Gwahyr Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 sodi- gas do rugerka spisuje sie średnio ale z tego co widze u brata to tak średnio-dobrze. Lepiej chyba na propanie jechać! Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 sodi, sory, ale nie zadawaj glupich pytan.. juz ich wystarczajaco duzo na tym forum.. wiem ze jestes nowy i nie chce Cie atakowac.. a gazy NAPRAWDE prawie wcale sie nie roznia wlasciwosciami, wiec bierz pierwszy lepszy i juz.... Quote Link to post Share on other sites
Gwahyr Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 mlody- czasem da sie zauwazyć ze w niektórych jest mniej olejku silikonowego. Albo to tylko wrazenie:P Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 Boze... :ściana: A CH&% po tym olejku! i tak trzeba giwere przesmarowac i tak.. najlepiej przed i po strzelaniu... i swiety spokoj.. a nie tuturykac sie z gazami... "a taki to bedzie do tego?" "a ten do tamtego?"... LUDZIE!! LITOSCI!! :ściana: Quote Link to post Share on other sites
Gwahyr Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 mlody- ale mi neichodzi o to czy trzeba smarowac czy nie tylko o to ze piszą że jest olejek a wcale go niema! A to że trzeba smarowac fakt ale jak on juz bedzie w środku to zawsze bedzie jeszcze mocniej nasmarowana zauważ ze zawsze moze być lepiej nasmarowana niż gorzej. Ale to też zależy od posiadacza broni;) Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 nie od posiadacza broni, tylko od tego jakiego smarowania bron wymaga :!: A gaziakom NAPRAWDE wystarczy jezeli je przesmarujemy np. przed satrzelaniem i po strzelaniu... :? Quote Link to post Share on other sites
Gwahyr Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 Dokłądnie chodzi mi o to czy ktoś dba o bron i ją smaruje :) Włąsnie gaziaki mają taki plus albo jak ktos uznaje to za minus ze trzeba na nie być najbardziej ostrożnym. Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Tak sobie czytam i czytam wasze wypowiedzi...JEJU! pierdzielicie jak stare pierniki 8O . Nie lepiej to uzyc opcji :wink: ? tyle tego juz bylo na forum :) Quote Link to post Share on other sites
alias Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Zasadnicza roznica pomiedzy propanem a Green gas'em(propanem) jest to ze GREEN GAS LADNIEJ PACHNIE! (i jest drozszy :? ). Osobiscie uwazam ze strzelanie z propanu czy MAPP'u jest bardziej zblizone zapachem do prawdziwej broni gdyz ma taki specyficzny zapach(oczywiscie proch pachnie innaczej ale GG jest daleki od czegos takiego) a nie chcialbym miec broni "obperfumowanej" ze tak powiem Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Ja mam taki gaz: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...8d48118ed00df37 W składzie napisane jest: C4H10, C3H8 czyli po prostu propan butan i jeszcze napisane UNno.:1075 nie mam pojęcia co to jest, czy to jakieś oznaczenie czy może składnik i jeszcze Purity: 99,7% czyli czystość Quote Link to post Share on other sites
Grizzly16 Posted May 25, 2006 Report Share Posted May 25, 2006 Witam. Chyba jednak najtańszym i może najlepszym źródłem propanu jest LPG z gazami technicznymi. Tak jak pisał Grzanek w koszalińskim LPG jest propan w butlach 11Kg za 42zł. To są te same butle co standartowe do propan-butanu do kuchenek gazowych na przykład. W domu sklecić sobie sprzęt do przelewania gazu i możnaby przelewać taki gaz do butli po propanie z Casotramy. Chociaż to też zależy od możliwości jakie kto ma. Niekażdy ma w mieście dostęp do propanu technicznego w większych butlach. Przelewanie gazu musi się odbywać koniecznie na otwartej przestrzeni... a to też dla wielu utrudnienie. Zresztą trzeba mieć/kupić butle 11Kg na wymiane. Poza tym części do własnej przelewni mogą "trochę" kosztować. Pozdrawiam. p.s. Na razie niemam broni gazowej, ale się powoli przymierzam. I jak będe miał gaziaka napewno będe próbować z w/w gazem. Edit dla postu poniżej: To już wiemy z tego i z innych topiców, więc nie widze sensu dla tego nabij-posta. Edit2: Tak btw. zawsze zastanawiało mnie czemu na tym forum zwalcza sie sukcesywnie przejawy (posty/tematy) zw. z napełnianiem ponownie butli. Chodzi o konsekwencje tego czynu?? :D Niebezpieczeństwo zw. z nieumiejętnym przelewaniem gazu, przekroczeniem dopuszczalnej granicy stężenia gazu, czy może poprosty możliwość eksplozji napełnianej wtórnie butli?? Wydaje mi się, że niektóre osoby są tu poprostu przewrażliwione, albo poprostu boją się, że jakiś młodociany załapie pomysł i będzie kombinował u siebie w jakiejś ciasnej piwniczce i wyj**** połowę bloku w powietrze :/ . W sumie poczęści popieram takie działanie zapobiegawcze, ale trzeba zaóważyć, że niekażdy młody ma dostęp do 11Kg butli z propanem technicznym, do tego cały osprzęt na który już trzeba wydać trochę grosza. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Daawiid Posted May 26, 2006 Report Share Posted May 26, 2006 Prpan to prawie to samo co GG różni sie tylko tym ze GG ma minimalne slady lejku silikonowego Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 Ciekawe ze na jdnym z zachodnich forum wyczytalem ze tam odradzaja uzywanie GG poniewaz zaświni on HU silikonem i zalecaja jedynie uzywanie propanu i oddzielne smarowanie broni silikonem. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted May 31, 2006 Report Share Posted May 31, 2006 Nie ma co sie oszukiwac. GreenGas i Propan techniczny to dokladnie to samo. ilosc 0.02% silikonu w GG to praktczni nic! Wiec nie gadajcie takich bzdur ktory jest lepszy itd... Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted June 1, 2006 Report Share Posted June 1, 2006 ehhhh Quote Link to post Share on other sites
Grizzly16 Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Woma jeżeli ta część twojego postu była domnie: Wiec nie gadajcie takich bzdur ktory jest lepszy itd... to chyba mnie niezrozumiałeś. Pisząc: najlepszym źródłem propanu jest LPG miałem namyśli jego dostępność a nie jakość, czy co jest zupełną bzdurą ciśnienie w butli. Jeżeli mamy np. 11Kg butlę z propan-butanem w stanie płynnym, a w kieszeni zapalniczkę, w której również jest propan-butan w stanie płynnym to ciśnienie w tej wielkiej butli jest takie same jak ciśnienie w tej zaplniczce. Gaz się skrapla w określonym ciśnieniu, które po skropleniu nieprzekoroczy przy stosowaniu tradycyjnych sposobów napełniania, czyli bez żadnych domieszek. Są metody, by ściśnić gaz jeszcze mocniej, ale ich się w zastosowaniach typowo technicznych niestosuje bo nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
woma Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Nie mowilem o konkretnych osobach tylko o samym sensie twierdzenia, że GG jest lepszy, ktore w moim mniemaniu jest bledne. (stawiam Propan i GG na rowni) [ Dodano: Pią 02 Cze, 2006 ] PS uzywam i tak GG :P Quote Link to post Share on other sites
kopsiu Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 Cześć Niech ktoś doświadczony kto stosuje propan napisze raz konkretnie: jak i kiedy smaruje (czy do maga itp.). Najlepiej niech kilka osob sie wypowie. Dzieki Quote Link to post Share on other sites
wempel Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 Na ile nabic srednio do pistoletu starcza butla 1000ml?? :F Quote Link to post Share on other sites
woma Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 z tego co slyszalem na ok 3000 kulek Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 Na ile nabic srednio do pistoletu starcza butla 1000ml?? Zależy od modelu i temperatury otoczenia. Zimą 1000 do 2000, latem 2000 do 3000. Quote Link to post Share on other sites
Nox Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 Witam.... mam pytanie co do "przejściówek" do propanu. Da się obejśc bez nich??? O co wogóle w nich chodzi? (sory ale nie uzywalem nigdy niczego innego niz GG) Quote Link to post Share on other sites
dante53 Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 Mam pytanie jakiego gazu najlepiej używć źimą?? Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 25, 2006 Report Share Posted November 25, 2006 Witam.... mam pytanie co do "przejściówek" do propanu. Da się obejśc bez nich??? O co wogóle w nich chodzi? (sory ale nie uzywalem nigdy niczego innego niz GG) Chodzi o to, ze butle z propanem maja inne zawory i bez przejsciowki nie da rady wprowadzic gazu do magazynka. Quote Link to post Share on other sites
mixer Posted December 5, 2006 Report Share Posted December 5, 2006 Witam Mam pytanie czy ktoś używa takiej http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...b970fb40a2072f8 przejściówki ?? Jeżeli tak to czy został zaobserwowany wzrost mocy i czy jest to bezpieczne dla repliki, wydaje mi się że nie obejdzie się wymiany uszczelek i być może czegoś jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts