę stan połączenia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts