Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Lahti 20mm Anti-Tank Rifle

Recommended Posts

Lahti doczekało się też wersji samoczynnej służącej do zwalczania radzieckich samolotów. Poza tym było używane do działań kontrsnajperskich. Było też zaskakująco celne - fińscy strzelcy wyborowi przy pomocy Lahti potrafili eliminować obsługę bunkrów strzelając w okienka strzenicze, na dystansach bodajrze przekraczających AFAIR 600m.

Słowem, piękna broń. Chyba najlepsza rusznica ppanc II WŚ (Urugwaj to przy niej pikuś, a to przecież też nie był zły sprzęt).

gunmaniak - Lahti występuje zarówno w wersji samopowtarzalnej (gdzie do oddania następnego strzału potrzeba tylko naciśniecia spustu) jak i samoczynnej (gdzie przytrzymanie spustu powoduje prowadzenie ognia ciągłego). Ta druga powstała z myślą o niszczeniu celów lotniczych.

Konfederacie, mam kumpla, który interesuje się armia fińską z okresu IIWŚ. Myślę, że mogę go porposić o jakieś ciekawe materiały nt. Lahti.

A cóż takiego nadzwyczajnego jest w Suomi poza tym że jest cholernie ciężkie i niezbyt ergonomiczne?  :lol:

Eh Mateuszu, starzejesz sie. Toz to ROBI KLIMAT. Jest Duze i Mocne. Wielkie, meskie i potezne. rozwala wszystko i wszysktich na strasznych dystansach i generalnie kazdy chlopak taki sprzet chcialby miec! Rozumiesz? Pokazujesz kolezance ze szkoly [wiem, na ciebie za pozno ;)] i mowisz, ze twoje i ze do tego masz mundur USA jeszcze. Toz chyba kazdy przechodzil fascynacje wielkimi kalibrami stawiajac pierwsze kroki w kierunku zainteresowania bronia palna bedac pacholeciem... I tak co roku ktos bedzie odkrywal te rusznice i co tydzien ktos bedzie w szoku widzac "barette" M82a1...

Czy ja wiem czy to starzenie się? Chłopak napisał że Suomi (czyli fiński PM na amunicję 9x19mm, nie rusznica ppanc. Lahti na amunicję 20x138). Nie wiem natomiast dlaczego napisał slogan, że ta nomen omen "Finlandia" była najlepszym PMem II wojny - miałem to to w rękach i nie zrobiło na mnie zbyt dobrego wrażenia, choć przyznam szczerze że poza niemieckimi MP, to ogólnie II wojenne PMy nie robią na mnie dobrego wrażenia - po kontakcie M3 miałem traumę. :wink:

Co do wymiarów Lahti to mogę podać: długość całokowita 224 cm, masa 49,5 kg bez magazynka, masa pustego 10 nabojowego magazynka 3,4 kg, masa pojedynczego naboju AP 337 gram. Czyli załadowana Lahti waży 56,7 kg. Polecam gorąco :lol:

• 1 year later...
  • 3 months later...