tomazo1974 Posted November 22, 2016 Report Share Posted November 22, 2016 Cześć. Czy ktoś z was używa tego urządzenia i może podzielić się opinią? Rozwiązanie oczywiście mocno budżetowe (jak na termo), pytanie tylko czy warte wyłożenia 3k. PLN na potrzeby airsoftowe - raczej do używania podczas scenariuszy nocnych, simów jako uzupełnienie noktowizji. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted November 24, 2016 Report Share Posted November 24, 2016 (edited) Mam. Detekcja człowieka z ok 100 m, ale trzeba sobie zdać sprawę, że człowiek jest wtedy małą plamką - niemniej jednak widać. Nie wiem jak z osłoną obiektywu, bo termo nie działa przez szkło ani inne przeszkody. Może jakiś mesh by zadziałał, ale nie wiem... Pamiętaj też, że TK nie ma żadnego mocowania, więc żeby go przyczepić sobie do głowy to trzeba pokombinować (sam zastanawiam się nad drukiem 3D jakiegoś uchwytu, tylko najpierw muszę nokto kupić). Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania to pisz, postaram się odpowiedzieć. Edited November 24, 2016 by dino1984 Quote Link to post Share on other sites
tomazo1974 Posted November 24, 2016 Author Report Share Posted November 24, 2016 Dzięki. Właściwie chodziło mi głównie o dystans detekcji. Nie myślałem o montażu nagłownym - celowałbym bardziej w coś na replikę, ale to nie przy tym Flirze. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 Jak coś to na komisie "wisi" mój SCOUT PS32 - detekcja 600 m. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 Odświeżanie w Scoucie na poziomie 9Hz powoduje, że ogląda się pokaz slajdów zamiast płynnego obrazu. Należy to wziąć po uwagę. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted March 11, 2017 Report Share Posted March 11, 2017 bez przesady. Można pooglądać filmiki na YouTube i zobaczyć jak to wygląda. Fakt, że obraz nie jest super płynny, ale "pokaz slajdów" to znaczna przesada. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Na IWA oglądałem TK, nie nadaje się absolutnie do niczego. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Nadaje się bardzo dobrze do znajdowania ludzi do 100 - 120 metrów. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Nadaje się bardzo źle. Optyka jest jakąś pomyłką a jakość obrazu jest do bani. przy 9HZ skanowanie terenu to pomyłka. To proteza termo. Generalnie sensownie da się używać dopiero termo o matrycy co najmniej 320px i odświeżaniu 30hz. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Nadaje się bardzo źle. Optyka jest jakąś pomyłką a jakość obrazu jest do bani. przy 9HZ skanowanie terenu to pomyłka. To proteza termo. Generalnie sensownie da się używać dopiero termo o matrycy co najmniej 320px i odświeżaniu 30hz. Nadaje się do wykrycia źródła ciepła z dużej odległości. I tyle. Nie zapewnia komfortu obserwacji ze względu na niskie odświeżanie. Obraz faktycznie nie jest najlepszy, ale urządzenie i tak daje przewagę nad przeciwnikiem z okiem nieuzbrojonym, zwłaszcza w całkowitych ciemnościach. Porównałbym to do noktowizji I generacji - daje przewagę nad przeciwnikiem bez NVD, ale nie zapewnia takiego komfortu jak urządzenia wyższej klasy. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 No prawie, tyle że maksymalny zasięg detekcji wg flira to 100m. Najgorsze, że czułość jest tragiczna i sprawia że sama zabawka dobrze działa tylko na otwartej przestrzeni, w lesie zasięg realny to 30-50m.. Ja nie nie neguję, że działa. Ale to wyrzucanie pieniędzy. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Wszystko zależy od zastosowania. Używanie takiego ustrojstwa w ciągu dnia rzeczywiście może mijać się z celem, ale w kontekście nocnych rozgrywek - detekcja na odległości 30-50 metrów jest zazwyczaj wystarczająca, by nie wpaść w zasadzkę lub by "na szybko" samemu ją przygotować. Z perspektywy przydatności w ekipie - jedno termo, nawet o tak niskich parametrach, jest w stanie dać więcej niż kilka kolejnych noktowizorów w ekipie. W przypadku zamontowania na replice (wiem, że Scout Tk ma to utrudnione), można też pokusić się o wykorzystanie urządzenia w formie celownika, choć brak siatki celowniczej i niska rozdzielczość będą oczywiście sporą niedogodnością. W przeciwieństwie do tanich noktowizorów pracujących w oparciu o oświetlacz IR, tanie termo nie zdradza pozycji użytkownika. Oczywiście, jeśli chodzi o przemieszczanie się nocą, pole widzenia, jakość obrazu, celowanie i ogólnie pojęty komfort użytkowania, to noktowizory, nawet te pierwszej generacji, mogą sprawdzić się lepiej - nie mówiąc już o gen2 czy gen3, które mocno zdystansują tanie termo Flira pod tym względem. Ale moim zdaniem, noktowizory nie są w stanie konkurować z nim w kontekście detekcji zagrożenia na kilkudziesięciometrowym dystansie. Odnośnie częstotliwości odświeżania obrazu (9Hz) - do tej pory używałem kamery termowizyjnej na jakichś 20 nockach airsoftowych. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, w której jakikolwiek przeciwnik poruszałby się na tyle szybko lub zachowywał na tyle agresywnie, by 9Hz stanowiło zauważalną wadę. Zazwyczaj albo natrafia się na kogoś pilnującego pozycji, albo będącego w marszu. Jedyny regularny moment, w którym odczuwam dyskomfort związany z częstotliwością odświeżania obrazu, jest podczas 360-stopniowego skanowania terenu. Przy minimum 30Hz można byłoby pewnie zrobić to w jakieś 3 sekundy. Tutaj, chcąc być dokładnym, potrzeba na to nawet do 10 sekund. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 Ja tylko napomknę, że obecnie za 1300-1400$ można zakupić z drugiej ręki porządne termo pulsara z sensorem 384x288, odświeżeniem 30Hz i pełnowymiarową optyką, więc kupowanie czegoś takiego o parametrach 3x gorszych za 3k zł wydaje mi się bez sensu. Poza tym warto poczekać na premierę Flira Q14B, mocno namiesza na rynku. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted March 15, 2017 Report Share Posted March 15, 2017 (edited) Trochę jakbyś powiedział, że jeździć da się minimum Mercedesem E klasy.... Używałem TK, głównie w lesie i skanowanie terenu nie było żadnym problemem. Po ci 30 Hz? Ktoś będzie biegał sprintem między drzewami w środku nocy, że boisz się go przeoczyć? 30 Hz ma sens dla myśliwych polujących na małe, ruchliwe zwierzęta - do wykrywania ludzi to czysta fanaberia (trochę jak kupić 500 konne Ferrari po to żeby stać w korku). Co do rozdzielczości sensora to oczywiście im większa tym lepsza (tym większy dystans detekcji)... i droższa. Moim zdaniem TK jest wart swojej ceny (a noktowizja gen. 1 nie). A jeśli mówimy o sprzęcie z drugiej ręki to TK można nabyć poniżej 2 kPLN. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edited March 15, 2017 by dino1984 Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted March 16, 2017 Report Share Posted March 16, 2017 Używanie termo, do stania i obserwowania terenu w promieniu 50 - 60m to wykorzystywanie jedynie 10% potencjału tej technologii. To jak użycie gen I. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Czemu nie pójść dalej? Po co się męczyć z Pulsarami? Od razu kupmy FLIR LS-XR 640. A tak w ogóle to żeby w pełni wykorzystać możliwości technologii to sens ma tylko PVS14 OMNI VIII + COTI... Bądźmy realistami... ogranicza nas budżet. Oczywiście, że sprzęt za 8-9kPLN jest lepszy od tego za 2,5kPLN, ale nie każdy chce wywalić tyle kasy na zabawkę do lasu. Quote Link to post Share on other sites
szcz3p4n Posted July 10, 2017 Report Share Posted July 10, 2017 (edited) Czy ktos uzywal termowizora w formie monokularu na glowie? Zastanawiam sie kupnem termowizora,ale chciałbym go nosić na helmie. Ktos ma doświadczenie w tej materii czy to slepa uliczka i lepiej kupic termowizor na replkke? Niewatpliwa zaleta noszenia na głowie jest mozliwosc ciągłej obserwacji terenu ale minusem to,ze przy termowizji niewiele jesli nic przed soba nie widzisz. No i pytanie czy do 10k pln jestem w stanie kupic monokular na helm o dobrym parametrach? Edited July 10, 2017 by szcz3p4n Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted July 10, 2017 Report Share Posted July 10, 2017 (edited) FLIR Q14b. Ewentualnie seria PS, Scout II lub Scout III, ale nie widziałem do nich dedykowanych J-armów i trzeba rzeźbić jakieś przeróbki. Edited July 10, 2017 by dino1984 Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted July 12, 2017 Report Share Posted July 12, 2017 Do 10k właściwie nie jesteś w stanie kupić nic co fabrycznie jest montowalne na głowie. Z gotowych rozwiązań tak jak wspomniał Flir Q14 lub Q14B (choć pomimo zapowiedzi na SS w Las Vegas nadal nie wiadomo kiedy się pojawi, no i na razie jest nieeksportowalny ze stanów). Ew. ATN Odin (czasem idzie dostać w twoim budżecie) lub koszernie AN/PAS-23 ( nie idzie kupić tak tanio). Niemniej nadal idealnym rozwiązaniem pozostaje kombinacja noktowizor plus celownik termowizyjny. Jednoczesne noszenie termo i nokto nie wchodzi w grę i poruszanie się nocą na samym termo też nie. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 12, 2017 Report Share Posted July 12, 2017 w PL n,Najtanszy ATN Thor z powiększeniem 1.25 kosztuje 11.900. Nowe Pulsary Traile zaczynają się od 14 tys. To są urzadzenaiz matrycą 17um i rozdzielczością 384x288. Oczywiście to są lunety celownicze. Obserwacyjne o podobnych parame6rach t są tańsze, Quote Link to post Share on other sites
szcz3p4n Posted July 13, 2017 Report Share Posted July 13, 2017 Dzięki za odpowiedzi :) Poczytałem trochę na temat FLIRa Q14b i wygląda obiecująco,nie mniej jak Trzmiel słusznie zauważył,nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży. Co do kombinacji termo+nokto,to niestety jest to dość droga opcja,jak na weekendowe bieganie po lesie ;) No nic, w takim razie chyba będę musiał poszukać czegoś na replikę,a monokular termowizyjny odpuścić sobie na rzecz noktowizora w przyszłości. Quote Link to post Share on other sites
dino1984 Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 (edited) Leupold LTO ma tubus calowy 30 mm i idealnie daje się zamontować w montażu do lunety. Wyświetla też krzyż. Jest relatywnie tani, ale ma słabą rozdzielczość sensora, chociaż wydaje mi się, że i tak pozwoli zobaczyć dalej niż skuteczny zasięg repliki. Edited July 17, 2017 by dino1984 Quote Link to post Share on other sites
Maszlinkof2 Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 sprawa nie do konca zwiazana z Flirem ale z termowizją. Czy ktos probował montowac Pulsara Helion na jakiejs replice lub ostrej? i ma jakis patent na to ? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Idol-mk Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Leupold LTO ma tubus calowy 30 mm i idealnie daje się zamontować w montażu do lunety. Wyświetla też krzyż. Jest relatywnie tani, ale ma słabą rozdzielczość sensora, chociaż wydaje mi się, że i tak pozwoli zobaczyć dalej niż skuteczny zasięg repliki. Leupold LTO Tracker jest na Amazonie za niecale 500 USD, a do zastosowan ASG wydaje sie byc duzo lepszy niz FLIR Scout TK... Czy ktos sie orientuje czy urzadzenia termowizyjne sa oblozone podobnymi obostrzeniami jesli chodzi o wywoz ze Stanow co noktowizja? Z gory dzieki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 Sprawa jest zabawna. Teoretycznie Leupold zrobił wszystko co mógł i LTO nie jest teoretycznie objęty ITARem. ALE to nie zmienia faktu, że wszyscy sprzedawcy w USA traktują go tak jak by podlegał regulacjom. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts