Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kilka pytań nowicjusza

Recommended Posts

Siemanko, jestem nowy na forum jak i w ASG ale strasznie się tym zafascynowałem i mam kilka pytań odnośnie pierwszej repliki i ochrony - a więc:

- czy da rade wyrwać jakieś dobre okulary ochronne do ceny mniej więcej 40 zł? Nie mam zbyt wielu funduszy a chciałbym też zainwestować w jakąś maskę do ochrony twarzy oraz co najważniejsze - w replikę

- odnośnie ochrony twarzy (tzn. maski) - jaki typ jest najlepszy? Najwygodniejsza w użyciu wydaje się siatka ale nie wiem jak z jej skutecznością w ochronie twarzy więc proszę o pomoc kogoś kto miał z tym styczność :P

- replika - tutaj wybór już padł na AGM 003, prawdopodobnie zakupie wersje SHORT bo myślę że będzie wygodniejsza i bardziej poręczna, moje jedyne pytanie dot. repliki to czy są jakieś znaczące różnice między wersją Short a Long nie licząc braku kolby i ewentualnie wygody użytkowania

- kulki - wiem wiem, temat wiele razy poruszany, użyj opcji szukaj itd itp - problem jest jeden, co temat na forum to inna opinia i inne kulki polecane, z tego więc powodu jeśli ktoś będzie tak miły, mógłby mi powiedzieć jakie kulki wybrać, jaką muszą mieć wagę, jaką robi to różnice i tak dalej to byłbym naprawdę wdzięczny

Na razie to chyba tyle jeśli chodzi o pytania, byłoby miło gdyby ktoś odpowiedział na wszystkie, pozdrawiam :)

1 Poszukaj sobie Uvex ivo. Można dorwać za jakieś 50-60 zł chyba a są naprawdę dobre.

2 Maska stalowa ochroni cię przed każdą kulką. Jak dla mnie to najlepszy jest stalker.

3 Z tego co wiem to chodzi tylko o kolbę reszta jest taka sama.

4 Kulki to tylko G&G. Weź najlepiej 0.25 a będziesz zadowolony.

Najtaniej okulary kupisz w jakimś lokalnym sklepie z artykułami BHP. Mają mieć znaczek F. Ją tak kupiłem bardzo wygodne okulary z antifogiem za 23zł. W takim sklepie przynajmniej możesz przymierzyć jak będą pasować do twojej twarzy.

Edited by mareq

Repliki niczym się nie różnią prócz kolby. Okulary uvex i-vo są bardzo dobre. Maskę stalkera mamy jedną w drużynie, jest ok, ale osobiście wole bez maski, wygodniej. Kulki weź takie na jakie będzie Cię stać, wiadomo G&G są bardzo dobre, ale na początek do shota możesz też załadować jakieś słabsze jeśli nie masz kasy. Tak jak kolega wyżej pisał jeśli przerzucisz się na aeg to warto już zainwestować w jakieś lepsze pestki.

Narazie celuje w tańszy kaliber bo nie jestem na 100% pewien czy na pewno będę miał z kim grać, ja mam zapał ale koledzy którzy też mają zamiar zacząć z ASG mają tendencje do częstego zmieniania swoich zainteresowań, w każdym razie może uda mi się kogoś złapać w mojej wsi kto ma jakąś grupkę żeby się postrzelać a wtedy napewno gdy będą fundusze to zainwestuje w lepszy sprzęt :P Dziękuje wszystkim za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące repliki, oglądałem filmik porównujący wersje AGM SHORT i LONG i wychodzi na to że LONG jest do lasu a SHORT do budynków, a ja będę używał go przeważnie w lesie więc troche się waham, obie wersje bardzo mi się podobają, więc mógłby ktoś potwierdzić to co napisałem?

1. Okulary balistyczne (większa ochrona niż standardowe F) do 40 PLN polecam MSA RACER, ma normy militarne itp. (zresztą MSA produkuje dla USArmy hełmy, płyty balistyczne, maski przeciwgazowe itp), kupisz je za 37-42 PLN w komplecie masz woreczek na okulary i sznurek. Sam ich używam do ASG i w pracy, dość ciekawie rozwiązany system regulacji zauszników.

2. maski nie używam więc nie doradzę

3. co do wersji to zastanów się jeszcze nad kolbą, łatwiej się celuje

4. kulki przy tej replice możesz jakieś tańsze brać choć sam polecam g&g

l_isek chętnie bym brał wersje LONG ale bardzo ciężko z jej dostępnością, jedyna jaką znalazłem to za 86 zł co jest prawie dwukrotnością ceny wersji SHORT. W każdym razie replike kupuje dopiero za jakieś 2 miesiące więc zobaczymy jak wtedy będzie z dostępnością.

@Galithar pozwole sobie się z Tobą nie zgodzić. Na początku zabawy z AS przerabiałem obie repliki i celniej strzela się jednak z wersji LONG, z racji tego, że replika ma punkt podparcia w dołku strzeleckim, stabilniej się ją trzyma co skutkuje precyzyjniejszym celowaniem. Amatorsko dorobiłem sobie jeszcze muszke i szczerbinkę, wykalibrowałem wszystko i aż żal było mi się z nim rozstawać ;).

Raczej nie myślałem o inwestowaniu w jakieś szyny i kolimatory, chodziło o jakąś prymitywną muszkę "pomocniczą" :icon_razz: A swoją drogą, czy dobrym pomysłem byłoby kupienie wersji SHORT i dorobienie kolby? Np kupić osobno kolbę z wersji long i zrobić jakoś tak żeby można było ją sobie założyć na jakichś potyczkach w lesie a na jakieś strzelanki w budynkach odkręcać. Tylko jeden szkopuł - czy to by było wygodne, w wersji long rączka jest raczej przystosowana do użytkowania z kolbą a w wersji Short jest "pistoletowa" więc nie wiadomo czy było by to wygodne w połączeniu z kolbą.

edit: no i jeszcze czy byłaby wogóle możliwość zamontowania kolby, byłoby jakieś ryzyko uszkodzenia bebechów?

Edited by R33C

Hehehehehe jak cię ajersoft wciągnie to zobaczysz jaki to znikacz pieniędzy będzie. Mnie teraz czeka zakup magów po 28$ za sztukę.

A jak myślisz o dorobieniu szyny i jakiegoś koli czy ghost ringa to tylko wersja z kolbą. Krótka to do strzelania z biodra.

jestem w 99% zdecydowany na long.. w ostateczności wykosztuje się i dołożę te 30zł dla tego luksusu posiadania kolby :P A jeśli nie będzie wogóle możliwości kupienia wersji long albo będzie ona przekraczała 100 zł to kupie short i pokombinuje :D

@Arend - właśnie, mógłbyś podpowiedzieć jak to z tą szyną? W sensie jak ją zamontować, czy jest droga, gdzie kupić itd. Raczej nie będę inwestował w jakieś kolimatory za 200 zł bo to trochę bezsensowne więc nie wiem czy szyna się przyda, są jakieś tanie kolimatory/inne przyrządy celownicze na tą szyne w rozsądnej cenie?