Krwawy Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Jak jest najkrótsza giwera tego typu? Zastanawiam się nad zakupem repliki aczkolwiek zależy mi na replice która ma swój pierwowzór w rzeczywistości a nie jak te niektóre emkowe wynalazki :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 http://www.outdoorhub.com/news/2015/07/28/video-is-this-the-shortest-ar-15-rifle-ever-made/ Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 http://www.outdoorhu...ifle-ever-made/ Taaak, bo coś takiego będzie celnie strzelać. To żadna broń, pocisk z tego wyleci bo wyleci, ale celność zerowa i zrobione bardziej na pokaz, zwłaszcza, że na filmie widać jak z komory wystaje czubek pocisku, bo lufy to ten karabinek nawet nie ma, więc nie można go nawet zakwalifikować jako broń palną. To bardziej gwoździarka. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Taaak, bo coś takiego będzie celnie strzelać. To żadna broń, pocisk z tego wyleci bo wyleci, ale celność zerowa i zrobione bardziej na pokaz, zwłaszcza, że na filmie widać jak z komory wystaje czubek pocisku, bo lufy to ten karabinek nawet nie ma, więc nie można go nawet zakwalifikować jako broń palną. To bardziej gwoździarka. A czy ktoś tutaj mówi, że to będzie celnie strzelać? Autor zapytał o najkrótszą konstrukcję rodziny AR15 i dostał odpowiedź. To, że została ona zrobiona tylko dla udowodnienia faktu, że się da, to już inna historia. No i lufę ma - w końcu na czymś ten blok gazowy jest osadzony. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Najkrótsze działające i używane w boju chyba były XM177 / GAU-5, używały ich załogi pojazdów jako subkarabinka czy nawet pistoletu maszynowego i to przez długi czas. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Wpisz sobie w google pistol AR15. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Poszperaj za pistol AR15. Są nawet wersje na amunicję 9mm :D. Quote Link to post Share on other sites
PitBear Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Pomijając bardzo dziwne wynalazki jak wyżej, to jednym z popularniejszych rozwiązań z krótszą lufą, które w miarę jeszcze sprawdza się w ASG i ma szeroko używany odpowiednik w świecie broni palnej są eMki z rodziny Mk18 mod 0/1. Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted June 7, 2016 Author Report Share Posted June 7, 2016 http://www.outdoorhu...ifle-ever-made/ Podoba mi się ale w ASG to chyba nie zda egzaminu :teeth: Najkrótsze działające i używane w boju chyba były XM177 / GAU-5, używały ich załogi pojazdów jako subkarabinka czy nawet pistoletu maszynowego i to przez długi czas. Nad tymi też rozmyślam aczkolwiek są już trochę przydługie :) Poszperaj za pistol AR15. Są nawet wersje na amunicję 9mm :icon_biggrin:. Szukając w ten sposób widzę tak dzikie pomysły że patrząc na nie chyba każda krótka emka ma jakieś odbicie w realu. Te drugie też znalazłem- świetne są :D Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Zawsze możesz dorobić do M-ki z krótką lufą prowadnicę z kolbą ;)Jeżeli podoba Ci się wersja na amunicję 9mm, to zainteresuj się tym cudem. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Generalnie recepta jest prosta-do normalnego korpusu od emki dołóż lufę 7 cali, do tego 7 cali freefloat i jesteś w domu. Magazynki imitujące te przeznaczone do AR w systemie 9mm robi G&P :D. Abstrahując zupełnie od ASG to miałem okazję ostatnio poplinkać z takiego właśnie pistola na 9mm, frajda większa niż z jakiejkolwiek klamki 9mm:D Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Podoba mi się ale w ASG to chyba nie zda egzaminu :teeth: Istnieje coś takiego ale jest brzydkie i drogie: - http://gunfire.pl/product-pol-1152204348-Replika-karabinka-AM-003-Tactical-Pistol.html - http://gunfire.pl/product-pol-1152206600-Replika-karabinka-AM-002.html Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Tylko, że to nie ma odpowiednika w 5.56mm i w sumie żadnego innego, a to główne kryterium. Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Po krótkim rozmyślaniu przypomniały mi się dwa krótkie karabinki, które mają airsoftowe odpowiedniki: - AAC Honey Badger - H&K 416C Z broni, które palnego odpowiednika (chyba) nie mają przypomina mi się Stubby Killer. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Stubby killer to wariacja na temat pistol AR. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Należy jednak pamiętać, że AR 15 PISTOL nie ma kolby właściwej - dzięki czemu w USA jest legalnie rejestrowane jako pistolet mimo zasilania amunicją pośrednią itd. Natomiast tam, gdzie można w USA to buduje się AR 15 SBR (Short Barell Rifle) i pod tym hasłem szukałbym inspiracji zwłaszcza, że Amerykanie budują wersje palne w sypialni czy garażu i to zupełnie legalnie więc odpowiednik w ASG na pewno będzie miał odzwierciedlenie w realu. Na czym polegają różnice pomiędzy pistol a SBR masz tutaj: http://emptormaven.com/img/Pistol_v_SBR.jpg Stubby killer to wariacja na temat pistol AR. To jest wariacja na temat AR 15 SBR, a nie pistolet - patrz to co napisałem powyżej. Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Swoją drogą, jeżeli jesteśmy już przy temacie pistolet/SBR - zawsze fascynowały mnie tzw. "brace" (klamry stabilizujące ramię?), a zwłaszcza to jak stają się nielegalne przy przyłożeniu ich do ramienia (służą wtedy jako kolba i zmieniają pistolet w SBR). Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Należy jednak pamiętać, że AR 15 PISTOL nie ma kolby właściwej - dzięki czemu w USA jest legalnie rejestrowane jako pistolet mimo zasilania amunicją pośrednią itd. Natomiast tam, gdzie można w USA to buduje się AR 15 SBR (Short Barell Rifle) i pod tym hasłem szukałbym inspiracji zwłaszcza, że Amerykanie budują wersje palne w sypialni czy garażu i to zupełnie legalnie więc odpowiednik w ASG na pewno będzie miał odzwierciedlenie w realu. Na czym polegają różnice pomiędzy pistol a SBR masz tutaj: http://emptormaven.c...istol_v_SBR.jpg To jest wariacja na temat AR 15 SBR, a nie pistolet - patrz to co napisałem powyżej. Dzięki, człowiek się całe życie uczy :). Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Swoją drogą, jeżeli jesteśmy już przy temacie pistolet/SBR - zawsze fascynowały mnie tzw. "brace" (klamry stabilizujące ramię?), a zwłaszcza to jak stają się nielegalne przy przyłożeniu ich do ramienia (służą wtedy jako kolba i zmieniają pistolet w SBR). Nie jestem pewien czy chodzi o legalność względem prawa, czy po prostu o piniondz za rejestrację pistoletu/karabinu. Co ciekawsze, mignęła mi kiedyś informacja jakoby ATF wydało oświadczenie, w którym napisali, iż liczy się intencja zakupu - jeśli planowałeś używać tego jak kolby, to źle, ale jak tylko okazjonalnie opierasz brace'a o ramię, to już cacy :D Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Otto, właśnie tu nie jestem pewien, bo na wielu zdjęciach i filmach strzelcy opierają brace'a o policzek lub strzela z biodra (co wygląda świetnie z tymi opaskami i rzepami) i ostrzegają przed strzelaniem z ramienia ;). O takim oświadczeniu nie słyszałem, ale jestem ciekaw jak ATF będzie dowodzić tego czy ktoś używa brace'a jako kolby okazyjnie czy z premedytacją ;) Pieniądz jest niemały, bo to, z tego co pamiętam 200$, a sam proces rejestracji trochę trwa. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Właśnie znalazłem konwersję M16A3 wella na ultra-krótki AR-15 autorstwa mojego młodszego brata: O wiele lepsza od tych Ameb! Quote Link to post Share on other sites
Bardosos Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 (edited) Z ultra-krótkich wojskowych emek, to jest jeszcze M231 FPW, czyli broń pokładowa z M2 Bradleya. Edited June 19, 2016 by Bardosos Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 M231 nie mieści się w założeniach czyli systemie AR15 Stoner'a bo jego konstrukcja jest oparta tylko na M16. Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Ostatnio natknąłem się przypadkiem: Olympic Arms K23B Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts