PWTrupp Posted September 21, 2017 Report Share Posted September 21, 2017 Siema. Czy miernik o taki...https://www.google.p...0gNGij1e33t3rM: może być podłączony do baterii w replice na stałe ? To znaczy np. podczas strzelanki. Teoretycznie zacznie buczeć jak napięcie spadnie do 3,6 V. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 21, 2017 Report Share Posted September 21, 2017 Może, ale niekoniecznie się to sprawdzi (może buczeć podczas strzelania). Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted September 21, 2017 Report Share Posted September 21, 2017 (edited) Nie kupuj. Ja to założyłem i piszczało non stop podczas strzału :icon_smile: Obecnie mi leży i chyba sobie z niego diody wylutuję. Moim zdaniem szkoda pieniędzy. Też się naczytałem, bałem się o lipo, a tymczasem zabezpieczenie jest prostsze niż myślisz. Strzelam do wyraznego osłabnięcia repliki i po powrocie natychmiast podłączam lipo do ładowania. Przez ponad rok eksploatuję tak 2 różne baterie lipo 7,4 v i nic się z nimi do tej pory nie dzieje. Edited September 21, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
PWTrupp Posted September 21, 2017 Author Report Share Posted September 21, 2017 Już kupiłem, parę groszy w sumie. Czyli nie ma się co spinać o ten spadek 3,6 v? Bo piszą że 20% traci pojemności... Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted September 21, 2017 Report Share Posted September 21, 2017 (edited) Moim zdaniem replika szybciej przestanie strzelać niż napięcie spadnie poniżej 3,6. Stosuje mniej więcej ten sam system co Foton, a miernik będę podłączał dopiero na zimę, gdy baterie będą leżeć bezczynnie. Edited September 21, 2017 by Budweiser Quote Link to post Share on other sites
Darekptr Posted September 21, 2017 Report Share Posted September 21, 2017 Ja tam mam tylko blokadę na mosfecie od Gate. Jak padnie za mocno to nie strzela, koniec. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 22, 2017 Report Share Posted September 22, 2017 (edited) Moim zdaniem replika szybciej przestanie strzelać niż napięcie spadnie poniżej 3,6. Stosuje mniej więcej ten sam system co Foton, a miernik będę podłączał dopiero na zimę, gdy baterie będą leżeć bezczynnie. Nie zawsze da się to wyczuć... Lepiej na respie sobie podpiąć dla sprawdzenia, albo pod koniec strzelanki. Co do podłączenia na zimę - moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej rozładować do napięcia Storage (3.8V / celę) i tak trzymać. Samorozładowanie LiPo jest naprawdę niewielkie, przez pół roku nie powinno spaść poniżej 3.6V. Ogólnie rzecz biorąc noszenie LiPo alarmu ze sobą ma sens choćby w celu diagnostyki "moja replika nie strzela", można się upewnić czy to wina baterii, albo że to nie wina baterii. Edited September 22, 2017 by hindus Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted September 22, 2017 Report Share Posted September 22, 2017 Podpięte na stałe może cię rozczarować, bo przy nie do końca naładowanej baterii bądź pod dużym obciążeniem napięcie będzie tak spadało że będzie piszczeć. Ale do sprawdzenia samego napiecia niezastąpiona rzecz. Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted September 22, 2017 Report Share Posted September 22, 2017 Dzięki za rady. A bez rozładowania stanie się coś nieprzewidzianego hindus? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 23, 2017 Report Share Posted September 23, 2017 Ogólna zasada jest taka - LiPo nie lubi a) wysokiego napięcia b) wysokiej temperatury c) niskiego napięcia LiPo które jest przechowywane w wyższej temperaturze rozładowuje się szybciej. LiPo które jest naładowane do wyższego napięcia rozładowuje się szybciej i zmniejsza się jego żywotność. Najlepiej obrazuje to tabela 3 ze strony http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries Wartości pokazują ilość energii pozostałej w baterii po 12 miesiącach leżakowania (dla 40% poziomu naładowania) oraz po 3 miesiącach (dla ładowania do 100%), zależnie od temperatury przechowywania. Jak widać, najwolniej rozładuje się pakiet naładowany do niższego napięcia i przechowywany w 0 stopniach. Oczywiście ładując do 40% już na starcie mamy mniej prądu niż ładując do pełna, ale widzimy też, że tempo rozładowania również jest niższe. Dlatego jeśli mamy możliwość, lepiej przechowywać pakiet naładowany do 3.8-3.9V trzymając go w zimnym miejscu - np. w piwnicy czy nawet w lodówce. Ale jeśli naładujesz do pełna, to po 3 miesiącach w temperaturze pokojowej będziesz miał jeszcze 80% pojemności. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts