chochol Posted October 9, 2005 Report Share Posted October 9, 2005 znalazlem na allegro takie cos: http://allegro.pl/show_item.php?item=67228865 wydaje mi sie ze jest to oryginalny bagnet do AK, tylko cena mi nie pasuje. Podejzewam ze nie da sie zamontowac do AK47 TM? Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted October 10, 2005 Report Share Posted October 10, 2005 Ja sie tam bagnetami nie interesuje ale takiego bagnetu do AK nie widzialem jeszcze... Quote Link to post Share on other sites
izi Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Bagnet do AKMS,Beryla,Tantala,AKMSE,AKMS wz.88 wyglada tak: Wymiary: Długość bagnetu całkowita: 325 mm Długość bagnetu bez pochwy: 276 mm Długość ostrza: 152 mm Długość pochwy: 202 mm wg: http://www.lucznik.com.pl/specjalna/bagnet.html Istnieją jeszcze starsze modele bagnetów do AK, na przykład: Cechą odróżniającą bagnet od noża jest możliwość dopięcia go do broni(bez używania np CTI :) ). Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Ta nowsza wersja to model 6h4, a ta starsza z całą bakelitową rękojeścią to 6h3. Ogólnie to w różnych państwach bagnety różniły się szczegółami. W Polsce nigdy nie miały piłek, natomiast w Niemczech Wschodnich i na wchód "od Edenu" :lol: miały. Jest też kilka wersji pochwy i rękojeści zarówno kolorystyczne jak i kształtu. Pochwy mogą być z gumową nakładką lub z okładzinami z bakelitu w kolorze brązowym lub plastiku w kolorze czarnym. Rękojeści mogą być całe z bakelitu (6h3) w kolorze czarnym (National Volks Arme) lub brązowym (bagnety jugosłowiańskie) lub metalowe z bakelitowymi okładzinami (6h4). Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Ten allegrowy niby bagnet do AK, to tak naprawde chinska podrobka produkowana na masowy rynek i raczej nie ma wiele wspolnego z prawdziwymi bagnetami do Kalacha. Watpie nawet, czy da sie ten pseudo-bagnet podpiac do Kalacha, ale raczej nie zamierzam kupowac, aby to sprawdzic... Aha - i do marujowskiego Kalacha na pewno nie da sie podpiac! (podobnie zreszta jak 6H4) Quote Link to post Share on other sites
wally Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Do kałacha z TM nie da się podpiąć żadnego bagnetu z tej prostej przyczyny, że na replice brak jest zaczepu umiejscowionego na "nóżkach" muszki. Bagnet co prawda wejdzie na lufę ale będzie się "majtał" pod nią. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Do kałacha z TM nie da się podpiąć żadnego bagnetu z tej prostej przyczyny, że na replice brak jest zaczepu umiejscowionego na "nóżkach" muszki.Bagnet co prawda wejdzie na lufę ale będzie się "majtał" pod nią. I to jest kolejny argument w dyskusji dlaczego eMki są lepsze od AK :lol: A tak naprawdę to chyba nie przy muszce, a przy rurze gazowej. Jakby się troszkę pobawić to mozna zrobić zaczep na zatrzask bagnetu. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Do kałacha z TM nie da się podpiąć żadnego bagnetu z tej prostej przyczyny, że na replice brak jest zaczepu umiejscowionego na "nóżkach" muszki. Bzdury wacpan prawisz! Do marujowskiego AK47 mozna BEZ ZADNEGO PROBLEMU podpiac bagnet! Ponizsze zdjecie ilustruje polski bagnet wz 1947 zamocowany wlasnie do TM AK47! Dodam, ze oryginalny bagnet zatrzaskuje sie pewnie na wystepie podstawy muszki i siedzi w replice bardzo sztywno, nic sie nie kolebie ani nie postukuje! Przy okazji machnalem zdjatka porownawcze, od gory kolejno: 1) polski bagnet wz 47 na replice AK47 (Marui) 2) polski bagnet wz 59 6H4 na replice AKM oraz dla porownania 3) czeski bagnet na replice kbk wz 58 Tutaj ciekawostka na skale swiatowa - czecha zaklada sie nie od przodu broni, tylko od tylu! Bagnet AK47 od 6H4 latwo odroznic, pomijajac zupelnie inny wyglad, bo ma zatrzask na rekojosci od strony ostrza (i zapina sie na dolnym wystepie podstawy muszki), natomiast 6H4 ma zatrzask na koncu rekojesci (i zatrzaskuje sie na dolnym wystepie lacznika rury gazowej, przynajmniej w przypadku AKM). Quote Link to post Share on other sites
wally Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Miałem na myśli bagnet wz. 59 bo ten chyba wszystkim kojarzy się jako "bagnet do AK". Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 No OK, ale to chyba nie dziwne, ze do AK47 pasuje bagnet wz 47... :? W przyszlosci sugeruje wypowiadac sie w mniej zasadniczy sposob, jesli slabo jestes w temacie zorientowany! Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted May 6, 2007 Report Share Posted May 6, 2007 (edited) Odgrzewam temat. Kupiłem bagnet jak na zdjęciu(możecie przy okazji podać dokładną nazwę i model bo wiem tylko, że jest od ak?): http://img82.imageshack.us/my.php?image=eerje9.jpg I mam pytanie, czy jest możliwość ostrzenia? Nosi wyraźne ślady użytkowania i z ostrością też nie jest najlepiej dlatego pytam. Edited May 6, 2007 by Miles_ACE Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted May 6, 2007 Report Share Posted May 6, 2007 Eeee... możliwość ostrzenia jest, oczywiście... Nie ma tylko sensu... Ostrze tępi się o pochwę. Poza tym, profil ostrza nie jest specjalnie użytkowy. Bagnet został zaprojektowany jako broń, i w tej roli powinien być oceniany. Oczywiście, w airsofcie pełni tylko rolę ozdoby na lufie/przy pasie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 6, 2007 Report Share Posted May 6, 2007 Jesteś szczęśliwym posiadaczem bagnetu od wschodnioniemieckiej wersji AK (MPi-K), używanego przez NVA (Narodowa Armia Ludowa). Quote Link to post Share on other sites
Mieszko1983 Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Mój kolega przyniósł kiedyś na strzelankę bagnet od AK i prawie pasował do mojego SLR 105 CA. Prawie to znaczy powinien jeszcze minimalnie głębiej być osadzona aby lepiej przylegać do tłumika płomienia tym "kułeczkiem". Tak więc, bagnet pasje do repliki. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 Podepnę się pod temat. Stałem się szczęśliwym posiadaczem oryginalnego bagnetu do AK wz.88 z bakelitową rękojeścią. No i dałem go do ostrzenia. Gość, który go ostrzył powiedział mi że mam z nim uważać, bo jest on z jakiejś specjalnej stali i w przypadku zranienia się nim bardzo trudno goją się rany. Gość był w wojsku i mówił mi, że jego kumpel z woja zranił się i rana 3 miesiące mu się goiła. Jakie licho w takim razie siedzi w tym bagnecie? Z jakiej stali on jest wykonany? Ma ktoś takie info? Może być tak, że ostrze jest wykonane z stali z domieszkami odpowiednich metali np. rtęci i to będzie powodować trudno gojące się rany. Tak sobie gdybam. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 Dżizas... :strach: Bardziej bym uwierzył w 'efekt pandy' przy strzelaniu z PM-63. Ostrze musiało być zasy%ione brudem, resztką konserwy, ziemią (bo wcześniej rzucał w w ziemię); gość się przeciął i wdało się zakażenie. Po drugie, padłeś ofiarą "dramatycznych, mrożących krew w żyłach opowieści wojaków, co to byli ho ho, i we trzech z kapralem podchorążym przywrócili Czechosłowację do rodziny krajów socjalistycznych". Innymi słowy, ktoś udarł z Ciebie łacha. Jakiekolwiek domieszki rtęci (siarki, fosforu) sprawiłyby, że stal wróciłaby do huty na czyszczenie. Z zasiarczonej stali wykonywano karoserie małych Fiatów, pamięta ktoś jeszcze coroczny rytuał zwany "konserwacją"? Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 No i dlatego ja te rewelacje wziąłem z wielką dozą niedowierzania. I wolałem się tu zapytać czy to prawda. :] Nadmierna ostrożność jeszcze chyba nikogo nie zabiła. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted October 7, 2007 Report Share Posted October 7, 2007 Owszem... 6H4 pasuje do modeli 74, ale nie do AK - AKS. Do nich takie coś: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts