macgyver Posted March 1, 2006 Report Share Posted March 1, 2006 Witam. Kupiłem we Wrocławiu pistolet sprężynowy CONDOR. Nabyłem go z tego wzgędu, iż miał on piękny napis MADE IN ITALY - czyli nie chiński schit. Oryginalnie ładowany jest gumowymi grzybkami 7mm. Pociski są lekkie, tak więc po 5 metrach nabój skręcał... Wypchałem je w środku plasteliną. Poprawiło się skupienie, ale za to zmniejszyla się prędkość i zasięg. Ponieważ wszystkie części wewnętrzne są metalowe, dałem sprężynę od wiartówki. Ma chyba z 350 fps 8). Zastanawiam się nad przerobieniem tego na ASG. Lufa jest dziwnie zbudowana. Prze z 6 cm jest 7 mm, dalej są (były :lol: - spilowalem je) 2 ząbki, które tylko przeszkadzały nabojom i za nimi jest wyjmowana plastikowa lufa jak w starym szotganie - im dalej, tym szersza. Działa jak tłumik. Od 7 mm na początku do 11 na końcu :lol:. Zgodnie z moimi obliczeniami lufa 6 mm ma mieć 23.5 cm więc nie byle co. Szukam rad na forum, bo może ktoś mial stycznośc z tą giwerką. Zastanawiam się, jak wsadzić do środka lufę 6 mm, skoro jest 7 mm miejsca :?:. Czy są rurki o średnicy wew 6mm i zew 7mm? Cokolwiek nie myślicie, to napiszcie coś. Może podsunie mi to jakiś pomysl. Pozdrawiam! [ Dodano: Sro 01 Mar, 2006 ] Dałbym link do przedmiotu, ale allegro nie działa. Kiedy będę miał czas, to wrzucę. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted March 1, 2006 Report Share Posted March 1, 2006 OT: Super sprawa zeby na strzlankach pojawiły sie sprzety z Europy nie tylko cinciole. przechodzac do rzeczy 1 mm scianki to calkiem relane i jezeli nie mialabyc to lufa firmowa a np typu obi to mysle ze znalazłaby sie taka. Oczywisicie nie wystepuje tylko problem lufy. Myslales o magu? i sposobie ladowanie kulek jak zamienic to ladowanie z naboji? Wiecej moznaby poweidziec ogladajac zdjecia! Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 1, 2006 Author Report Share Posted March 1, 2006 Super sprawa zeby na strzlankach pojawiły sie sprzety z Europy nie tylko cinciole Jak już pisałem, kupiłem go z tego względu, że nie chinol :D. Myslales o magu To nie ma maga :lol:. Ma to przeznaczenie sportowe. Ładuje się go pojedyńczo. Ale biorąc pod uwagę jego siłę i prędkość można zrobić z niego maszynę "jeden strzał-jeden zabity" 8) Zdjęcia dam potem. [ Dodano: Sro 01 Mar, 2006 ] http://www.allegro.pl/item87319732_super_p...oje_condor.html Gość pisze, że nowy kosztuje 100 zł. Gów*o prawda :x. Ja dałem za nówkę 59 zł. Quote Link to post Share on other sites
JIN5 Posted March 1, 2006 Report Share Posted March 1, 2006 Ja mam taki sam gun ale on jest na gumki i na kulki obok lufy mam sprezynke i tam sie wklada kulki :wink: Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 1, 2006 Author Report Share Posted March 1, 2006 To masz starszy model :lol:. Wiem, że takie są. Nie mialem większego wyboru. Majgorszym problemem do tej giwerki są naboje. Kosztują co prawda 2.50 ale: *nie można ich dostać koło mnie (najbliżej w Wawie) *są nieprecyzyjne, mają jedną wagę. Nie ma możliwości innych. Szkoda mi tego pistoletu, bo ma konkretne bebechy z metalu. Tak na upartego mogę sprowadzić te naboje, ale nie chcę z powodów opisanych wyżej. Stąd narodził się pomysł przeróbki na kulki 6mm. JIN5: Strzelałeś z tych gumek? Jak u Ciebie ze skupieniem(o ile to można tak nazwać :lol:. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 1, 2006 Report Share Posted March 1, 2006 Miałem to kiedyś, tylko bez osłon na rękę przy chwycie. Te gumki kupowałem w sklepie sportowym. Z tego co wiem, to wszystkie rurki z OBI mają ścianki grubości 1mm więc nie wejdą. Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 1, 2006 Author Report Share Posted March 1, 2006 A jakby tak spiłować ścianki w obirurce od zewnątrz lub w pistolecie od wewnątrz? Te 2 ząbki spiłowałem dość łatwo. Muszę zdecydować do czego ma być ten pistolet. *Jeżeli do asg, to niestety ale jako twór snajperopodobny. Będzie można oddać tylko jeden strzał. Przerabiałem to na strzelance w lesie. Miałem aeg'a i ten włoski wynalazek. Jek siedzialem w ukryciu, to jednym strzałem załatwiłem gościa. Jak spudłowałem to już gorzej :|. Nie było czasu na załadowanie. *Jeżeli do strzelania sportowego, max spring od wiatrówki i rurka 4.5mm i przystosować go do lotek do wiatrówki. Ale jednak szkoda takich wytrzymałych bebechów. Wolałbym zrobić z tego pożytek na strzelankach. Z lufą 24 cm i solidną siłą można zrobić kozacki sprzęt-tylko jak... :D. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Skoro dało się "prosto" spiłować wnętrze lufy to nic innego jak wiertara, wiertło 8.0mm i przewiercić całą lufe. Będzie miała jakieś 8.3-8.5 i w to miejsce na jakąs żywicę, poxipol, distal wkleić OBI rurkę i po sprawie. A potem może warto to zabudować dołożyć atrapę tłumika coby "wydłużyć" go "optycznie" i może generalnie "zrobić" go na w miare normalna snajperkę :) Pozdrawiam ps Wiercić najlepiej na "stołowej" wiertarce coby nie spieprzyć osi lufy. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Ja tylko ku refleksji. Ten "metal" to taki sam "metal" jak stosowany w "metalowych" GB. Części mają niską żywotność, a pole do ew. przeróbek tez jest nikłe. Wiem, bo - sądząc z opisu - miałem z tym doświadczenia jakieś 12 lat temu (i nie sądzę aby zmieniła się technologia od tego czasu). Dlatego radzę się nie podniecać i nie masturbować z radości. KZ Quote Link to post Share on other sites
JIN5 Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Z gumek prawie nie da sie strzelac przynajmniej u mnie :wink: Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 2, 2006 Author Report Share Posted March 2, 2006 Ten "metal" to taki sam "metal" jak stosowany w "metalowych" GB. Części mają niską żywotność, a pole do ew. przeróbek tez jest nikłe. Sam jesteś nikły :wink: ... Ja mam tą mowszą wersję. Mój model nie ma tego czegoś przy uchwycie. Już wolę włoski "słaby metal" niż chiński "mocny" Przyjżałem się opiłkom z tych ząbków, to to był plastik, dlatego tak łatwo szło. A metal jest solidny. Ten link do aukcji, to dałem jako zarys wyglądu. Po zdjęciu obudowy może i dałoby się jakąś kolbę dorobić... Pomysł z wiertłem jest dobry. Tymbardziej, że te 7 mm jest tylko przez parę cm. Zobaczę co da się zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Nie przypominam sobie, iżbym czymś Cię obraził. Na pewno zaś nie cytowanym przez Ciebie fragmentem mojej wypowiedzi. Dlatego nie rozumiem prostactwa, nieokrzesania i chamstwa, które kierujesz pod moim adresem, nastoletni buszmenie. To tyle bo polemizowanie z Tobą to pigmeizm intelektualny, który uwłacza poziomowi ludzi kulturalnych. KZ EDIT: Jak widać fragmenty postu powyżej zagineły w tajemniczych okolicznościch. Ma to zapewne związek z "przeprosinami", które przedmiot tej wypowiedzi zamieszcza niżej. Czasem sądze, że człowiek neandertalski miał w sobie więcej kultury, samokrytycyzmu i poczucia przyzwoitości, niż mają go niektóre młodociane osobniki homo sapiens używające internetu. Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 2, 2006 Author Report Share Posted March 2, 2006 Ehh... Zawsze ktoś musi popsuć fajną rozmowę na ciekawy temat... Nie będę dalej komentował, bo jeszcze zniżę się do poziomu tego starucha :-P Ja swojego wieku się nie wstydzę. Ty wogóle nie podałeś. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Pax! Pax! między narodami! Panowie pohamujcie zapędy! Temat ciekawy, ale jeśli tak dalej pójdzie, to jako chyba jeden z najstarszych w tym gronie dam klapsa i zamknę temat. Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 2, 2006 Author Report Share Posted March 2, 2006 Noo... Już jak fiedotow się dołączył, to napewno jakieś pomysły będą :D. Na szczęście Kuba sobie poszedł. I dobrze niech lepiej siedzi w gronie zesztywniałych wapniaków i czepia się do młodzieży z inwencją twórczą. Wracając do tematu... Obawiam się trochę tego wiertła... Może sepiej zeszlifować rurkę od zewnątrz? [ Dodano: Czw 02 Mar, 2006 ] Zebyś SZANOWNY PANIE KUBO miał gg to bym SZANOWNEMU PANU :wink: coś napisal. Na forum nie chcę tego drążyć. Zajmijmy sie lepiej tym, co jest w temacie. Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Macgyver jak wyliczyłeś długość lufy? Po drugie chcesz wsadzić lufę wewnętrzną w obecną (nawet kosztem rozwiercenia / zniszcenia tej ostatniej) czy pomyślałeś nad zablokowaniem jdenej w drugiej. Jeśli nie długiego działania nie wróżę. Czy zakładasz zrobienie Hop-Up? Na razie nawet nie ukierunkowujesz efektu końcowego (przeróbki i planowane osiągi). Dodatkowo dobrze by było krytycznym okiem popatrzeć na wytrzymałość części. Raczej trudno mi uwierzyć w solidne materiały w tej cenie, a jeśli są byle jakie - to siłowy tuning może szybko dokonać żywota zabawki. Dodatkowo piszesz, że ma to być sanjperka, wybacz, ale przy tej długości lufy jakoś trudno mi to sobie wyobrazić. Nie jestem złośliwy piszę tylko swoje przemyslenia, poza tym AirSoft (forum) fures temporis. :wink: Pozdrawiam Medium Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 2, 2006 Author Report Share Posted March 2, 2006 Rozumiem. Nie widzę nic zlego w takich wypowiedziach. Przynajmniej dotyczą sprzętu... Pisałem, że chcę "twór snajperopodobny" a nie snajperkę. Do snajperki porównałem to dlatego, że ma pojedyńcze strzały. Długość lufy liczyłem na podstawie objętości tłoka. Było o tym na forum. Promień tłoka x 3.14 x długość tłoka podzielić na 6mm... myślalem nad hopkiem. Części są dobre jak na sprzęt za 60 zł: *Cylinder stanowi całość z metalową obudową-zapewnia trwałość. *Tłok - szczelny i mocny *Spust - gruby metal *Jakiś cyngiel do spustu metal *Sprężyna z wiatrówki *Plastikowa skorupa To jest cały pistolet. Co do wytrzymałości części się nie boję. Moc i wytrzymalość jest ok. Jedyne czego brakuje, to zmieny amunicji na 6 mm. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 No to juz bez obijania sie! :evil: dawaj zdjecia! rowniez w srodeczku lukniemy co tam posiadasz. (odwołanie do lekarskiego otworz buzie i powiedz AAAAA... :wink:). Co do rozwiercania: nie byłbym szczegolnie zachwycone takimi zabiegami jezeli replika byłaby moja. A jeszcze co do tego "destruktywnego" zabiegu zamierzasz wiercic w plastiku budy czy w metalu lufy? Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 2, 2006 Author Report Share Posted March 2, 2006 Oki. Foty dam jutro. Narazie brak dostępu do cyfrówy. Nad wierceniem właśnie się zastanawiam... W metalu nie chcę wiercić... Zobaczymy co będzie jak zobaczycie botki części. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 wytłumacz dokładnie jak to wyglada lufa jest kształtu scietego stozka pustego w srodku czyli wylot z cylindra podejrzewam na 7mm chodzi mi o to czy lufa przy cylindrze ma 7mm czy przy wylocie mysle ze przy cylindrze i pełni role dyszy ktora dodatkowo spreza powietrze czyli taki kształt (6mm)wylot < cylinder (7mm) czy tak? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Panowie skoro lufa jest metalowa, ma średnice zmienna od około 7mm do 11mm ?? Tak zrozumiałem i do tego odcinek 7mm to kilka cm to zero problemu to rozwiercić. Czym się ryzykuje rozwiercając? Ja nie widze żadnego ryzyka, tym bardziej że w powiększony otwór ma być wklejona rurka alu/mosiądz o średnicy zewn. 8mm i ściance grubości ok. 1mm. To nie jest broń palna w której takie zabiegi bezapelacyjnie prowadziłyby do samodestrukcji przy pierwszych strzałach. Szlifowanie z zewnątrz rurki nie ma sensu bo po zeszlifowaniu jej o 0.5mm na ściance w trakcie tego szlifowania na 100% powygina się i tyle z niej będzie (zakąłdam aluminiową ale mosiężna też się może powyginać). Jeżeli strach przed wierceniem ma TAAAKIE wielkie oczy to ewentualnie proponuję rozszlifować wnętrze "starej" lufy na potrzebną średnicę ale ostrzegam wiercenie to kwestia około 5 minut a rozszlifowanie to mniej więcej jakieś hmmmm powiem tak rozszlifowanie rurki alu z około 5.90 do około 6.05 zajeło mi jakieś 2 dni :) oczywiście nie 2x24h ale jakieś 3-4 godziny na każdy dzień. Tak więc ja osobiście byłbym za wiertarką. Najszybsze i chyba w tym konkretnym przypadku najekonomiczniejsze rozwiązanie :) Tylko coby to zrobić osiowo i to wszystko :) Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 Tylko szukać znajomego tokarza. Mocujesz lufę (o ile się wyjmuje - nie znam tego czegoś) we wrzecionie, wiertło o dość dużej długości w chwycie na koniku i na wolnych obrotach i posuwie zagłębiasz się - Qrczę na grillu, ale to seksownie wyszło :lol: z tym zagłębianiem :!: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 OOOooo i to jest najlepsza metoda :D Dać mu piwa albo vodki :) Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted March 2, 2006 Author Report Share Posted March 2, 2006 Heh. Makaroniarze są jednak dziwni. Powiedzcie mi, jak się wrzuca zdjęcia na forum. Nigdy tego nie robiłem. Pewnie jakoś prosto... Lufa przez pare cm ma 7.5 mm a potem dziwnu plastik. Wszystko się okaże jak dam foty. [ Dodano: Czw 02 Mar, 2006 ] 1) Widok calości: http://img305.imageshack.us/my.php?image=1...=10024344hy.jpg 2) Pistolet w kawałeczkach: http://img316.imageshack.us/my.php?image=1...=10024385vc.jpg 3) Słabo widoczna lufa już bez ząbków: http://img318.imageshack.us/my.php?image=1...=10024392rm.jpg 4) Widok cylindra i obudowy z dziwnej petspektywy: http://img413.imageshack.us/my.php?image=1...=10024445hn.jpg Jeżeli brakuje jakiegoś zbliżenia, to piszcie. [ Dodano: Czw 02 Mar, 2006 ] Dać mu piwa albo vodki Taa i zrobi krzywo :lol: . Już woję samemu :D. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted March 2, 2006 Report Share Posted March 2, 2006 To jeszcze ja. Zarówno konstrukcja jak i części wyglądają dokładnie tak samo jak w wypadky zabawek, z którymi miałem lata temu stycznosć. Optycznie części są identyczne. Nie sądzę aby zmieniły się materiały. Po pewnym czasie wytrze się mechanizm spust-zapadka. Następnie (jeśli tę usterkę uda się usunąć) pójdzie ząb tłoka. Ponadto, możliwe są duże straty ze względu na konstrukcję połączenia lufa-korpus. Znajduąca się tam uszczeka także podatna jest na uszkodzenia. Piszę z autopsji. Naprawiałem. Na koniec - dość sceptycznie odnoszę się do ideii UPG tego czegoś, ze względu na zastosowane tam rozwiązania konstrukcyjne i wykonanie. Oczywiście odnoszę to do moich bardzo dawnych doświadcze. Jeśli okaże się, że ten pojedynczy egzemplarz produkowany jest z tytanu i kompozytu, wejde pod stół i odszczekam. Jeśli zburzyłem komuś świat - przepraszam. Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts