luko7269 Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 (edited) Witam, nie wiem czy temat był na forum poruszany, ale zauważyłem , że niektórzy narzekają na brak oznaczeń producentów np. H&K na replikach. Czy myślał ktoś nad stworzeniem naklejek , a właściwie kalkomanii używanej w modelarstwie tyle , że z oznaczeniami broni? Pozdrawiam Łukasz Edited October 1, 2014 by luko7269 Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 He he , to pewnie ja narzekam tutaj: http://forum.wmasg.pl/topic/149902-nadawanie-oryginalnych-oznaczen/page__st__20__hl__+nadawanie%20+oryginalnych%20+oznacze%C5%84#entry1971078 Co do naklejek, to IMHO pomysł mocno chybiony - po prostu zawsze Ci się to będzie zdzierać i wyglądać w rezultacie jak odpustowa zabawka. Btw. też o tym na początku myślałem. Być może natomiast są jakieś techniki gdzie można na mocnym materiale wydrukować oznaczenia w dobrej jakości a potem je przykleić, zgrzać ? Zawsze jednak grawerunek będzie wyglądał bardziej "realnie". Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Po co bawić się w grawerowanie i przyklejanie, skoro można grawerunek zrobić bezpośrednio na korpusie, zamku itp? Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted October 1, 2014 Author Report Share Posted October 1, 2014 Zależy też co kto robi z repliką :D jeżeli już dostanie mocno w D... (cztery litery) to zawsze można zmienić te naklejki na nowe. Naklejanie jest tak tanią metodą, że zmiany ich co jakiś czas nie odczujesz. Co do trwałości... Jeżeli zastosowany jest dobry klej nic się dziać nie powinno. Jako przykład mogą posłużyć naklejki licznych klubów motoryzacyjnych na auta, okleina na okna, drzwi, stoły zewnętrzne itd. Pozdrawiam Ł. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Naklejka nawet jak się nie odklei to się wytrze - replika to nie kubek czy okleina na okna, które sobie spokojnie stoją/leżą. Replika często jest targana po krzaczorach, błocie, w deszczu, w śniegu i obawiam się, ze te rzeczy szybko zniszczą naklejke (tak, że zostanie np. pół naklejki). Uważam podobnie jak Pietracha - po co się bawić w coś, co jest na pewien czas, a powinno być permanentne? Przecież oznaczenia raczej się nie zmieniają więc po co bawić się w wydawanie kasy na jakieś naklejki co kilka miesięcy skoro można raz zapłacić i mieć spokój. Będzie to wyglądało cały czas dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Tylko po co? Grawerunek jest trwalszy, niewrażliwy na warunki atmosferyczne że już nie wspominając o wyglądzie... Bo kto by wolał na 1911 mieć naklejkę zamiast grawerunku :-F Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Grawer laserowy (płaski) drogi nie jest wielce, a trwały i lepszy efekt. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Dużo teorii, ale czy ktoś ogarnął temat w praktyce? Byłem dzisiaj w punkcie, gość kazał przyjść w pn jak będzie człowiek od tego, ale wstępnie powiedział, że raczej nic z tego nie wyjdzie, bo farba się złuszczy. Replika jest ze stanrdardowego cymowskiego ZnAlu. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 W sensie naklejki czy grawer? W grawerowanie laserowe bawiłem się dwukrotnie i byłem zadowolony z efektów. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 A cóż to za emka z ruskimi oznaczeniami? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Schmeisser/MOLOT - Wepr HPE-140 Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Pytałem o grawer laserowy. Te emki są malowane czy jest to jakaś anoda? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Tworzywo sztuczne? :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Do moda: Nie razi Cię ten analfabetyczny tytuł tego tematu, który jest widoczny na pierwszej stronie forum ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts