sliwa2002 Posted June 7, 2015 Report Share Posted June 7, 2015 Co sądzicie o replice FC VALa od FCI? :http://gunfire.pl/product-pol-1152203608-Replika-karabinu-szturmowego-FC-VAL.html Czy lepsza od niego będzie replika RPK?: http://www.taniemilitaria.pl/karabin-jg1101-p-2941.html#.VXSVR0ZMf-s Za odpowiedzi dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Kacur84 Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Z tego co słyszałem to dużo osób odradza sklep Tanie Militaria, a o replikach dużo powiedzieć nie umiem bo sam jestem zielony :D Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Szczerze to skłaniałbym się ku VAL'owi. RPK fajne ale ciężkie i wielkie, a VAL w miarę kompaktowy i zbity. Organoleptycznie tego nie sprawdzałem ale z opisu wynika że w VAL'u siedzą w miarę wytrzymałe bebechy. Oglądałem też kilka GB od JG i nie wyglądało to imponująco. RPK kupiłbym jeśli naprawdę pragnąłbym mieć tą replikę. Nie wiem czy dopiero zaczynasz czy już coś latałeś, ale jeśli zaczynasz to nie pchaj się w takie wielkie klocki. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Jeśli zaczynasz to wybierz coś standardowego... W przypadku Wała będziesz miał zdaje się problem z dokupieniem magazynków. Dodatkowo odwzorowanie oryginałów leży i kwiczy w przypadku obu "replik". Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Porównywanie vala z rpk to jak porównanie siekiery z piłą mechaniczną. żnaczy jedno to karabinek podstawowy drugie to maszynowa miotła. Kupując vala idziesz w stronę strzelca precyzyjnego wspierającego ekipę skrytą precyzją ognia, kupując rpk idziesz na ilość wyplutych kulek wspierając ekipę brutalną siłą ognia. W temacie technikalii replik obie są opisane w dziale technicznym. Quote Link to post Share on other sites
blunk Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 FC Val mnie też się bardzo podoba, ale na początek pchałbym się w coś bardziej sprawdzonego, bo o nim tak wogóle za dużo informacji nie ma. Jak to nie ma magów? :icon_razz2: Z KOERA są spoko http://www.taiwangun.com/magazynek-hi-cap-na-150-kulek-do-aeg-vss-as-koer?from=related&campaign-id=6 Pamiętaj o dobrej ochronie oczu. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Tja, bo z pewnością większość interesują dodatkowe HAJKAPY... Quote Link to post Share on other sites
blunk Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Tylko one są... Quote Link to post Share on other sites
asasinmen Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Za cenę takiego ,,wałka" to lepiej juz brać jakiegoś kałaszka... w tym fc jest o ile dobrze pamiętam jest głowica cylindra od v7... Quote Link to post Share on other sites
sliwa2002 Posted June 9, 2015 Author Report Share Posted June 9, 2015 Jeśli zaczynasz to wybierz coś standardowego... W przypadku Wała będziesz miał zdaje się problem z dokupieniem magazynków. Dodatkowo odwzorowanie oryginałów leży i kwiczy w przypadku obu "replik". na Gunfire można znależć sporo hi-coapów do vala Za cenę takiego ,,wałka" to lepiej juz brać jakiegoś kałaszka... w tym fc jest o ile dobrze pamiętam jest głowica cylindra od v7... ja na tym sie nie znam ale zauważyłem że na valu jest spora przecena i pomyślałem że może być nawet niezły. Z tego co wiem val jest od niedawna na rynku dlatego mało o nim jest informacji. Jeśli zaczynasz to wybierz coś standardowego... W przypadku Wała będziesz miał zdaje się problem z dokupieniem magazynków. Dodatkowo odwzorowanie oryginałów leży i kwiczy w przypadku obu "replik". Mi na odwzorowaniu nie zależy ważne żeby replika działała i fajnie wyglądała. A z tego co wiem to w valu niezgodna z orginałem jest tylko kolba składana Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 (edited) Niezgodne też jest selektor ognia, którego nie ma w postaci takiej jak oryginale. I jeszcze kilka rzeczy zapewne. Edited June 10, 2015 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Niezgodne też jest selektor ognia, którego nie ma w postaci takiej jak oryginale. I jeszcze kilka rzeczy zapewne. Ten wał to na oko to jest cały niezgodny. Weź sobie najlepiej jakieś zwykłe AK na początek, jak masz 780 zł to masz bardzo duży wybór, plus będą to lepsze repliki od tych co posłałeś. Quote Link to post Share on other sites
sliwa2002 Posted June 10, 2015 Author Report Share Posted June 10, 2015 (edited) Zawsze chciałem mieć taką bardziej niestandardową replikę. Żadnej giety ak czy emek. Zresztą to nie będzie mój początek tylko pierwsza własna replika. A jeszcze wracając do odwzorowania nie zależy mi na tym za bardzo. Dla mnie replika powinna fajnie wyglądać i dobrze strzelać. Edited June 10, 2015 by sliwa2002 Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 A jeszcze wracając do odwzorowania nie zależy mi na tym za bardzo. Dla mnie replika powinna fajnie wyglądać i dobrze strzelać. A uwierz nam że akurat ta nie spełni na pewno Twojego pierwszego wymagania, co do drugiego zależy co przez to rozumieć ;) Quote Link to post Share on other sites
asasinmen Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Jak chcesz mieć nietypową replike w tej cenie to moim zdaniem pp 19 cymy sie nada... Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Porównywanie tych dwóch replik, to jak porównanie ekspresu do kawy i blendera. Ja bym wolał blender... Obecnie większość chińskich replik ma podobną kulturę pracy, wytrzymałość i osiągi. Nie poczujesz wielkiej różnicy pomiędzy Cymą, JG czy Boyi. Zastanów się dokładnie co Ci się podoba, bo słabo wróżymy z fusów. A tak serio to kup L85 albo P90 bo to najlepsze, najładniejsze i naj, naj, naj repliki :icon_cool: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts