NOWIC Posted May 20, 2017 Report Share Posted May 20, 2017 Witajcie Dotychczas strzelałem się poza granicami Polski głownie w CQB z limitem 350fps. Moją główną replika był krotki Wildhog od G&G który spisywał się świetnie. Z uwagi na przenosiny mam zamiar spróbować pobiegać po lasach z repliką dedykowaną pod takie rozgrywki i mającą nieco większe osiągi (max 450fps). Brak mi doświadczenia i wiedzy odnośnie replik dedykowanych do takich rozgrywek dlatego proszę o radę co polecacie. Docelowo myślę raczej o dłuższej replice trochę w kontraście do mojego krótkiego Wildhoga. Budżet do 2000zł na replikę i ewentualne modyfikacje. Obecnie rozważam: G&G Wildhog 12-13,5" - mam dobre doświadczenia z repliką tej firmy Krytac Trident SPR - sprawia wrażenie bardzo solidnej i podoba mi się jej wygląd WE MSK - Masada wygląda fajnie a to chyba teraz jedyna nie chińska Nuprol Delta AK21 - bardzo mi się podoba ale wymaga tuningu, trochę mało o niej informacji APS ASR BOAR - fajnie wygląda, spełnia założenia ale spotkałem się z kilkoma mocno negatywnymi opiniami Jak widać wszystko to standard AR z uwagi na magazynki które już posiadam ale rozważam także jakieś AK. Dwa modele które brałem pod uwagę: G&G RK74T - to nadal znane mi G&G i ma front key-mod oraz szynę pod celownik LCT STK-74 - wygląda fajnie tylko wolałbym aby miał górną szynę pod celownik Jakieś rady a może polecacie inny model w podobnej cenie? Będę wdzięczny za podzielenie się własnymi doświadczeniami szczególnie odnośnie replik AK. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 20, 2017 Report Share Posted May 20, 2017 Stk będzie dobrym wyborem, jak cała seria ak od LCT. Możesz wziąć również pod uwagę E&L. Mają fajne kałaszki wyposażone w kilka fajnych ficzerów typu magwell spacer, szybki demontaż gearboxa itd. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted May 20, 2017 Report Share Posted May 20, 2017 Dowolne AK od E&L lub LCT (albo FC/E&L). Na resztę nie patrz, bo szkoda czasu/pieniędzy, więc kałachy G&G, CA, G&P etc etc najlepiej skreślić. A z emek - to już podpowie jakiś spec od emek - w końcu 75% środowiska airsoftowego biega z AR. Krytac jest ostatnio bardzo chwalony. Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 20, 2017 Author Report Share Posted May 20, 2017 A jakiś konkretny powód dla którego AK nie od G&G bo przyznam że z ich ARki do cqb jestem bardzo zadowolony? I przy G&G odpada mi potrzeba mocowania mosfetu ze spustem na mikrostyku. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted May 21, 2017 Report Share Posted May 21, 2017 W większości modeli AK od G&G więcej jest znalu, niż stali. Szczególnie w tych taktyczniejszych modelach. Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 Wybór padnie chyba na RK74 od G&G. Przeglądając recenzje jakoś nie widzę aby LCT i E&L mogły zaoferować coś więcej niż stalowy korpus w porównaniu do G&G z ETU i Keymodem a znacznie bardziej zależy mi na walorach użytkowych. Dziękuję za informacje i porady. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Najgorszy wybór, ale Twój wybór. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Wybór padnie chyba na RK74 od G&G. Przeglądając recenzje jakoś nie widzę aby LCT i E&L mogły zaoferować coś więcej niż stalowy korpus w porównaniu do G&G z ETU i Keymodem a znacznie bardziej zależy mi na walorach użytkowych. Dziękuję za informacje i porady. Słyszy się czasem, że G&G nie nadają się do tuningu mocowego. Zwłaszcza te z zaawansowaną elektroniką, bo lubi się przepalać. Poza tym, moim zdaniem, przesiadka z emki na kałacha będzie ciężka pod względem ergonomii ;) Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 Kolego Hudy01 możesz napisać jakiś konkretny argument bo zawsze mogę zmienić zdanie tyle ze jak na razie widzę więcej plusów w G&G niż replikach konkurencyjnych. Kolego kukunamuniu nie bardzo czuję potrzebę modyfikowanią repliki: fpsy pasują a lufa i gumka też powinny dać radę. Chyba że o czymś nie wiem? Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Jakie niby plusy ma kałach g&g? Znalowy AK w dzisiejszych czasach? Serio? Jest mniej wytrzymały i brzydszy. Keymody? Coś co E&L i LCT mają od jakiegoś czasu w ofercie. RK G&G nie jest warte swojej ceny. Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 (edited) Głównie chodzi mi o to ETU czyli mosfet z mikrostykiem... nie widzę żadnego modelu LCT lub E&L z takim bajerem a nie wyobrażam sobie przesiadki na klasyczną kostkę stykową. Nie po to chyba też kupuje replikę tej klasy aby grzebać w jej elektryce. Brak stalowego korpusu na serio nie wpływa moim zdaniem na walory użytkowe dlatego nie jest to dla mnie argument "za". Szukałem też innych fajnych kalachów w keymodzie ale jakoś nie mogę znaleźć. Edited May 22, 2017 by NOWIC Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 (edited) Lol, na tym forum jest serwisant co przerabia kostki na mikrostyk za 20zł a mosfety z ab sprzedaje za 35zł. Słabo szukałeś, bo choćby E&L ma w swojej ofercie AK z keymodem. Edited May 22, 2017 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 Lol, na tym forum jest serwisant co przerabia kostki na mikrostyk za 20zł a mosfety z ab sprzedaje za 35zł. I pozbył bym się w ten sposób gwarancji na replikę... dzięki za świetną radę ;) Słabo szukałeś, bo choćby E&L ma w swojej ofercie AK z keymodem. Możliwe ale z dostępnych w Polsce widzę tylko ELAK710 SBR na gunfire... jak by był dłuższy i miał szynę pod optykę (przedniej nie liczę)... to trzeba by było jeszcze wrzucić elektrykę i zaczyna to się robić dla mnie nieopłacalne w stosunku do G&G. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Uparłeś się na tego G&G, sceptyczne opinie odrzucasz. Pasuje Ci, to super, będziesz zadowolony, kupuj. Tylko po co ten temat skoro wiesz czego chcesz? Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 (edited) Nie uparłem. Po prostu mam do cqb replikę m4 G&G jestem bardzo zadowolony z jej działania i osiągów. Myślę że tego samego mogę się spodziewać po ich AK dlatego jest to dla mnie najbezpieczniejszy wybór. Temat ten umocnił moje przekonanie aby trzymać się sprawdzonego producenta ale może spróbować inna replikę niż m4. Przytaczane tu argumenty za alternatywnymi replikami okazały się być nietrafionymi w moje potrzeby albo nie poparte konkretnymi przewagami. Dziękuję wszystkim za udział. Edited May 22, 2017 by NOWIC Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 I pozbył bym się w ten sposób gwarancji na replikę... dzięki za świetną radę ;) Gunfire to jest ostatni sklep, do którego bym coś wysłał na naprawę gwarancyjną. Wolę odżałować stówkę i dać do porządnego serwisa który nie odwali masówki, tylko przysiądzie do repliki i ją dopieści. Wiem co mówię. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Możesz też zamiast kupowania nowej repliki (i kosztownych magazynków, ładownic i akcesoriów) zamontować gearbox z systemem szybkiej wymiany sprężyny prawdziwego zdarzenia. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Możliwe ale z dostępnych w Polsce widzę tylko ELAK710 SBR na gunfire... A z ciekawości, gdzie jest G&G RK74T w Polsce dostępny? Chciałem się mu przyjrzeć i nie mogę znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Azteko. Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 22, 2017 Author Report Share Posted May 22, 2017 A z ciekawości, gdzie jest G&G RK74T w Polsce dostępny? Chciałem się mu przyjrzeć i nie mogę znaleźć. Wersja E i T jest jeszcze na azteko.pl Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted May 22, 2017 Report Share Posted May 22, 2017 Dzięki ;) Zupełnie mi nie przyszło do głowy tam zajrzeć. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 23, 2017 Report Share Posted May 23, 2017 @NOWIC Jak kupisz tego taktycznego kałacha od G&G to zostaw jakiś feedback, bo chyba nic o nim nie ma na forum. Quote Link to post Share on other sites
NOWIC Posted May 26, 2017 Author Report Share Posted May 26, 2017 Dziś odbieram, jutro strzelam - po wszystkim opiszę wrazenia :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts