Krzychu9978 Posted April 5, 2015 Report Share Posted April 5, 2015 Nie jestes moim kolega wiec nie mow do mnie ,,krzysiu,, Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 5, 2015 Report Share Posted April 5, 2015 Właśnie zależy mi aby był to kompozyt. Drewno w AK-74 już tak nie cieszy. Jak załatwisz kompozyt, to ci bez problemu zrobię. Płyty z HIPS czarnego 2 i 3 mm są dostępne na allegro. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 5, 2015 Report Share Posted April 5, 2015 A no ciekawe jakby to wyglądało w kompozycie ale myślę, że nie ma porównania do drewna. Jak ktoś zrobi to zobaczymy jak się prezentuje na replice. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted April 5, 2015 Author Report Share Posted April 5, 2015 Koniec OT. Wydaje mi się czy kradniecie mi temat... Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted April 5, 2015 Report Share Posted April 5, 2015 Można pomyśleć. Jeśli koszta wytworzenia byłyby niskie to można pomyśleć nad sprzedażą. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 Ja szelakowałbym tylko odwoskowionym bo drewno jest bardziej wyraziste. Szelak nieodwoskowiony spowoduje, że obraz drewna będzie mętny. Jeśli chcesz matowy efekt to po nałożeniu wszystkich warstw odczekaj ok tygodnia i przejedź wełną stalową 0000 Możesz mi powiedzieć jak odmierzyć szelak na "łyżki" (ile gramów "pyłu" w łyżce do jedzenia zupy)? Nie mam wagi. W jakich proporcjach rozrabiasz? 250g na litr spirytusu? Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 Nie wiem jak to sie stało ale mi politura zżelowała z acetonem. Za pierwszym razem, jak mieszałem woskowy orange z odwoskowionym rubinem, wszystko było ok. Teraz mieszałem tylko rubin i klops. Jutro pojadę do sklepu z art. do renowacji mebli i kupię alko. Kosztuje 16zł za litr - dużo. Chyba że macie lepszy pomysł? Co może jeszcze działać? White Spirit Dragona z marketu a może 90% denaturat Dragona? Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Kupujesz rozpuszczalnik do szelaku 99,9% jest po 12zł za litr. Rozrabiasz 11-15%. Czyli na 100ml od 11 do 15g. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted April 9, 2015 Author Report Share Posted April 9, 2015 Dzięki. Pisałem, że nie mam wagi a na oko to chłop w szpitalu umarł :icon_lol: Da sie jakoś prościej? Wychodzi na to, że 15g w 100ml to proporcje circa 1:6. Czytałem gdzieś, że dobra proporcja to 1:4. Zrobię tak - zacznę od 1:4 a jak będzie trzeba to skończę na 1:6 Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 Mówisz o 15g na 60ml? Powodzenia z rozpuszczeniem tego i nanoszeniem.Nie wiem gdzie wyczytałeś takie bzdury skoro 15% roztworem wypełnia się dziury w drewnie. a tu ci wyjdzie 25% roztwór....... Już na 15g w 100ml idzie ciężko bo przy 8-9 warstwie maże się szelak i trzeba robić długie odstępy. Schnie to też wieki. Przy 1/6 będziesz miał i tak za gęsty. już lepiej jedź 1/7. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted April 29, 2015 Author Report Share Posted April 29, 2015 (edited) UPDATE. Sztuczne światło, w dziennym prezentuje sie o niebo lepiej. Skończone. Miałem trochę problemów, mianowicie zaczeła wychodzić mi tłusta plama 1x2cm i musiałem zmyć kawałek jednej strony ale poszedł ponownie szelak kilka razy i się wyrównało. Pozostaje mi tylko zmatowić to wełną 000/0000 żeby zlikwidować efekt "psujajca". Nałożyłem w sumie 3 warsty bejcy Palisander rustykalnej od Dragon'a i 7 warstw szelaku. Szelak w proporcjach 1:4. Dało radę i gąbeczką bardzo przyjemnie się to maziało. Edited April 29, 2015 by mykail Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted May 28, 2015 Author Report Share Posted May 28, 2015 Finito ! Już "na warsztacie" mam kolejne łoże. Następna jest nakładka rury aby wszystko miało jeden kolor. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted May 29, 2015 Author Report Share Posted May 29, 2015 (edited) Nowy model. Edited May 29, 2015 by mykail Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted May 31, 2015 Author Report Share Posted May 31, 2015 Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 Wedlug mnie ten chwyt jest w złym miejscu. Powinien być bliżej tlumika Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 Nie utrudnia czasem wymiany magazynków ? Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted June 1, 2015 Author Report Share Posted June 1, 2015 Nic nie utrudnia. Trzyma mi się go dużo wygodniej niż poprzedni. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 Małe uaktualnienie. Wrzucam fotkę 'po malowaniu'. Zrobiłem to juz parę miesięcy temu ale jakoś nie miałem czasu wrzucić. Dodam też, że uchwyt trzyma się lepiej niż poprzedni. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Ile kosztowało Cię doprowadzenie chwytu do takiego stanu? Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted August 19, 2016 Author Report Share Posted August 19, 2016 Masz na myśli materiały? Niedużo. Cene sklejki masz w pierwszym poście, reszta to bejca, szelak z alkoholem - chyba najdroższy z tego wszystkiego bo jakieś 30zł ale na wiele użyć, no i jakaś farba. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted August 25, 2016 Author Report Share Posted August 25, 2016 Quote Link to post Share on other sites
Sarecik Posted April 30, 2018 Report Share Posted April 30, 2018 (edited) Jako że poczułem się zainspirowany, to postanowiłem z dostępnych mi materiałów, nie wydając ani grosza, samemu się podjąć zadania zrobienia tego chwytu. Przyznam, że sam zawsze miałem chrapkę na niego, ale zaporowa cena na rynku ersoftowym, skutecznie mnie odstraszała. Jutro dam znać jak dalej mi idzie! :icon_smile: Edited April 30, 2018 by Sarecik Quote Link to post Share on other sites
Sarecik Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 I oto skończyłem zarówno chwyt, jak i kilka innych stolarskich dodatków do ASG w tym dwie skrzynki, jedną na AKSU, a drugą na AK-104 :D Polecam każdemu pogrzebanie i pilnikiem i heblem w warsztacie! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts