mlodyasg Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 Mam takie male pytanko odnośnie kolimatora firmy guarder replika ACOGa, ponieważ zastanawiam sie nad kupnem takowego i nie wiem, który wybrać, z punktem czy krzyżem. Najbardziej interesowaly by mnie opinie odnośnie kolimatora z krzyżem ponieważ mialem juz do czynienia z kolimatorami guardera z punktem :D Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 5, 2006 Report Share Posted January 5, 2006 Używałem i takich i takich. Modele z krzyżem, które miałem, sprawdzały się bardzo dobrze w lesie- łatwo było go odnaleść i był dość wyraźny. Natomiast w budynkach, szczególnie nocą, preferuje kropkę- mała, nie zasłania celu (świecący krzyż mimo wszystko potrafi nocą życie utrudnić...). Musisz sam zdecydować, gdzie zamierzasz go używać i jakie są Twoje osobiste preferencje odłacznie tego typu sprzetu. Quote Link to post Share on other sites
mlodyasg Posted January 6, 2006 Author Report Share Posted January 6, 2006 No ja planuje ACOGa założyć do m14 wiec i tak nie da sie tego uzywać w budynkach bo długie strasznie, a w budynkach świetnie spisuje sie moje P90 :D I jeszcze jedno, jaki model kolimatora z krzyżem posiadasz i czy krzyz nie zastawia za duzo pola widzenia?? Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 Zawsze mozesz zmniejszyc natezenie barwy krzyza/plamki, bedzie wtedy mniejsza. Nie sadze aby to Ci az tak bardzo przeszkadzalo. Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 6, 2006 Report Share Posted January 6, 2006 Posiadam takie: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2037492 (i nawet sam je sprzedaje 8) ) oraz taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=79666702 (ma krzyż choć w opisie nic o tym nie ma- jest chu**wy). Ze wszystkich po troche strzelałem... (tak- wiem- wszystkie oprócz jednego można nazwać dziadostwem :) ) To prawda- można skręcić jasność plamki, ale czasami to nie wystarcza. Może to, tak jak wyżej napisałem, kwestia gustu... Mi w sumie ludzie też się dziwią że na g36 mam założone małe guwienko ("25") przez które im trudno celować, a mi się bardzo dobrze z tym biega. Najlepiej od kogoś pożyczyć, przestrzelać i dopiero wtedy zdecydować czy Ci odpowiada. Quote Link to post Share on other sites
mlodyasg Posted January 7, 2006 Author Report Share Posted January 7, 2006 Ok za 10 dni bede mial mojego ACOGa i postaram sie zrobic jakis mały opis o nim bo jak narazie nie spotkalem sie z posiadaczami tego celownika. Ja osobiscie lubie celowniki z wmaire duzym światłem. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted January 7, 2006 Report Share Posted January 7, 2006 [...]oraz taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=79666702 (ma krzyż choć w opisie nic o tym nie ma- jest chu**wy)[...] To dziwne, bo mam właśnie taki i ma on kropkę a nie krzyż. I jest bardzo dobry a nie chu**wy :) Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 7, 2006 Report Share Posted January 7, 2006 No cuż... w moim nie ma dokładnie krzyża, tylko takie i ze skrzydełkami... (odwrócone L). Zostało stwierdzone komisyjnie, że w budynku, lepiej strzela się bez niczego, zamiast z nim :) W dzień do lasu, jest całkiem, całkiem... Quote Link to post Share on other sites
mlodyasg Posted January 8, 2006 Author Report Share Posted January 8, 2006 A właśnie jak krzyż sprawuje sie w warunkach nocnych w lesie, czy nie za bardzo razi w oczy?? Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 8, 2006 Report Share Posted January 8, 2006 Wyżej o tym pisałem- mi i osobom, którym pożyczałem guna zasłaniał wszystko, do czego chciały celować. Quote Link to post Share on other sites
C4RTM4N Posted February 10, 2006 Report Share Posted February 10, 2006 Wiecie gdzie mozna zakupic ten kolimator ACOG w przyzwoitej cenie? pzdr Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Wiecie gdzie mozna zakupic ten kolimator ACOG w przyzwoitej cenie?pzdr Z krzyżem Z punktem Quote Link to post Share on other sites
C4RTM4N Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Dzieki, a czy gdzie w polsce mozna dostac, bo tam plus przesylka to troche wyjdzie. Widzialem jakas replike ACOG'a na bron.pl LINK Ale to chyba nie to.... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Na broni.pl jest kopia Walthera, na WGC i MG kopie Guardera. Twój wybór który kupisz. Co do ceny wyjścia masz trzy - sprowadzić z WGC, kupić w sklepie, czekać aż się pojawi w komisie. Nic innego nie wymyślisz i za 100zł na pewno go nie kupisz... Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted February 11, 2006 Report Share Posted February 11, 2006 Są tez na machinegunie - i krzyż i punkt. Quote Link to post Share on other sites
luu Posted April 25, 2006 Report Share Posted April 25, 2006 Witam. . . Sam zastanawiam się nad zakupem kolimatora do lasu. Wypatrzyłem sobie taki wimare w przystępnej cenie. Te na MG kosztują koło 400 zł ten 185 zł + przesyłka gratis . . . http://www.allegro.pl/item99359963_celowni...uper_cena_.html (Celownik kolimatorowy WALTHER PS 44 <-tylko nie wiem, czy z kropką, czy krzyżykiem :/) Prosiłbym o opinie specjalistów, a najlepiej posiadaczy o tym cudeńku. P.S. Przekraszam za krypto reklame . . . więcej grzechów nie pamiętam ; ) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted April 25, 2006 Report Share Posted April 25, 2006 Posiadam i polecam. Ten kolimator ma krzyż, który wyglądywuje tak: Quote Link to post Share on other sites
C4RTM4N Posted April 25, 2006 Report Share Posted April 25, 2006 Witam. . . ...Prosiłbym o opinie specjalistów, a najlepiej posiadaczy o tym cudeńku. P.S. Przekraszam za krypto reklame . . . więcej grzechów nie pamiętam ; ) Kolimator naprawde jest bardzo dobry. Bardzo solidnie wykonany, bardzo dobrze sie celuje, bateria jest niesmiertelna. Posiada znakomita regulacje krzyza a takze jest 5 poziomow intensywnosci podswietlenia. Wydaje mi sie ze to samo jest strone wczesniej 8) Takze do usuniecia. Posiadam i polecam. Ten kolimator ma krzyż, który wyglądywuje tak: Wygladywuje mowisz? :lol: Quote Link to post Share on other sites
luu Posted April 26, 2006 Report Share Posted April 26, 2006 Witam ponownie . . . Mam gorącą prośbe do posiadaczy tego kolimatorka (WALTHER'a PS 44) Mógłby ktoś napisać wymiary tego kolimatorka. Interesuje mnie wysokość po zamonotowaniu na szynie R.I.S (ile mm od szyny licząc) oraz średnica szkiełka. Dzięki z góry. Bardzo mnie to ciekawi, bo mam dość nietypowo przerobiony karabinek. Nie wiem czy jest sens go wogule kupować, jeśli ma mi go zasłaniać szczerbinkai :?: Pozdrawian !!1 Quote Link to post Share on other sites
norbi Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 Witam mam pytanko , jak myślicie , czy owy kolmator ACOG ( Walther , Guarder ) po zamontowaniu na szynie montażowej do M15 Rifle nie będzie zamontowany zbyt wysoko ?? Czy w ogóle takie kolimatory typu ACOG nadają sie do montowania na karabinach serii M15/ M16 ze stałą rączką transportową ?? Pozdr Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 Ze stałą rączką sie nie nadają Acog'i. Jak masz zdejmowaną to jak najbardziej. Jest sens kupować go, szczerbinka mi nie przysłania zbytnio celownika... Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Jak się ktoś uprze to można walnąć na rączkę za pośrednictwem szyny, ale wtedy będzie tak wysoko że hej! :lol: Ale to nawet niezłe rozwiązanie jak ktoś nosi maskę... :roll: :idea: Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 To przecież nie miałoby sensu... i wyglądałoby okropnie już sam Acog na swojej szynie jest dostatecznie wysoko, a montować go na rączce to totalna głupota.. :? Linia celowania takby odbiegała że celując w głowę gościu dostałby w nogi... :lol: Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 SWAT montuje ACOGi na rączce transportowej i jakoś nie narzeka...punkt celowania też nie ma tu nic do rzeczy - wszystko się reguluje Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Pidżefjat co do linii celowania to po to się reguluje przyżądy żeby nawet celownik ustawiony pół metra nad bronią pozwalał trafić "w punkt" :D :D Co do mocowania na rączce transportwej albo bez niej : http://media.militaryphotos.net/photos/album19/ds1 http://media.militaryphotos.net/photos/10t...ivision/d_mtn11 tak więc i tak i tak są montowane. A co do zasłaniania lini muszki i szczerbinki przez kolimatory już była o tym mowa nie raz. Jak uzywasz kolimatora to możesz sobie go całkiem zasłonić bylebyś tylko widział plamkę. NIe celuje się jak z "tradycyjnych" przyrządów jednym okiem tylko mając oba otwarte. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts