Yahalom Posted July 13, 2017 Report Share Posted July 13, 2017 A teraz prezentacja mojego ostatniego projektu - plecaka medycznego na użytek domowy/wyjazdowy :icon_smile: W trakcie budowania poniższego zestawu przewertowałem kilkadziesiąt stron różnych tematów na różnych forach dotyczących wyposażenia apteczek. Wybrałem to co wydaje mi się najistotniejsze i najbardziej przydatne. To z czego korzystałem i potrafię skorzystać. Chętnie poznam wasze zdanie co do poniższej konfiguracji :icon_smile: Bazę stanowi plecak Wisport Sparrow 16 + kieszeń-nerka firmy SZPEJ + kieszeń Janysportu na stazę. Na jednym boku kieszeń Janysport zawierająca worki na śmieci. Na drugim boku dwie sztuki nożyczek. Kieszenio-nerka na przodzie zawiera cały osprzęt pomocniczy: - Octenisept - termometr elektroniczny - stopery 3M do uszu - marker Sharpie - lasso do wyciągania kleszczy - pęseta (2 szt. w różnych rozmiarach) - igły o różnych grubościach - kilka ampułek soli fizjologicznej - kilka par rękawiczek nitrylowych - czarne i niebieskie - przylepiec w rolce - latarka długopisowa - nożyczki do skórek W komorze głównej znajdują się trzy plastikowe pojemniki: W pierwszym pojemniku znajdują się leki, maści i żele: - Smecta (na biegunkę) - węgiel - Ulgix Max (na wzdęcia) - Manti (na zgagę) - Rapacholin (na niestrawność) - żel antybakteryjny - Altacet (na stłuczenia/ukąszenia) - Kailas (na zmiany skórne) - Water Jel (na oparzenia) W drugim pojemniku materiały opatrunkowe: - szeroki przylepiec - Codofix - plastry (różne) - Steri-strips w różnych rozmiarach - kompresy jałowe - duże - bandaże W trzecim: - gazy opatrunkowe - bandaże - zwykłe i elastyczne - kompresy chłonne Luzem natomiast w różnych częściach plecaka rozmieściłem: - maskę - koc/folię - notes - 2 światła chemiczne - szyny SPLINT - dwie na palce, jedna duża Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 13, 2017 Report Share Posted July 13, 2017 Dorzuć Metafen (mieszankę paracetamolu z ibuprofenem) na bolenia wszelakie i drugą parę nożyczek dużych. Przydadzą się jeszcze ze dwa peany o różnych rozmiarach, pincety i małe kosmetyczne nożyczki. I wywal ten druciany substytut nożyczek ;P Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 13, 2017 Author Report Share Posted July 13, 2017 Pytanie za 100 pkt - Metafen jest najlepszym wyjściem jeśli chodzi o wybór między paracetamolem na ibuprofenem? ;) Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego? Druga para nożyczek (dużych) jest w nerce, w formie takiego EDC :) O właśnie, o małych nożyczkach kosmetycznych nie pomyślałem! Ten druciak jest opcją awaryjną na wypadek niedomagania nożyczek właściwych :teeth: Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 13, 2017 Report Share Posted July 13, 2017 Metafen to bezpieczna mieszanka obu preparatów. O ile oczywiście brak uczuleń i nie przedawkowywuje się. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 14, 2017 Author Report Share Posted July 14, 2017 Biorąc sobie powyższe porady doposażyłem się w listek Metafenu, nożyczki do skórek i większą pincetę. Dodatkowo udało mi się kupić latarkę długopisową firmy Varta :teeth: No dobra, ale jaka jest zasadnicza różnica między paracetamolem a ibuprofenem? ;) Quote Link to post Share on other sites
outsider Posted July 14, 2017 Report Share Posted July 14, 2017 Tak pokrótce wyjaśnię: paracetamol trochę inaczej działa, jest lekiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym (ibuprofen dodatkowo jest przeciwzapalny). "Przeciw-zapalność" wynika właśnie z innego mechanizmu działania: dokładnie do doczytania tu: paracetamol - https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=643 ibuprofen - https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=382 Ok, tyle w odbieganiu od tematu. Bardzo dobrze "wyekwipowana" apteczka. Rozumiem, że dobierając kolory świateł chemicznych kierowałeś się ewentualnym "triage'm" Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 14, 2017 Author Report Share Posted July 14, 2017 Warto wiedzieć, dzięki :) Dobór kolorów świateł chemicznych, które widać na powyższym zdjęciu to temat szalenie skomplikowany i wymagający przedstawienia pokrótce szeregu teorii m.in. nt. znaczenia poszczególnych kolorów i ich wpływu na postrzeganie poprzez pryzmat narządu wzroku, a także możliwości rozpoznawczych mózgu... a tak poważnie, to po prostu takie kolory tylko posiadałem (ze względu na siłę świecenie i czas) :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted July 14, 2017 Report Share Posted July 14, 2017 Dorzuć Metafen (mieszankę paracetamolu z ibuprofenem) Zawsze myślałem, że nie powinno się łączyć tych dwóch związków, a tu proszę jakie zaskoczenie ;) Yahalom, bardzo fajny zestaw a w plecaku się zauroczyłem i chyba wkrótce zainwestuje co nie co. Dla osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka dorzuciłbym jeszcze jakiś poręczny ciśnieniomierz. Wprawdzie, nadgarstkowy będąc najporęczniejszym jest najmniej dokładny ale sprawdza się dla osób aktywnych i młodych ( w głównej mierze chodzi tu o zwężenie naczyń i zmiany miażdżycowe u starszych osób). Przy większych wyprawach w góry pozwoli poznać swój organizm od wydolnościowo-krążeniowej strony ;) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 14, 2017 Report Share Posted July 14, 2017 Niech dorzuci jeszcze kombo z defibrylatorem, elektrokardiografem i respiratorem. I koniecznie butlę z tlenem. Waży tylko 35 kilo ale co to dla niego. Budweiser wytłumacz mi proszę po kij mu ciśnieniomierz w takim zestawie, Sensowniej już wrzucić pulsoksymetr napalcowy ( przydatny w wysokich górach). Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted July 14, 2017 Report Share Posted July 14, 2017 (edited) Waży tylko 35 kilo ale co to dla niego. Ciśnieniomierz waży jakieś 300g. To faktycznie zasadnicza różnica w wadze plecaka. Budweiser wytłumacz mi proszę po kij mu ciśnieniomierz w takim zestawie Dla osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka dorzuciłbym jeszcze jakiś poręczny ciśnieniomierz. Jemu może faktycznie..na kij. Ja natomiast szykując się na wyjazd np. w góry, z pewnymi bliskimi osobami mając do dyspozycji taki plecak spakowałbym właśnie ciśnieniomierz. Edited July 14, 2017 by Budweiser Quote Link to post Share on other sites
outsider Posted July 14, 2017 Report Share Posted July 14, 2017 ... a wydolność to można sprawdzić różnymi testami, bynajmniej ciśnieniomierzem. Testów jest kilka, ogólnie to chodzi o zmierzenie tętna po wysiłku, potem po 1 minucie (w tym przypadku test Ruffiera). Pulsoksymetr to już coś więcej niż Pierwsza Pomoc, ale jak najbardziej przydatna - w połączeniu z BLS, czyli podstawową wiedzą z zakresu pierwszej pomocy. Można mieć sprzętu multum (najważniejsze to umieć go użyć i wiedzieć po co on jest), ale wiedza podstawowa udzielania pierwszej pomocy jest w tym przypadku najważniejsza. EDIT: Powoli wykraczamy po za temat. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 15, 2017 Author Report Share Posted July 15, 2017 Prawdę mówiąc pomysłów na uzupełnienie plecaka miałem jeszcze kilka - np. stetoskop czy kołnierz ortopedyczny. Ograniczył mnie jednak budżet i... pojemność Sparrow'a :teeth: A tak na boku, to przyznam się, że pomysł plecaka wziął się od... nerki, którą pierwotnie zaadaptowałem na kieszeń medyczną :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 Ja natomiast szykując się na wyjazd np. w góry, z pewnymi bliskimi osobami mając do dyspozycji taki plecak spakowałbym właśnie ciśnieniomierz. I będziesz szedł z dwoma plecakami na raz? Masz dwoje pleców? :| Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 I będziesz szedł z dwoma plecakami na raz? Masz dwoje pleców? :icon_neutral2: Interpretacja tego, "co autor miał na myśli", oficjalnie mnie przerosła. Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 (edited) Yahalom ,w tym zestawie brakuje mi podstawowej rzeczy ; chusty trójkątnej (bawełnianej koniecznie) jest jak scyzoryk Mac gyvera w plecaku :icon_lol: .Ta na zdjęciu jest praktycznie bezużyteczna , przydały by się jeszcze gaziki odkażające chyba że przeoczyłem. Dołożyłbym opatrunek wojskowy typu W który zastąpi z powodzeniem te opatrunki dziane . Szyną split można zaimprowizować kołnierz ortopedyczny , pamiętaj że można je swobodnie docinać /przycinać :icon_wink: . Gdybyś to wszystko popakował w worki strunowe miast pojemniki pewnie by się jeszcze coś dało dopakować :D Edited July 15, 2017 by bronix Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 15, 2017 Author Report Share Posted July 15, 2017 Dlaczego ta ze zdjęcia jest praktycznie bezużyteczna? :) Generalnie, spotkałem się w czasie przyswajania wiedzy teoretycznej na forach z tezą, że chusta jest zbyteczna. Prawda czy mit? ;) Rolę odkażacza przyjął na siebie Octenisept ;) Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 Czytasz bardzo złe fora przyjacielu , ta na zdjęciu nie jest tak wytrzymała jak bawełniana . praktycznie nadaje się tylko jako temblak i to też mierny bo się naciąga . Pobaw się obiema chustami sam zobaczysz , spróbuj podzielić/ podrzeć chusty na pasy bez użycia narzędzi , wchłanianie płynów itd . Jeśli chusta ma służyć tylko jako temblak to po co Ci ona ? . zastąpisz bandażem , częścią bluzy /koszuli itp. Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 Taka rzecz, maseczka do sztucznego oddychania. Maść Alantan plus (na szybsze gojenie się ran, używam na naprawdę długich wędrówkach. Bandarze elastyczne, plastry w tym te sportowe/na odciski. Ketonal - przeciwbólowy To dodatkowa zawartość mojej apeczki plecakowej, IFAKa raczej mam standardowego Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 15, 2017 Report Share Posted July 15, 2017 Jey85 Ketoprofen jest lekiem receptariuszowym i nie jest lekiem z wyboru przy ratowaniu życia. Bez uprawnień nie możesz go podać nikomu. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 16, 2017 Author Report Share Posted July 16, 2017 A maść typu Ketoprom? ;) Zdaje się, że jest bez recepty :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Maść ciężko połknąć ;P Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 16, 2017 Author Report Share Posted July 16, 2017 W sumie faktycznie, troszkę z góry założyłem, że to do użytku zewnętrznego... ale branie ketonalu na ból o niskim natężeniu/średnim to trochę hardcore :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Ketonal mam w tabletkach i tylko dla mnie jak jest ciezko. Nie będąc ratmedem nie moge nikomu podawać żadnych leków ani przebijac powierzchni skórnej. Jak malo boli jest apap Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 A znasz dawkowanie ketoprofenu "jak jest ciężko"? Bo niestety ten środek ma sporą i hepato i nefrotoksyczność czyli mówiąc po ludzku mocno siecze i nery i wątrobę i można walcząc z bólem załatwić się na amen. BTW byłbym wdzięczny za zachowywanie poprawnych form pisowni. Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 (edited) Z przeciwbólowych polecam naproxen (Aleve, Anapran). Jedna tabletka przegoniła na kilkanaście godzin ból zęba, na którym paracetamol ani ibuprofen brane co godzinę nie robiły żadnego wrażenia. Edited July 25, 2017 by sledz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts