Dudzio2001 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Witam Jestem najnowszym użytkownikiem na forum ;) Mam nadzieję , że w dobrym miejscu ten temat... Do rzeczy , mam dużą wadę wzroku i chcę kupić okulary z wkładkami korekcyjnymi ,nwm czy kupić same wkłady SpecShop - Sklep Militarny, ASG, Airsoft, Noże, Latarki, Multitool, Kamizelki, Obuwie Taktyczne , bo nwm do jakich okularów będą pasować , a samych jeszcze nie mam i nwm co kupić , dajcie jakiś porządny zestaw lub kilka pasujących do siebie rzeczy z tego samego sklepu... Proszę o pomoc . Pozdrawiam Dudzio Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Mój znajomy nosi gogle i pod nie zakłada okulary, jedyne co to trzeba mieć w nich jakąś wentylacje bo lubią parować. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Po pierwsze, pisz jak człowiek i nie używaj skrótu "nwm". Ciężko wpisać pare literek więcej? Dobre rozwiązanie problemu kiepskiego wzroku to szkła kontaktowe i standardowa ochrona oczu. Jest to rozwiązanie względnie tanie i po przyzwyczajeniu do szkieł podobno wygodne. Ochrona oczu z wkładkami korekcyjnymi jest z kolei droga - trzeba kupić szkła korekcyjne (takie jak do okularów), wkładki i odpowiednią ochronę oczu do której pasują wkładki. Pierwsze z brzegu wkładki z podlinkowanego przez Ciebie sklepu kosztują 69zł, do tego (chyba) pasujące okulary - 219zł i jeszcze szkła korekcyjne. Trzecia opcja to ta, o której pisał Zajcu - okulary i gogle, ale jest to po kilku godzinach noszenia męczące rozwiązanie, a i dość mocno parujące. Temat ogólnie poruszany wielokrotnie - poszukaj, a znajdziesz jakie gogle pasują na okulary, jaką ochronę można nosić z wkładkami itd. Quote Link to post Share on other sites
Rez79 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Gogle i okulary parują podwójnie. Tylko soczewki. Od niedawna używam (jednodniowych), z myślą o ASG, innych sportach i szczególnych okazjach i komfort jest nieporównywalny. Dodatkowym minusem okularów/gogli z wkładkami korekcyjnymi jest to, że jak je zdejmiesz nie będziesz nic widział (tym bardziej przy dużej wadzie wzroku). Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Podpisuję się pod powyższym, jeśli nie ma przeciwwskazań, kup soczewki jednodniowe. Genialny wynalazek :D Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Ale najpierw udaj sie do okulisty w celu dobrania soczewek. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Z gogli bolle x500 plus okulary korekcyjne. Obecnie ESS ICE z wkładkami korekcyjnymi. Dwa powyższe zestawy dobrze współpracują z maska typu stalker - jest wykonana z drutu i można ją łatwo dostoswać do noszenia. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Tylko soczewki. Ale najpierw udaj sie do okulisty w celu dobrania soczewek. Do optyka, przynajmniej tak jest u mnie. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 (edited) Z tym, kto pomaga dobrać soczewki jest różnie. Ogólnie zawód nazywa się: optometrysta. Jako świeży użytkownik soczewek, dopiero drugi miesiąc, mogę szczerze polecić. Wzbraniałem się przed nimi, bo miałem niemiłe przygody z jednodniowymi soczewkami i ich ściąganiem, drażniły mi bardzo oczy. Teraz używam 30-dniowych i wygoda, i swoboda są niesamowite. Pierwszy tydzień to przyzwyczajanie oczu do soczewek i nauka zakładania :icon_biggrin: Jak możesz to inwestuj w soczewki. Przez 4 sezony nosiłem okulary pod goglami i miałem problemy z parowaniem. Jak nie okularów, to gogli. Edited November 17, 2014 by infektius Quote Link to post Share on other sites
Dudzio2001 Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 Zapomniałem wspomnieć :P Byłem nie dawno u kontroli u pani okulistki i pytając o soczewki ,powiedziała tylko , że jestem za młody O.0 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 No jeśli zgodnie z nickiem masz 13 lat to pewnie tak. Ersoftu zasadniczo też się to tyczy. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 (edited) Skonsultuj się z innym optykiem, okulistą, optometrykiem czy jak ich tam sie zwać powinno. Europejska Rada Optometrii i Optyki była inicjatorem badań, z których wynika, że noszenie soczewek kontaktowych przez krótkowzroczne dzieci nawet w tak młodym wieku, jak osiem lat, może przynieść więcej korzyści niż preferowane dotąd okulary.Badanie o nazwie „Jakość życia związana z widzeniem u dzieci noszących soczewki kontaktowe” zostało przeprowadzone przez grupę amerykańskich naukowców w ramach projektu ACHIEVE (Adolescent and Child Health Initiative to Encourage Vision Empowerment – Inicjatywa na rzecz Poprawy Widzenia u Dzieci i Nastolatków). Raport, który opublikowało amerykańskie czasopismo „Optometry and Vision Science” potwierdził , że dzieci w wieku wczesnoszkolnym mogą czerpać takie same korzyści z noszenia soczewek kontaktowych jak nastolatki, poprawiając w ten sposób swoją jakość życia. Dzięki soczewkom kontaktowym dzieci mają pełną możliwość uczestniczenia w takich aktywnościach jak sport czy taniec, zwiększa się ich satysfakcja z widzenia oraz samoocena dotycząca wyglądu. Wniosek jest następujący – już małe dzieci doświadczają tych samych rozterek odnośnie metody korekcji wady wzroku co nastolatki i osoby dorosłe i nie wolno nam tego bagatelizować. Źródło. Aczkolwiek jeśli rzeczywiście masz 13 lat to najpierw sprawdź czy znajdziesz ludzi, którzy będą chcieli się z Tobą strzelać. Edytuj: Drugi cytat z powyższego źródła: 5. Czy istnieje graniczny wiek od którego można nosić soczewki kontaktowe? Nie należy uzależniać noszenia soczewek kontaktowych od wieku dziecka. Jeśli dziecko jest wystarczająco dojrzałe, potrafi bez problemu zrozumieć kwestie związane z higieną i pielęgnacją soczewek kontaktowych oraz ryzyko związane z nieprzestrzeganiem jej zasad. A tak naprawdę, dzieci w każdym wieku, nawet niemowlęta, mogą bezpiecznie nosić soczewki kontaktowe. Natomiast wsparcie rodziców jest kluczowym czynnikiem przy podejmowaniu takiej decyzji. Edited November 19, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
lordofshadows Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Zgadzam się z powyższymi. Soczewki są najbardziej wygodne. Jeśli jest konkretna potrzeba okularów - ludzie bez problemu noszą je pod okulary słoneczne, gogle czy inne "naoczne" akcesoria. Quote Link to post Share on other sites
Dudzio2001 Posted November 19, 2014 Author Report Share Posted November 19, 2014 5. Czy istnieje graniczny wiek od którego można nosić soczewki kontaktowe? Nie należy uzależniać noszenia soczewek kontaktowych od wieku dziecka. Jeśli dziecko jest wystarczająco dojrzałe, potrafi bez problemu zrozumieć kwestie związane z higieną i pielęgnacją soczewek kontaktowych oraz ryzyko związane z nieprzestrzeganiem jej zasad. A tak naprawdę, dzieci w każdym wieku, nawet niemowlęta, mogą bezpiecznie nosić soczewki kontaktowe. Natomiast wsparcie rodziców jest kluczowym czynnikiem przy podejmowaniu takiej decyzji. Już od dawna chciałem mieć soczewki ,ale wizytę mam co 1 rok , ,4 tygodnie temu po badaniu spytałem pani okulistki : A czy jest możliwość abym mógł nosić soczewki? Panie powiedziała , że nie , i że w szkole średniej , bo stwierdziła , że dzieci w moim wieku nie dbają -_- A co do strzelania to już byłem na strzelance !!!!!!!!! (wtedy miałem maske stalkera na okularach , ale było bardzo nie wygodnie) Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 (edited) Zgaduję, że to ta maska : http://gunfire.pl/pr...l?rec=101801108 To nie stalker i to nie jest odpowiednia ochrona oczu. I według mnie jesteś za młody na ten sport. Kiedyś zrozumiesz dlaczego. A jeśli jednak to ta maska: http://military-zone.sklep.pl/p1946,maska-ochronna-do-asg-siatka.html To również nie polecam. Widziałem jak kulki na takich siatkach się odbijają i kruszą. Edited November 19, 2014 by infektius Quote Link to post Share on other sites
Dudzio2001 Posted November 19, 2014 Author Report Share Posted November 19, 2014 Maska typu STALKER - Olive | Wyposażenie Taktyczne \ Maski Wyposażenie Taktyczne \ Maski | Gunfire.pl - repliki Airsoft! asg, airsoftguns, militaria, broń, repliki broni to taka , a pod nią miałem okulary , umuwiliśmy się dodatkowo ,że w głowę/twarz nie strzelamy , więc... Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Czekaj, czekaj. Wytłumacz mi jak pod nią miałeś okulary, jak to jest maska na dolną część twarzy? To jakie ty okulary miałeś na twarzy? Korekcyjne? Może masz oczy pod nosem, sam nie wiem. W airsofcie nie działa coś takiego jak "umawiamy się na niestrzelanie po głowie". Jak wystaje tylko łeb i replika to w co strzelasz? Bo ja w to co widzę. Zresztą umowa nic nie daje, kulki lecą gdzie chcą. Quote Link to post Share on other sites
Dudzio2001 Posted November 19, 2014 Author Report Share Posted November 19, 2014 tak korekcyjne i podciągnięta była maska na oczy , graliśmy 2 vs 2 , a drzewa ą2 razy szersz ode mnie, jak wystaje głowa to nie strzelamy -_- Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Poddaję się. Właśnie udowodniłeś, że to nie jest jeszcze zabawa dla ciebie. W tym sporcie tylko siedzenie w domu przed kompem ochroni cię przed kontuzjami. Daj sobie spokój z airsoftem, aż nie będziesz pełnoletni najlepiej, bo tylko dojdzie do jakiegoś wypadku w twoim wykonaniu i będzie szkodliwy szum w mediach później. Quote Link to post Share on other sites
Dudzio2001 Posted November 19, 2014 Author Report Share Posted November 19, 2014 -_- byłem na pierwszej strzelance i koledzy mi wzięli okulary , ale mówię , że bez swoich nie będę widział ,to jak maskę zobaczyli kazali pociągnąć na oczy , najwięcej mieli 350fps -_- Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Pretendent do Nagrody Darwina Airsoftu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Przy trafieniu w twardy obiekt (w tym również w maskę siatkową) kulka może się rozpaść. Siatka nie stanowi żadnej osłony przed takimi odpryskami czy też odłamkami. Zwykłe okulary korekcyjne nie przylegają ściśle do twarzy i owe drobinki mogłyby dostać się do Twojego oka. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts