maciekSTW Posted August 17, 2017 Report Share Posted August 17, 2017 Witam, chce wytoczyc sobie lufe stalowa do mojej m4 no i pytanie jakiej stali uzyc, zwyklej czy nierdzewnej. po toczeniu i tak beda ja oksydowal. Pytam bo akurat nie mam na tyle nierdzewki a chcialbym to zrobic raz a porzadnie no i nie wiem czy kombinowac nierdzewke. Ktos orientuje sie lub ma stalowa lufke u siebie np. Ra-tech lub od systemy PTW lub inna ? Sprawdzic jest dosc latwo, nierdzewka nie przyciaga magnesu (chociaz sa tez takie rodzaje stali nierdzewnej co przyciagaja :)) Ktos cos doradzi ? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 17, 2017 Report Share Posted August 17, 2017 Mówisz o lufie zewnętrznej? M4 od WE ma fabrycznie lufę stalową, chyba że wcześniej była inna. Ja bym robił ze zwykłej stali i oksydował. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 17, 2017 Report Share Posted August 17, 2017 (edited) Mam co prawda WOC (można ją przełożyć do WE po zastosowaniu adaptera). Magnes lgnie do lufy. Nie widzę jednak żadnych śladów rdzy. Z podobnej stali wykonany jes bolt-catch i zatrzask maga. Tutaj bym się zbytnio nie przejmował, zrobił ze zwykłej stali i oksyda/malowanie. Edited August 17, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 17, 2017 Report Share Posted August 17, 2017 (edited) W WE elementy są oksydowane. Mają taki szary kolor "gun metal" a w miejscach gdzie powłoka jest uszkodzona u mnie pojawia się korozja ale w grafitowym wydaniu a nie rudym. Ja tylko po deszczowej imprezie elementy stalowe natłuszczam i wycieram do sucha. W WE stalowa jest lufa, tłumik płomieni, bolt catch, zatrzask magazynka, piny, klapka wyrzutnika łusek, nakrętka prowadnicy kolby i zatrzask rączki przeładowania. Nie pamiętam czy prowadnica też nie jest stalowa. Edited August 17, 2017 by mareq Quote Link to post Share on other sites
maciekSTW Posted August 17, 2017 Author Report Share Posted August 17, 2017 (edited) Oczywiscie chodzi o zewnetrzna lufe. Tak myslalem ze zwykla stal + oksyda i tak zrobie... Co do lufy w WE m4 u mnie jest ze znalu - jedynie tlumik plomienia ze stali, nie wiedzialem ze byly w stoku stalowe. Kupilem ja 2 lata temu, moze teraz daja stal. Moze ktos chce sprzedac ? :icon_biggrin: Edited August 17, 2017 by maciekSTW Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 17, 2017 Report Share Posted August 17, 2017 Rzuć pytanie na komisie. Ja do swojej m4 potrzebowałem długą lufę z m16 i dosyć szybko znalazł się sprzedawca. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted August 17, 2017 Report Share Posted August 17, 2017 Miałem stalową lufę w WE i mam w WA. Obie ze zwykłej stali. Quote Link to post Share on other sites
zbojcerz_hegemon Posted August 18, 2017 Report Share Posted August 18, 2017 (edited) ZnAluminiowe lufy występowały w WE M16VN i XM-177, to na pewno, ale w zwykłej M4 ze ZnAluminium się nie spotkałem. Edited August 18, 2017 by zbojcerz_hegemon Quote Link to post Share on other sites
maciekSTW Posted August 21, 2017 Author Report Share Posted August 21, 2017 kurde to wychodzi na to ze mialem jakiegos wyjatkowego pecha :/ Quote Link to post Share on other sites
Hagen1989 Posted February 23, 2019 Report Share Posted February 23, 2019 Ja właśnie poszukuję na wymianę lufy do WE jednoczęściowej 14.5. Sam mam lufę 10.5 plus przedłużkę do 14.5 i to oddam za jednoczęściową 14.5 do WE GBB. Oczywiście nie wnikam, z jakiego materiału ma być lufa, bo te stalowe na wzór RA Techa są drogie i na dzień dzisiejszy nie interesują mnie. Jak ktoś chętny na zamianę i najlepiej z Krakowa, to z chęcią się wymienię. Quote Link to post Share on other sites
Hagen1989 Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 A może do odsprzedania ktoś ma lufę RA Techa 14.5 cala do M WE Open Bolt? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts