Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AUG Classic Army - problem ze szczelnością (SP140 daje 340 FPS)

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam problem ze szczelnością w AUG A1 z CA (przerobiony na A3). Mianowicie mam nową SP140 z Guardera a na chrono mam ok. 340 FPS. Mam Strzykawkę na tłoku przy wysuniętej dyszy. Dysze 3 razy zmieniałem, za trzecim kolega specjalnie dorabiał pod komorę i nic. W replice mam zamontowane sorbo, oraz odpowiednio przypiłowane zęby na tłoku. Replika strzelała na 2 lufach 1. Promyk 6.03mm 534mm + gumka systema energy + stockowa komora hopup 2. lufa 509mm stock JG + gumka stock JG + komora stock JG. Różnica w FPS praktycznie żadna. Kompletnie nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje może ktoś ma jakieś pomysły? Jeżeli potrzebujecie dodatkowych danych to piszcie postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania związane z tematem.

Jaki cylinder? Może układ przeszczelniłeś.

- zębatki SHS 100:300,

- tłok SHS ze stalowymi zębami,

- aluminiowa łożyskowana głowica tłoka,

- stalowa łożyskowana prowadnica sprężyny,

- mosiężna dysza (wcześniej była aluminiowa ale została wyjęta za brak szczelności)

- Cylinder typ 0 SHS,

- SP 140 GUARDER,

- kable modelarskie 16AWG,

- "MOSFET",

- Silnik neodymowy,

- lufa PROMETHEUS 6,03mm 534mm,

- gumka SYSTEMA ENERGY

Przechronuj komorę i GB wyciągnięte na zewnątrz body.

Nie mam pojęcia jak przechronować osobno GB i komorę? Chodzi ci o zamianę tych podzespołów z innym AUGiem? Jeżeli tak to już montowałem cały zespół lufy z JG i problem ten sam.

Na innym forum ktoś wpadł na pomysł że to wina płytki którą się zakłada po włożeniu gearboxa, ona niby trzyma gb przed przesuwaniem się i niby przy każdorazowym cyklu on się przesuwa do tyłu przez co replika traci swoją szczelność.

Po bezpośrednim włożeniu gb do samej komory jest poprawa, jednak i tak jak to się mówi "dupy nie urywa". Możliwe że wystarczy wymienić po raz czwarty dyszę, ale pytanie jaką wziąć, bo już raczej dedykowana nie będzie pasować. GB w środku powinien być unieruchomiony, żeby nie było strat w szczelności tylko nie wiem za bardzo jak to zrobić, dałem z tyłu kawałek gumy, potem przykryłem tą standardową zaślepką i wkręciłem 2 śrubki do oporu. Jest poprawa ale na pewno nie taka jakbym chciał ponad 400 fps - 450 fps dokładnie nie pamiętam. Co dziwne jak jeszcze dopchnę ręką GB to dodaje mi troszkę fps. Jakieś dalsze rady?

(w RK-08 mam słabszą sprężynę a wyciskam 480 fps, na tej samej baterii co w AUG mam większy ROF (zębatki w obu są takie same 100:300 SHS))

PS. Co to jest ten "test papiurka"?

Da się to zrobić ale jest to bardzo ciężka sprawa. Trochę gwintowania, śrub, docinania, potu i łez. A z czasem i tak się wszystko "wyhuśta" bo te gwinty i śruby niestety muszą mieszkać w plastikowym body które nijak się do gwintowania nie nadaje. Ogólnie proponuje AUG'a zostawić z mniejszą sprężyną to nie będzie takich problemów.

Co to jest ten "test papiurka"?

Składasz replikę całkowicie, odwracasz i w kanalik od podawania kulek wsadzasz kawałek chusteczki / papieru toaletowego.

C6qoXNE.jpg

Potem oddajesz strzał. Jak wyfrunie chusteczka masz nieszczelność pomiędzy dyszą / komorą.

Jak nie wyfrunie to problemów ze szczelnością szukasz w GB.

Możliwe że wystarczy wymienić po raz czwarty dyszę,

Próbowałeś oryginalnej CA niebieskiej?

Bizek,

wprawdzie mam AUGa z GFC ale po zmianie na dyszę SHS uszczelnioną FPSy podskoczyły mi o około 50. Do tego podkładkowanie (ale to ma wpływ na kulturę pracy i trwałość zębatek), wyczyszczenie zespołu tłok- cylinder i ponowne przesmarowanie. Oczywiście od "dupy strony" na plastik przytrzymujący GB dokleiłem kawałek pianki i to wszystko. Oczywiście nie można generalizować bo repliki mają też swoje humory i w jednej zadziała a druga dalej będzie strzelać focha... Popatrz też w wątek o AUGach z GFC/APS (wątek o AUGach z innych stajni też czytałem).

Aha! Nie robiłem teflon fixów ale kto wie, może test papierka pokaże, że coś tam w GB trzeba "pogmerać".

Edited by Spirol