Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Co zrobić aby pracować w "zbrojeniówce"

Recommended Posts

interesuję się troche bronią, nie jestem zły z fizyki, matematyki i tak mi przyszło do głowy że czemu nie. I dlatego pytam co należy zrobić aby móc pracować w przemyśle zbrojeniowym (konstruktor lub coś rusznikarz). Może ktoś ma z tym jakieś doświadczenie to...

Konstruktor? No, to jeszcze trochę roboty przed Tobą. Przede wszystkim musisz skończyć studia na wydziale mechanicznym (np. Polibuda), na odpowiednim kierunku. Potem możesz próbować.

Rusznikarz to chyba nieco łatwiej - wydaje mi się, że szkołą średnia o odpowiednim profilu powinna wystarczyć. Potem pewnie jakiś kurs lub staż i możesz szukać pracy. :)

Tylko ją znajdź :P

Kumpel studiował chyba na Polibudzie Warszawskiej... a może na czymś innym, a każdym razie na kierunku zbrojeniowym. Na dyplomie robił projekt karabinka, chyba bullpup. I pracy w zawodzie nie dostał, choć szukał ina uczelanich, i w wojsku, i na policji.

Cech rusznikarski to raczej biznes rodzinny i trudno się dostać z zewnątrz.

Przeglądając ostatnie ogłoszenia pracy z UK znalazłem mnóstwo z sektora zbrojeniowego. Często powtarzane to "engineer", niekoniecznie z doświadczeniem, ale nie piszą konkretnie w jakiej specjalizacji miałby ten człowiek pracować, tylko ogólnie. Warunki są świetne, płaca też... nic tylko wyjeżdżać. Moim zdaniem jedyny mankament to praca pod "obcą banderą".

Tam na pewno coś znajdziesz bylebyś miał wykształcenie.

Pzdr

obca bandera - przecież bryci to też słowianie  :twisted: - i przy okazji to NATO...

Slowianie sa tylko na wschod od odry :)

A co do tematu to mysle ze np projektowanie broni w polsce raczej nie przyniesie wielkich zyskow bo nie mialby kto kupowac nowych modeli. Zapotrzebowanie na nowe rodzaje i modele uzbrojenia recznego jest chyba dosyc niskie.

...w Polsce broni się raczej nie kupuje, a jeżeli już to zagranicznej produkcji....

Beryl tez jest z zagranicznej produkcji :wink: a moze glauberyt tez? Nie wiem kto procz Lucznika produkuje w polsce bron, ale wydaje mi sie ze Armia kupuje bron z radomia a nie z izewska.