hiena Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Mam pytanie z gatunku co by było gdyby a nie do końca chcę to na sobie testować. Mam dwa tłoki w których urwało pierwszy ząb. Co by było gdyby odciąć ten fragment tłoka z urwanym zębem i taki tłok wsadzić go gearboxa? Tłok byłby nieco krótszy, pierwszy ząb jest zwykle nieco grubszy/mocniejszy, ok. Ale czy grozi to czymś poważniejszym poza zapewne szybszym zerwaniem pierwszego zęba ponownie? Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Najpierw bym poszukał przyczyny dlaczego urywa Ci ten ząb. Bo czy włożysz nowy czy piłowany to zerwie znowu, i znowu....i znowu... Stawiam ma AOE. A jak upiłujesz ten ostani to zębatka Ci nie złapie...trzeba jeszcze glowicę tloka podkladkować. Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Ciekawe co na obcięcie pierwszego zęba tłoka + podkładka ma do powiedzenia ostatni ząb tłoka i zębatki :). Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Grozi to jeszcze zmarnowaniem czasu :maniak_jezyk2: . Będziesz też naciągał ten tłok o jeden ząbek mniej więc spadną ci fpsy :icon_wink: . Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Ciekawe co na obcięcie pierwszego zęba tłoka + podkładka ma do powiedzenia ostatni ząb tłoka i zębatki :icon_smile:. A zębatka tłokowa łapie za który ząb, przepraszam? Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Jak się umówimy: za pierwszy. A może za ostatni? Jak liczyć. Chodzi mi o to, że po obcięciu pierwszego (to znaczy tego od tyłu) zęba i spodkładkowaniu gł tłoka mamy jeden ząb więcej na zębatce niż na tłoku na długość. Więc przed strzałem właściwym tłok nam jeszcze przywali swoim ostatnim zębem o "nadprogramowy" ząb zębatki. Stawiam, że po pierwszym strzale ten ząb z zębatki się ułamie. I być może wpadnie nam między inne zęby albo gdzieś i narobi ambarasu. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 No autor pisał ,że urwało ten gruby, czyli pierwszy który łapie zębatka tłokowa... Idąc dalej trzeba spiłować ostatni ząb zębatki tłokowej (short strocking) .... Ale jak juz kolega wyżej stwierdził- w tym wypadku strata czasu. lepiej poświęcić go na znalezienie winowajcy tych zerwanych zębów. Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 No tak tak, tyle to ja przeczytałem ale autor nie zastanawiał się czemu urwało mu pierwszy ząb tylko co by było gdyby tłok pracował z obciętym pierwszym, niejako od drugiego. A to czemu dwa razy urwał pierwszy to osobny temat hehe. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 (edited) Może ważniejsze - na jakich springach ma to działać? Jakaś konfiguracja? Trochę taki "lipton" robić sobie zachodu z czymś co i tak nie zadziała - a przynajmniej nie na długo. Ten ząb jest większy nie bez powodu. Na jakimś lekkim springu, słabym silniku/obrotach to może i ujdzie. Ale przy standardowym używaniu... przy założeniu, że cena nowego tłoka to ok. 7zł (shs z 3 metalowymi zębami jakiś czas temu po tyle stał w promocji) to lekkie "januszowanie". Edited September 12, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
hiena Posted September 12, 2017 Author Report Share Posted September 12, 2017 (edited) I o to chodziło - w trakcie urodziła się Wam odpowiedź: będzie za mało zębów tłoka w stosunku do zębów zębatki i zęby tłokowe uderzałyby w głowicę lub wogóle nie łapałyby tłoka. Czyli się nie da tak zrobić. A przyczyna zerwanych zębów jest dobrze znana (dwa odrębne przypadki, rózne repliki ale wszystko wyjaśnione). Dzieki. Edited September 12, 2017 by hiena Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted September 12, 2017 Report Share Posted September 12, 2017 Ja pierdzielę. Dawno się tak nie ubawiłem :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts