lobomisiek Posted June 6, 2018 Report Share Posted June 6, 2018 Dzień Dobry Nabyłem sr25 PJ A&K. Wymieniłem w nim łożyska na kulkowe, do tego zębatki na dedykowane do SR25 SHS oraz dyszę na dyszę z guardera bore-up (polecaną do tej repliki), komora hop-up ELEMENTAL. Wszystko wypodkładkowałem, przesmarowałem złożyłem i problem w tym, że dysza nie cofa się wystarczająco by do komory weszła kulka. Ktoś wiec w czym może leżeć przyczyna problemu. Z góry za wszelką pomoc dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 6, 2018 Report Share Posted June 6, 2018 Przyczyn może być wiele. Źle dopasowana gumka do dyszy, źle zgrywająca się komora z resztą repliki, zbyt długa dysza... sporo tego. Trzeba po kolei wszystko sprawdzić, jednak stawiam na problem z gumką/komorą, więc rozebranie i poprawne złożenie samego układu hu powinno pomóc. Ewentualnie wymiana gumki. Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted June 7, 2018 Author Report Share Posted June 7, 2018 Założyłem wszystko tak jak było w stoku, zostawiłem tylko nowe zębatki dysza nie chowa się wystarczająco w gearboxie by kulka swobodnie mogła wejśc do komory. Czym to może być spowodowane? Zębatką tłokową? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 Nie miałeś może tak, że stara zębatka tłokowa miała opóźniacz dyszy a nowa nie ma? Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted June 7, 2018 Author Report Share Posted June 7, 2018 Wyglądają identycznie różnią się tym, że na zębatce z AK dyszę popycha bolec a na zębatce z SHS dyszę popycha łożysko, które ma większą średnicę niż bolec. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 Zamontuj opóźniacz popychacza. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 A porównywałeś długość obu dysz?? Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted June 7, 2018 Author Report Share Posted June 7, 2018 no nic na razie zamontuje zębatki z A&K i zobaczymy. Dysze maja tę samą długość. Z tym opóźniaczem muszę spróbować. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 Jeżeli dysze mają taką samą długość, a zębatka "stara" nie miała opóźniacza, to jedyne co mogło się zmienić to promień na którym popychacz jest prowadzony przez łożysko na nowej zębatce. Ale to raczej mało prawdopodobne. Jeżeli grzebałeś w komorze HU to może sprawdź czy guma jest na swoim miejscu. Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted June 7, 2018 Author Report Share Posted June 7, 2018 Więc tak - przyczyna odnaleziona. Komora Elemental była źle odlana i kulki przez nią nie przechodziły (jutro reklamacja). Założyłem stockową i wszystko działa. Swoją drogą to ostatnia rzecz, która przyszła mi do głowy. Dziękuję wszystkim za pomoc. Dla wszystkich po browarku :-) Temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 W sumie jak poszukać po różnych starych tematach to wychodzi, że generalnie komora elementa to zło i lepiej ją omijać szerokim łukiem. Quote Link to post Share on other sites
cramlorth Posted November 25, 2018 Report Share Posted November 25, 2018 Lobomisiek - używasz komory czerwonej element(plastik?) i to działa w sr25? :D Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted November 26, 2018 Author Report Share Posted November 26, 2018 20 godzin temu, cramlorth napisał: Lobomisiek - używasz komory czerwonej element(plastik?) i to działa w sr25? :D A no działa. Tylko że nie działa z lufą promyka i fioletową gumką tegoż. Całą konstrukcja jest tak "ściśnięta" przez komorę, że nie wchodzi do niej kulka. Albo jakiś felerny odlew mam, albo tak ma być. Ogólnie rzecz ujmując komora nie jest zła. Ładnie działa z gumką flat od modify (czarną), dystanserem promyka bridge i promykiem. Różnica jest jednak w samej gumce, fioletowy promyk jest genialny, gumka modify jest tylko dobra. Quote Link to post Share on other sites
cramlorth Posted November 26, 2018 Report Share Posted November 26, 2018 Mam tą komorę, musiałem w niej spiłować kawałek nadlewu przy wlocie kulek i śmiga, ale w mce 350 fps. Zastanawiam się jak pójdzie w sr25 na m160. Skoro u Ciebie działa sprawdzę i ja :) Quote Link to post Share on other sites
lobomisiek Posted November 26, 2018 Author Report Share Posted November 26, 2018 U mnie na m150 (SHS) wyciągnąłem około 570 fps na m140 (poseidon) mam około 510 fps. Tych komór, jakaś wadliwa partia do Polski musiała przyjść, ja dwie reklamowałem. Teraz jej nie używam. Przydałby się jeszcze bore-up - ale niestety stosownego nie udało mi się nigdzie dostać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts