AdameKOSW Posted November 21, 2009 Report Share Posted November 21, 2009 Osobiście używam buty Jungle speed lece (czy jak to się tam pisze), nie kontraktowe tylko kopie. Jak na strzelanki i na zimę wg mnie są bdb. Całą tamtą zimę w nich przechodziłem i byłem bardzo zadowolony. Grubsze skarpety się ubrało i było okej. Dodam jeszcze iż te buty są bardzo wytrzymałe. Wiele osób na kopie narzeka, ja nie, może trafiłem na dobry egzemplarz ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 Czizes... Może od razu sandałki niech ktoś poleci? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 W moich Wojasach wz.928 strasznie się gniecie skóra tuż za tym naszyciem z miejscami na sznurówki... wydaje mi się, że skóra w tym miejscu pękła. :/ Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 A konserwowałeś ja? Bo ja właśnie widzę, że skora mi się przesuszyła po kilku pierwszych wyjściach w błocku. Wniosek - nawilżyć i zaimpregnować. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 Po masakrycznym przemoczeniu a potem suszeniu, tak, zakonserwowałem. Zobaczymy co dalej będzie się działo. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 Dzięki za kolejne odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie - jeśli treki i buty wojskowe noszę 12, a sportowe 13 to jaki numer polskiego obuwia wybrać? Numer odpowiada bodajże długości wkładki plus 0,5 centymetra, tak? Może ktoś też nosi takie kajaki i mi podpowie :F Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 oooo Właśnie! Ważne! Te buty mają mniejszą rozmiarówkę (Wojas). Normalnie opinacze i józefy (desanty) nosiłem 27. Wojasy 26,5 bo 27 (które mierzyłem - buty kumpla) były o dobry rozmiar za duże. Wiec poproś o dokładne zmierzenie wkładki. ps. Wymiarowanie buta nie jest takie proste, u mnie np. ważna rolę gra tęgość i wysokość podbicia ale w tych bucikach nisko wszyty język pozawala na dobre dopasowanie buciora jeśli dobrze dobierzesz rozmiar ... gdyby nie system wiązania, wkurza mnie coraz bardziej... przez to w lekkie góry wolę treki gdzie poprawienie wiązania na wejście/zejście zajmuję mi sekund 5) Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Pytanie: Jak konserwujecie i dbacie o swoje Wojasy? Nie ukrywam, że mam małe doświadczenie z butami membranowymi, a chciałbym, żeby mi pożyły jak najdłużej. Wiem że ich nie można pastować. Więc co robić żeby były czyste i nie pękały za bardzo? (już nie mówię lśniące... w końcu to nie buty paradne) Na razie mam preparat Nikwaxu do butów goretexowych. Ściskam! D. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Co prawda nie wojasy a Wellco z gore konserwuje środkiem Nikwax Aqueos Wax. Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 jakie są najtansze dobre buty ? najlepiej nowe bo nie chce miec uzywanych butów. Czytalem że bundeswehry - to prawda? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Najtańsze i dobre się wykluczają. Dobre buty kosztują i warto za nie zapłacić bo są wazniejsze niż mundur czy oporzadzenie. Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 to jakie sa dobre i nie za drogie? jungle? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Jeśli mają być też na zimę, to zapomnij. Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 a jakie ? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Średnia półka cenowa daje dość duży wybór, całkiem niezłych butów... Na lato: Jungle, Belle 220/390/550 Na zimę: Belle 700/790, Bates 30500, Bośniaki Na cały rok (Praktycznie): Buty BW, Assault boots Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 a te bundeswehry ?? http://www.allegro.pl/item808925069_buty_w..._47_305_bw.html tylko nowe kosztuja okolo 200zl Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Z butów BW bym poszukał najnowszego modelu produkcji Haixa, będą kosztować ze dwa razy tyle, ale kupisz na prawdę dobre buty. Quote Link to post Share on other sites
Sebi_S Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Polecam buty BW 2005 Haixa (nie mają oznaczeń producenta Haix bo sa robione dla armii,żeby ktoś nie myslał że to podróbki,co nie zaczy że podróbek nie ma) najwygodniejsze buty jakie do tej pory miałem 1.Skóra w srodku,skóra z zewnątrz 2.po zaimpregnowaniu 100% nie przemakalne do wysokości buta 3.zimą napewno nie zmarzniesz a i stopy oddychają(tylko skóra,nie jakieś membrany co sie zopychają) 4.dużo leżejsze od BW 2000 i troszkę ładniejsze(inna podeszwa i parę innych detali) 5,zakładasz nowe i poprostu jak kapcie(wygodne ,bardzo dobrze trzymają pięte co dla mnie bardzo ważne) Jedna ważna uwaga ,trzeba dobrze dobrać długość i co najważniejsze szerokość żeby były wygodne Nie chce napisać że nie ma lepszych butków ale te mi bardzo podpasowały,polecam sklep armyword,pl Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) no niestety za drogo.Ma to byc prezent pod choinke i mysle ze do okolo 150zł. Tylko powiedzcie jak to jest z butami uzywanymi ?? a te ? http://armyworld.pl/product-pol-107-NOWE-B...TS-czarne-.html Edited November 29, 2009 by lukasz7 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 To daj/poproś te 150zł i zbieraj na nowe, porządne buty. Kupno używanych butów jest bezsensu. A jungle z linka to podróbki. Quote Link to post Share on other sites
Sebi_S Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Buty BW 2005 jak sam nazwa mówi moga mieć max 4 lata ,a bardzo często można dorwać w stanie magazynowym(dosłownie zużyte przy przymiarce) byłem osobiście w armyword(hehe wioska stodoła i sklep ale jest OK) i większość Haixsów używanych jakich oglądałem była naprawdę git(i z tego co wiem niemiecka armia przeprowadza dezynsekcje butów) i są one bodajże za około 160zł Ja kupiłem nowe bo nie było rozmiaru na mnie(wąską stope mam) Ale spoko nie namawiam zabardzo,tylko mówie że są bardzo dobre,pozdro Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 a te? http://armyworld.pl/product-pol-314-HAIX-M...demobil-BW.html Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 No ja za nowe Wojasy z przesyłką dałem w okolicach twego limitu ale z premedytacją kupowałem przed sezonem zimowym. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Te są z demobilu = używane. A takowych raczej nie chciałeś. Quote Link to post Share on other sites
lukasz7 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) no nie ale nie stac mnie na nowe. A jesli juz brac to ktory stan? z tych http://www.allegro.pl/item808925069_buty_w..._47_305_bw.html a te? http://rangershop.pl/product-pol-114484811...ama-czarne.html Edited November 29, 2009 by lukasz7 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts