Rogaś Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Temat poświęcony konwersją HPA do replik sprężynowych marki Wolverine Airsoft. Opisy, porady, modyfikacje Proszę o pisanie stricte na ich temat bez offtopów. http://wolverineairsoft.com/bolt/ Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted December 21, 2016 Report Share Posted December 21, 2016 Pytanie dla posiadaczy Wolverine Bolt: czy w tym systemie ustawiacie jakoś dawkę powietrza? Czy system jest tak celny i cichy na fabrycznej ( a przynajmniej tak wygląda na YT)? Druga sprawa różnicy Bolt / Mancraft? Jest naprawdę tak dobrze że warto dopłacić 3x różnicę w cenie? Dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 21, 2016 Author Report Share Posted December 21, 2016 Nie ustawia się żadnej dawki. Jest meeeega cichy. Warto dopłacić. Bolt ma system oszczedzania powietrza ergo automatyczną regulację dawki. Nie wiem jak to dokładnie działa więc odsyłam cię do producenta. Są na ich kanale yt filmiki. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted December 21, 2016 Report Share Posted December 21, 2016 Ten brak regulacji jest w tej chwili dla mnie kluczowym argumentem, nie trzeba się martwić o ciche strzelanie na różnych FPS i wagach kulek oraz HP/CO2. Dzięki serdeczne, zdecydowanie pójdę w kierunku Bolta! Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted December 22, 2016 Report Share Posted December 22, 2016 (edited) Jeszcze jedno pytanie: planowana lufa 430mm 6.05 PDI ( trochę martwi mnie dostępność kulek pod 6.01 oraz strata celności na dużych dystansach). Regulator Valken Ultra Rig max 220psi czyli do wykorzystania pełny zakres ciśnień dla BOLTa. Taki set pozwoli na osiągnięcie bez problemu 550 - 600fps? Wg producenta max 650fps ale nie podają długości oraz średnicy lufy:) Edited December 22, 2016 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 22, 2016 Author Report Share Posted December 22, 2016 Reduktor wybrałes bardzo dobry do Bolta. Używam takiego samego. Ciasna lufa byłaby lepsza ale jeśli już masz 6.05 to testuj. Pamiętaj że jak ustawisz te 600fps na 0.20g i zmienisz kulki na cięższe to przy Bolcie wynik cię bardzo zaskoczy. Madbulle 0.36g są naprawde ok jeśli chodzi o białe kulki. Reszta to już tak sobie. Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted December 22, 2016 Report Share Posted December 22, 2016 (edited) Tak przy okazji. Jak się ma sprawność tego reduktora Valken'a przy konwersjach full auto? Nada się, czy ma powolne odświeżanie? [Edit] I czy regulacja ciśnienia jest płynna? Pytam dlatego że nowy reduktor Mancrafta ma problemy z odświeżaniem do tego samego ciśnienia przy ustawieniu poniżej 8 bar. Bije 7>5,5>7>5,5>7>5,5 i tak non stop. Edited December 22, 2016 by progressive Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 22, 2016 Author Report Share Posted December 22, 2016 Używam go z FusionEngine od P* przy 450fps i 20/25rps. Zero problemu ze spadkiem ciśnienia. Używam węża o poszerzonej średnicy dostępny tylko wiadomo gdzie. Tuning Kit dla Bolta Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 Czyli jeśli się nie dokupi zestawu tuningowego to mając wyższe PSI marnujemy powietrze ( tracąc jednocześnie celność i ciszę)? Nigdzie tego zestawu nie widziałem:/ Fabryczne ustawienie to 80PSI, a ile realnie potrzeba pod 550/600FPS? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 23, 2016 Author Report Share Posted December 23, 2016 Tak, Bolt w stocku jest gazo żerny. Nie nie nie. Źle rozumujesz. Psi, a więc ciśnienie robocze ustawiasz na reduktorze. Bolt nie ma Tuning Kit'a w pudełku, trzeba go dokupić osobno. Bolt naprawdę jest cichy nawet prosto z pudełka. Nie testowałem Bolta na jakich Psi ile FPS wyjdzie. Jeszcze. Ten Tuning Kit właśnie wczoraj ukazał się na rynku. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 (edited) Bolt jest gazożerny właśnie przez fabryczne ustawienie oszczędzania na 80psi, niejasno się wyraziłem:) Tłumaczą to na filmiku jako optymalne ciśnienie na regulatorze przy którym Air Saver działa najwydajniej. Zestaw tuningowy podnosi wartości optymalne. Natomiast nie słyszałem żeby Air Saver był do dokupienia osobno. W instrucji rozkładania konwersji jest wyraźnie pokazany jak tłoczek i srebrna sprężynka. Ps. Gdyby ktoś zastanawiał się na czym cały system oszczędzania polega: Zawór uzupełnia przy strzale zbiornik - rezerwuar powietrza. Powietrze z rezerwuaru wypycha kulkę, gdy ciśnienie w lufie spadnie (=kulka opuszcza lufę) poniżej zadanej wartości Air Savera (stockowo podobno 60psi, zmieniane zestawem tuningowym) zamyka się dopływ powietrza do lufy. Stąd nie wywala ze zbiorniczka całego powietrza= oszczędność/ dobrze dobrana dawka- cisza i celność. A przynajmniej tak to producenci na filmie tłumaczą. Dodają, że system obsłuży wszystkie lufy znane w airsofcie! Edited March 1, 2017 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 Przyjrzałem się i faktycznie bardzo ciekawa alternatywa. Ma osobny zasobnik na powietrze jak mancraft (czyt. odmierza za każdym razem tę samą porcję) to bardzo dobrze. Zawór jest elektryczny... Szybkość otwierania go i czy jest to lepsze niż mechaniczne rozwiązania mancrafta? Na pewno otworzy się szybciej i bez głośnego "klank", co do powtarzalności to zawór powinien otwierać się wolniej i wolniej wraz z rozładowaniem baterii. Niektórzy sugerują że absolutnie nie zachodzi coś takiego ale fizyka obowiązuje i cewki opierają się zmianom w natężeniu. Upraszczając muszą się najpierw naładować a to kosztuje czas, im wyższe natężenie tym krótszy a im wyższe napięcie tym wyższe natężenie zgodnie prawem ohma. Funkcja oszczędzania jest genialna, mancraft powinien to spapugować. Na pewno wydmuchuje mniej powietrza i łatwiej nad tym zapanować. Nie wspominając o rozmiarze butli... Ps. Gdyby ktoś zastanawiał się na czym cały system oszczędzania polega: Zawór uzupełnia przy strzale zbiornik - rezerwuar powietrza. Powietrze z rezerwuaru wypycha kulkę, gdy ciśnienie w lufie spadnie (=kulka opuszcza lufę) poniżej zadanej wartości Air Savera (stockowo podobno 60psi, zmieniane zestawem tuningowym) zamyka się dopływ powietrza do lufy. Stąd nie wywala ze zbiorniczka całego powietrza= oszczędność/ dobrze dobrana dawka- cisza i celność. A przynajmniej tak to producenci na filmie tłumaczą. Dodają, że system obsłuży wszystkie lufy znane w airsofcie! Nie przy strzale as przed, rezerwuar jest podłączony do rega. Czyli ciśnienie ma utrzymane cały czas takie jak wychodzi z rega. Naciskasz spust i rezerwuar odłącza się od rega a podłącza do lufy. Tak samo działają oba mancrafty Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 23, 2016 Author Report Share Posted December 23, 2016 Źle się wyraziłem, miało być tuning kit w pudełku. Air Saver jak opisuje to Rich Lort jest niczym innym jak sposobem do ustawienia idealnej dawki gazu dla długości lufy. Nie mniej jednak Bolt z ASaverem jest przynajmniej 50% bardziej gazo żerny niż Mancrafty. @Szycha201 500fps @ 140psi @ 430mm 6.05 Edgi. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 (edited) Fakt, tuning kit widzę osobno w cenie 20USD. @Rogaś dzięki serdeczne! Edited December 23, 2016 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 24, 2016 Report Share Posted December 24, 2016 @Rogaś a ile fps na kulkach docelowych 0.4? :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 24, 2016 Author Report Share Posted December 24, 2016 Nie sprawdzałem :) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 24, 2016 Report Share Posted December 24, 2016 hehe, ta jasne :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 25, 2016 Author Report Share Posted December 25, 2016 No serio. Nie było okazji. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts