SzalonyDzik Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 (edited) Witam, poradźcie proszę co może być przyczyną że raz mam 500fps a za chwile 200, 300, 400, 200, i ponad 500fps Nowy cylinder, dwie głowice, dwie dysze i nowe uszczelki, sprężyna m150 tornado silnik high torque, bateria lipo 11v, Lufa standard 540mm, sprawdzałem na dwóch komorach hop-up z rożnymi gumkami z teflonem. Myślałem już ze chrono nawala ale na innych replikach jest ok. Edited January 15, 2015 by SzalonyDzik Quote Link to post Share on other sites
JasiuuxD Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Miałem podobną sytuację. Pewnie powinieneś kupić nową baterię lub ładowarkę. ;// Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Japier*ole... Co ma bateria do osiągów(FPS) repliki ? Quote Link to post Share on other sites
nabuchodonozor Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Wymień procesor jak ci skacza FPS'y xD Quote Link to post Share on other sites
Johnnie Walker Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Może to w tych uszczelkach tkwi problem? Albo za dużo smaru w cylindrze i się zapychają otwory wentylacyjne głowicy i stąd spadek? Quote Link to post Share on other sites
sarmon Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Magazynek dociśnij mocniej albo zmień na taki z mocniejszą sprężyną. Ostatnio na strzelance słyszałem że jak kulki są mocniej wpychane do komory to więcej fps jest. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Tak na chłopski rozum to jeszcze może Ci się komora przesuwać. Jeśli nie jest przymocowana i dociśnięta do czoła gb to w wyniku wstrząsów może raz być bliżej (większa szczelność), a raz dalej (mniejsza) od gb. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Miałem podobną sytuację. Pewnie powinieneś kupić nową baterię lub ładowarkę. ;// Magazynek dociśnij mocniej albo zmień na taki z mocniejszą sprężyną. Ostatnio na strzelance słyszałem że jak kulki są mocniej wpychane do komory to więcej fps jest. Janusze serwisu widzę w akcji w tym wątku... Może zacznijmy od tego, co to za replika. Emka? Wsadź dużą sprężynę dociskową, a nie to gówienko co dają w stocku. Możesz też sprawdzić przyciskając ręcznie komorę do gb na zewnątrz body, jeśli dalej będzie tak skakać to problem jest ewidentnie w GB i to raczej w kompresji w cylindrze, bo na samej dyszy aż takich strat nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 Replika M60VN Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Coś z dyszą? listwa dyszy może napotykać jakiś opór-miałem to w m249 test strzykawki jak wychodzi? Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 strzykwa aż milo Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 A test papierka? Obracasz replikę do góry nogami, do komory wkładasz jedną kulkę i na wlot kulek do komory kładziesz kawałek papierka. Strzelasz, jesli połączenie dysza-komora jest szczelne to papierek nie drgnie. Im bardziej podskoczy tym większa nieszczelność. Skoro masz zmienne fpsy to możesz przeprowadzić test kilka razy. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Hmmm.. To wychodzi na to, że siejesz po chronografie, mierząc tego byka :D Skoro masz strzykawkę, to poza problemem w komorze, jest to jedyne wytłumaczenie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Gumka i dysza. Gumka oryginalna czy zmieniałeś ją? Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 Właśnie wymieniłem głowice tłoka na starą z inną byle jaką gumką na nim i jakby wyniki na bardziej równym poziomie czyli 450-500Fps ale to już jutro będę potwierdzać czy aby na pewno i nic się nie zmieni przez noc. A testu papierka nie jestem w stanie przeprowadzić ponieważ uniemożliwia mi to budowa komory jak i samej repliki ale dzięki za wszelakie rady. gumka na starej komorze oryginalna a na nowej normalna z kołnierzem (komora mi już pozwala na normalne gumki) Ale coś mi się zdaje ze problem się pojawił gdy zmieniłem tłoka gdyż wcześniej miałem stałe Fpsy Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Ale M60 używa specjalnych gumek bez kołnierza. Na Twoim miejscu wrócił bym do stockowej gumki i sprawdził FPS. Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 Jest specjalna komora która jest już dostosowana do tych z kołnierzem a na standardowej było to samo Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Czyli masz nową komore HU do gumek z kołnierzem oraz masz odpowiednią dyszę do tego zestawu tak ? Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 nowa komora i dwie dysze frezowane Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Sprawdzałeś czy obie dysze nie mają problemu z swobodnym wejściem do komory ? Komora jest w osi razem z GB ? Sprawdzałeś czy popychacz się nigdzie nie blokuje ? Sprawdzałeś na innym popychaczu? Nie masz pomieszanych kulek 0,20g i 0,25g podczas chronowania ? Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted January 16, 2015 Author Report Share Posted January 16, 2015 Więc, umyłem wszystko + lufa, nałożona nowa guma na tłoka, smarowanie, nowa partia kulek otwarta, po paru próbach z nakładaniem gumki w hop siup 480-500Fps. Gunfire podaje ze m150 tornado powinno dawać 490fps wiec dość zbliżony wynik mi wychodzi lecz zakładam że znajdą się i tacy co napiszą że 600fps uzyskają. Borek i precka na pewno podniosły by mój wynik lecz jeśli taki się utrzyma to już mi wystarczy bo niema co przesadzać z mocą. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts