Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Części z ostrego AK 74 do repliki

Recommended Posts

Witam nie umiałem znaleść informacji gdzie moge dostać częsci z ostrej. A mianowici zamierzam do swojego AKS-74N kupupić części z ostrej a mianowicie podstawy muszki i szczerbinki, kolanko i rure gazową (czy rura gazowa podejdzie z AKM bez nawierconych otworów) i kolbę z zawiasem bądź sam zawias i jak jest z pokrywą suwadła?

może i tak ale chce zrobić replike z dużą ilością ostrych części i full stal z mojego zostanie może korpus (czyt. sama blacha) pokrywa zamka i chwyt pistoletowy

Edit: E&L i LCT mają jakąś wade którą jest trudno usunąć

Edited by Galaxter

Robienie AK-74 na ostrych częściach w Polsce jest zadaniem niemalże niewykonalnym bez naprawdę dobrych dojść i koneksji. Jedyne co jest dostępne jako "dawca" to wiatrówki Yunker, ale takie części jak podstawa muszki, kolano gazowe, czy podstawa szczerbiny są nie do zdjęcia z lufy, zaś sama lufa nie nadaje się do zaadaptowania na airsoftową bez naprawdę dobrego tokarza, który by ją przewiercił. Yunker jak obecne kałachy nie ma kołkowanych elementów, tylko "zabijane", czyli wkładasz części i walisz punktowo młotkiem, żeby "zaklepać" je na lufie na stałe. A dostać Yunkra obecnie też nie jest łatwo, bo właściciele trzymają je jak święte graale.

E&L ma mega wadę, mianowicie obsadę lufy, która jest odlewana razem z kołkiem, czyli kołek jest atrapą. Wygląda to paskudnie, jeśli chce się mieć kałacha w pełni koszernego.

LCT i E&L są 2 śrubki które trzymią lufe, w E&L jest jeszcze (nie wiem po co) otwór w dolnej części korpusu koło spustu, a w LCT są krzywo nabite oznaczenia selektora ognia

Edit: pieniądze nie grają roli i mam znajomego który pracuje na CNC i zrobienie lufy to nie problem

Edited by Galaxter

LCT i E&L są 2 śrubki które trzymią lufe, w E&L jest jeszcze (nie wiem po co) otwór w dolnej części korpusu koło spustu, a w LCT są krzywo nabite oznaczenia selektora ognia

Edit: pieniądze nie grają roli i mam znajomego który pracuje na CNC i zrobienie lufy to nie problem

I mówisz że twój bojec ma mniej wad, ciekawe :>

Piszę jako posiadacz bojca i LCT.

Mnie ogarnięcie stalowych / ostrych elementów do akm (z wyłączeniem pokrywy komory zamka, selektora ognia i rączki wyniosło 2000netto. Zajęło ok miesiąc czasu plus ok 2 tygodnie czekania aż suwadło mi magik dopasował do użytku w ASG. Jak sie ma cierpliwość i nie jest żal tyle kasy - proszę bardzo ;)

Bez uprawnień nie rozbebeszysz deko, tym bardziej z Niemiec. Szwabskie deko jest bronią palną w rozumieniu ustawy. Czyli żeby takie legalnie mieć potrzeba pozwolenia, zgody przewozowej, potem dokumentacji, na koniec rusznikarza. Niemcy inaczej pozbawiają broni cech, stąd zamieszanie.

Polskie deko też jest bronią, tyle, że bez pozwolenia, ale żeby pozyskać części potrzeba uprawnionego rusznikarza. Takie prawo.

Bez uprawnień nie rozbebeszysz deko, tym bardziej z Niemiec. Szwabskie deko jest bronią palną w rozumieniu ustawy. Czyli żeby takie legalnie mieć potrzeba pozwolenia, zgody przewozowej, potem dokumentacji, na koniec rusznikarza. Niemcy inaczej pozbawiają broni cech, stąd zamieszanie.

Polskie deko też jest bronią, tyle, że bez pozwolenia, ale żeby pozyskać części potrzeba uprawnionego rusznikarza. Takie prawo.

Przmyślenia na luzie (zaznaczam, że nie znam niemieckiego prawa oraz statusu broni PCU na terene Niemiec):

1. kupić deko w Niemczech

2. rozbebeszyć deko na części pierwsze na terenie Niemiec (w przypadku lufy odciąć komorę nabojową od lufy, bo sama lufa jej pozbawiona w rozumieniu ustawy nie jest istotną częścią broni palnej)

3. przewieźć nieistotne części broni palnej przez granicę

4. profit :icon_wink:

Czy do mojego toku myślenia wkradł się błąd? :icon_wink:

Edited by wegorz

Niet. Dokładnie to miałem na myśli. Tylko problem jest jeden. Jak bez specjalistycznych narzędzi to deko rozbebeszyć? ;D

Hm... całą komorę zamkową rozbebeszysz w AK za pomocą kawałka sztywnego drutu (podważenie "sprężynki" trzymającej od wewnątrz piny mechanizmu spustowego) a całą resztę przy pomocy młotka i jakiegoś wybijaka np. śruby czy jakiegoś sztywnego krótkiego pręta. Ewentualne odcięcia zbędnych części przy pomocy szlifierki :icon_razz: Do tego płaski śrubokręt do trzech śrub jakie kojarzę w kałachu (idąca przez rękojeść i ewentualne dwie do trzymania drewnianych kolb).

image.jpg

tak to mniej więcej wygląda :icon_razz:

Edited by wegorz