Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Szukalem po tematach ale tylko pojedyncze posty znalazlem zadnych konkretow , nazw. Wiec moje pytanie brzmi czy gogle narciarskie wytrzymaja przy 300 fps w gore ?? 8) Wiem ze wytrzymaja strzaly ze sprezynki MP5 SD3 , ale co sie stanie przy elektrykach?

Jak ktos sie strzela to mile widziane bylyby opisy oraz nazwy. Z gory za odpowiedzi dzieki.

Pozdrowienia.

Kiedyś jedną strzelankę biegałem w pożyczonych od kolegi narciarskich uvexach (dokładnego oznaczenia modelu nie pamiętam). Sprawdzone przez strzał z najmocniejszej dostępnej w okolicy broni, wytrzymały. Za którymś kolejnym trafieniem pojedynczy strzał z około 3 m (ze stockowego elektryka) przebił je - oko uratowały mi najprawdopodobniej okulary korekcyjne pod goglami. Prawdopodobnie kwestia zmęczenia materiału.

Ajjjj gdzie się podziały tematy, w których ja, Alex i kilka innych osób powtarzaliśmy do znudzenia, że każdy nowy typ okularów/gogli należy sprawdzać strzelając SERIĄ

Określenie "gogle narciarskie" jest zbyt ogólnikowe i na tak postawione pytanie moża odpowiedzieć:

a) tak - istnieją takie gogle, które wytrzymują (m.in. wśród uvexów, bo jest to firma specjalizująca się w okularach/goglach ochronnych dla pracowników, co do bolle: firma równie znana, tylko nie wiem czy jest sens kupować gogle narciarskie jeśli są inne gogle sprawdzone i używane przez "zawodowców": http://www.opticsplanet.net/bolle-t800r-ta...al-goggles.html - mam rację?)

B) nie - nie wszystkie gogle wytrrzymują

Jak sądzę posiadasz jakieś gogle i zastanawiasz się, czy ich użyć... użyj, ale tylko po sprawdzeniu (-patrz: początek mojego posta)

Ksiezniczka oczywiscie musiala mnie ubiedz w wywodzie... tak wiec napisze tylko tyle.. jezeli gogle maja szybke ktora ugina sie pod naciskiem, to nawet nie fatyguj sie z probami - nie wytrzyma. Jezeli szybka jest dosc sztywna, to sproboj, ale tez nie gwarantuje, ze wytrzymaja... czemu?? bo gogle narciarskie nie sa robione z mysla o uderzeniu niewielkich przedmiotow z duza predkoscia :]

To tyle ode mnie

PS. i niech oczko wodne wyschnie :]

kthulhu ja jestem odmiennego zdania

W większości gogli bhp i moich starych narciarskich(ALPINA model nie znany ale bardzo stary) które wytrzymały 550 fps maja właśnie „elastyczne” szybki. Dzięki temu zamiast roztrzaskać się jak np. pudełko po CD amortyzują uderzenie(powstało n nich nawet cos w rodzaju „krateru”/wgłębienia).

Dla kontrastu: moje ESSy maja sztywna i twardą szybkę więc jest 1:1 :)

To tylko taka małą dygresja…

Generalnie Księżniczka ma racje :P

Pozdrawiam!

Ja uzyam gogli narciarskich tez uvex`a i strzelalem do nich z bliska z gaziaczka ( beretta M9 ) bylo to może niecałe 3 metry gogle nawet sie nie zarysowały. Przede wszystkim budowa gogli narciarskich to 2 warstwy elastycznego materiału pomiedzy nimi jest minimalny odstęp co sprawia że są elestyczne, można je zginać itd. Jeśli dostaną kulke to się poprostu pod jej siłą "wegną" do środka i elastycznie odskoczą. Żeby nie było, że to może te "z górnej półki" tak mają to powiem, że moje gogle kosztowały 50zł ( nie wiele bo dobre uvexy czy bolle są po 180 ;) )

Coz ja w swoje narciarskie walilem tylko ze springa :P na aeg-a bylo mi ich szkoda :P wiec jak w ekipie pojawily sie aeg to przerzucilem sie na okulary stricte do airsoftu :P o tyle dobrze, ze ty z wyzszej polki maja 2 szybki :P jak padnie jedna to 2 juz na bank kulka nie przebije :]

Co za gadanie!

Większość gogli tzw. BHP mają wyraźną notatkę "Nie używać do gier wojennych". Mimo to wielu ludzi używa gogli BHP. Wniosek jest jeden - każde gogle trzeba przetestować. Bez znaczenia jest ich pierwotne przeznaczenie. Jeśli wytrzymają serię znaczy, że jest ok. Dlatego pytanie jest głupio sformuowane - czy gogle wytrzymują? Sprawdz i będziesz wiedział.

Co do gogli z miękką szybą to ja bym nie ryzykował. Co prawda nawet jeśli wytrzymują strzały, to do końca nie wiadomo jak bardzo się odkształcają. Nie chciałbym dostać w oko i kulką i szybką. Dlatego ja używam Uvexów Ultrasonic ze sztywną szybką (ale i tak przed użyciem je testowałem).

no i zaczęło się peplanie na temat gogli...

z którego i tak wyniknie mniej więcej tyle....

każde gogle trzeba przetestować

przy tym ja raczej nie mam teori miękkiej/twardej szybki, bo myślę że natura czasem figle płata

Drogi ktulhu...

Ksiezniczka oczywiscie musiala mnie ubiedz w wywodzie...
:D możesz na mnie liczyć :P

ale oczywiście znalazłeś lukę w moim wywodzie....

bo gogle narciarskie nie sa robione z mysla o uderzeniu niewielkich przedmiotow z duza predkoscia :]
co naturalnie popieram :D

A takie pytanie podchwytliwe - czy osoby uzywajace gogli BHP, takich calych przezroczystych, dosc mocno odstajacych od twarzy (nie mam pod reka fotki) próbowali w czasie testów ostzelać je z boku? Mają dużąpowierzchnię boczną, a materiał, z którego wykonany jest bok jest dużo słabszy od szyby.

Pytanie jest bardzo podchwytliwe :) bo przecież są też ludzie używający zwykłch okularów (czy to do ASG czy BHP), a nie gogli. Okulary zaś nie mają żadnego zabezpieczenia bocznego.

Nie sądzę żeby ktokolwiek pokusił się o takie testy (bo jak je przeprowadzić? Chyba tylko na jakiejś głowie manekina). Z drugiej strony też nie słyszałem o przypadkach uszkodzenia oka strzałem z góry, dołu czy boków, ale na pewno gdzieś kiedyś takie wypadki były.

Ryzyko "sportowe"? Sam nie wiem.

okulary uzywane przez nas są profilowane i "otaczają" twarz (FOTKA). Jeśli ktoś używa "prostych" to jest po prostu bez wyobraźni albo bezdennie głupi.

Mimo to zdarzały się trafienia z boku, z tyłu kiedy kulka wchodziła pod okulary, na szczęście nic się nie stało...

Natomiast w przypadku takich gogli (i podobnych) powierzchnia boczna jest bardzo duża. Owszem, część z nich na pewno ma wytrzymałe boczne ścianki, ale czy ktokolwiek to testował?

Nie wiem czy ktoś testował takie gogle (bo i po co?). Ja to użyłem tylko szkiełko od nich do zabezpieczenia kolimatora. Nie wiem czy zgodziłbym się strzelać z kimś "uzbrojonym" w takie gogle. Poza tm trzeba uważać bo są produkowane dwa rodzaje - 1. szkiełko ochronne i 2. szkiełko wytrzymujące uderzenia do iluśtam m/s - oba rodzaje wyglądają identycznie, tyle że przy tych "lepszych" szkło jest twardsze.

Co do profilowanych okularów, to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że profil nie do końca może pasować do konkretnej facjaty i gdzieś może odstawać. Ja niestety tak mam i jakich okularów bym nie przymierzał, każde gdzieś odstają - dlatego nie ufam okularom (ale to moja subiektywna ocena).

Poza tym uszkodzić sobie oczy przez oszczędność na goglach to już nie głupota, to skrajny kretynizm. Dlatego też lepiej dołożyć i kupić sprawdzone (a dużo takich na rynku i nie wszystkie w cenie Boolli :) )

Owszem, część z nich na pewno ma wytrzymałe boczne ścianki, ale czy ktokolwiek to testował?

Ja testowałem :)

Tak jak sam zauważyłeś są gogle BHP i gogle BHP. Moje(z castoramy firmy TOPEX z atestem, wyglądające jak te z twojego linka – niebieskawe „gumowate” tworzywo) były na tyle elastyczne że kulki się od nich słabo odbijały – bo gogle amortyzowały uderzenie. Ciężko je też było przebić bądź przewiercić(wiertło się klinowało bo ścianki były zdecydowanie za miękkie) i przy dorabianiu otworów najwygodniej się je „wytapiało” rozgrzanym gwoździem :twisted: .

Pozdrawiam!

P.S. Może jak je znajdę to trochę jeszcze pomaltuje

:roll:

tak jest, dokładnie: temat schodzi na psy... khm... miałam napisać "na okulary" :wink: , a tematów o okularach było tu jak mrówków. Nawet na tej zachwalanej ostatnio stronce www.komandos.com.pl (hehe nie mylić z www.comandos.pl :P) mamy kilka rodzajów niedrogich UVEXów, więc chyba nie ma co się rozwodzić.

Proponuję aby autor zakończył wątek krótkim podsumowaniem - czy uzyskał odpowiedzi na pytanie, podziekkowania, oklaski itp, a potem może zamkniemy?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...