Bober00 Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 Czaje. Na jakie temperatury wystarczy w połączeniu z bielizną termo i powiedzmy longsleevem/cienka bluzą? Żeby było i ciepło i wygodnie Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 To już zależy od subiektywnych preferencji - nosiłem go z bielizną termo + lekką kurtką na wierzchu i w okolicach 0 stopni dawało to jako-tako radę. Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 Ok. To może powiem czego szukam. Potrzebuje czegoś w czym nie zmarznie mi dupsko w lutym w nocy (powiedzmy -6 stopni z tego co długoterminowe prognozy wskazują). Pomyślałem o polarze w połączeniu z termo i bluzą pod spód. Z tego co piszesz to bym raczej potrzebował właśnie grubszego Patriota, którego Helikon wskazuje na złe warunki pogodowe. Jestem zielony jeżeli chodzi o outdoor i kwestie odzieżowe niestety... Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 Przy -6 to i kurtka puchowa tj. level 7 może mieć problem z utrzymaniem temperatury... Mój lvl 7 daje się już we znaki, jak termometr pokazuje poniżej 6 stopni na minusie i wieje mroźny wiatr ;) Poleciłbym jednak cienki polar/bluzę + termo + puchówkę (np. holenderskie softie https://armyworld.pl/product-pol-13277-Kurtka-Softie-Wojskowa-Zimowa-10-C-Holenderska-Dwustronna-M2-Pokrowiec-Oryginal-Nowa.html ). Gdy będzie Ci zbyt ciepło to ściągniesz bluzę/polar. Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted January 21, 2019 Report Share Posted January 21, 2019 Dzięki! Pomyślę w takim razie nad tym rozwiązaniem :) Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 22, 2019 Report Share Posted January 22, 2019 Ubierając się na mrozy sporo zależy od tego co się będzie robiło, czy dużo się będziesz ruszał, czy może mało. Dużo zależy też od człowieka. Ja na -10 ubieram się tak: bielizna termoaktywna, koszulka bawełniana, cienki polar np. helikon alpha i kurtka helikon gunfigher. Na -5/6 pewnie zrezygnował bym z koszulki bawełnianej. Choć podejrzewam że jakby miał w tym stroju stać godzinę i się nie ruszać to pewnie był trochę zmarzł. Polary grzeją, ale słabo chronią przed wodą/śniegiem czy wiatrem. Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted January 22, 2019 Report Share Posted January 22, 2019 Ostatnio byłem na rozgrywce przy -4. Na sobie Termo Dry Brubeck, na to Polar Helikona Liberty Double Fleece a na to cienki Softshell Helikona. Wiadomo na to wylądowała pełna kamizelka. Na głowie miałem lekkie termo a na nim czapkę z daszkiem, uszy zasłonięte słuchawkami aktywnymi. Na dłoniach rękawiczki Helikona (te są super, w mechanixach ręce zamarzają mi momentalnie przy temperaturze poniżej od 0 w dół, a te helikonowskie podszyte polarkiem są na chłody wypaśne). Kilka razy myślałem że się ugotuję, ale ja się mocno rozgrzewam jak się ruszam, za to szybko tracę ciepło. Mam kurtkę GunFightera, od kilku lat, nie poleciłbym tej ceraty nikomu. W ogóle nie chroni przed wiatrem, nawet jak pod nią noszę ten polar podwójny, musiałem w nią włożyć podpinkę z starej starganej życiem M65. Można się w niej serio ugotować jak się człowiek rusza bo oddychalnośc to ma jak na moje oko jak cerata stołowa, czyli 0, za to jak otworzysz wywietrzniki to zamarzasz ;) Czasem szybciej idę po mieście i się zagrzeję. Na warunki "codzienne" jest powiedzmy spoko, na poligon / do lasu ... nie dla mnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted January 22, 2019 Report Share Posted January 22, 2019 (edited) Polar Classic Army jest bodaj moim ulubionym ciuchem, nie do zdarcia, przyjemnie ciepły, nie za ciężki, fajne duże kieszenie. Edited January 22, 2019 by Mixon Odpowiedziałem na jakiś stary post a nie mogę usunąć posta :C Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 23, 2019 Report Share Posted January 23, 2019 W dniu 22.01.2019 o 13:58, _Czarny_ napisał: na to cienki Softshell Helikona Jakiego softshella helikona używasz? Przecież w większości to ten sam materiał co gunfigher. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 24, 2019 Report Share Posted January 24, 2019 Swego czasu mieli tzw. Level 5 w ofercie - czyli cieniutki soft, bez membran i bez tego całego "sharkskina" ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted January 24, 2019 Report Share Posted January 24, 2019 2 godziny temu, Yahalom napisał: Swego czasu mieli tzw. Level 5 w ofercie - czyli cieniutki soft, bez membran i bez tego całego "sharkskina" ;) I dokładnie taki mam, cieniutki, można poniekąd przez niego patrzeć. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 8, 2019 Report Share Posted March 8, 2019 https://issuu.com/helikon-tex/docs/helikon-tex_2019_master_catalog_pl Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted April 30, 2019 Report Share Posted April 30, 2019 Helikon wypuścił nową bluzę i spodnie w linii Patrolowej, MBDU, kupiłem spodnie, zobaczymy co to być warte. Skusiłem się tylko i wyłącznie dlatego że jest w camo Wildwood czyli stonowanym Pencot GZ. Jak dotrą to połażę trochę i dam znać, jak nie zapomnę ;) https://www.helikon-tex.com/en_eur/mundur-mbdu.html Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 30, 2019 Report Share Posted April 30, 2019 Ogarnąłem sobie spodnie pomimo początkowej nieufności i... szału nie robią ;) Boczne cargo mimo, że są puste to mają tendencję do samoistnego "nadymania się", co nie do końca mi się podoba :v Brakuje mi na przodzie jakiejś mniejszej kieszeni na telefon - przyzwyczaiłem się do 5.11 czy choćby UTP i trochę mi tego też brakuje... Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted April 30, 2019 Report Share Posted April 30, 2019 Dla mnie ważne aby mi się w nich dobrze po lesie człapało ;) I tak będą do przeróbki bo muszę im rzepy na kolana naszyć na ochraniacze :P Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted May 29, 2019 Report Share Posted May 29, 2019 Poczłapałem w tych spodniach MBDU już troszkę, jestem z nich zadowolony, kieszenie są takie sobie. Największym minusem jest brak miejsca na wkładki ochraniające na kolana. Niema tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki temu szarpnąłem się an ochraniacze Arc'teryx i okazało się ze mogę łazić w normalnych ochraniaczach więc jakoś żyję ;) Natomiast same spodnie są dobre. Oby więcej rodzajów camo dali i może zrobili coś więcej w tym camo Wildwood :) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 (edited) Niestety niema porządnej bluzy w tym Wildwoodzie, a ta MBDU ... welll no do dupy jest :P Kto to słyszał aby guziki dać z przodu, chyba po to aby je kamizelka wgniatała w człowieka, np w mostek ;) Zaryzykowałem i kupiłem sztukę, po czym skontaktowałem się z Miwo Praszka, nie ukrywam ze troszkę mi zajęło przekonanie ich do przerobienia bluzy MBDU na ich CSa. Wakacje, urlopy i inne zamówienia mieli więc cała sprawa potrwała troszkę, nie spieszyło mi się, zależało mi na efekcie. Miwo z lękami, jak do jeża podeszło ale zrobili porządną robotę, jestem zadowolony, także jak ktoś chce to opcja jest. Zostały rękawy MBDU i stójka, z pleców dorobili ramiona, doszyli materiał oddychający i wsio. Edited August 28, 2019 by _Czarny_ Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 A mnie się MBDU nawet nawet podoba ;) Dupy nie urywa, jakość mogłaby być troszkę lepsza (nadpruły mi się kieszenie w spodniach), ale za taką kasę - szczególnie Pencott - robi robotę ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted August 29, 2019 Report Share Posted August 29, 2019 Zdecydowaną zaletą MBDU jest Pencott w Wildwoodzie, to jak to się zlewa z otoczeniem jest zaskakujące, na zwykłego Greenzon zdarzało mi się wleźć jak debil a to jest jeszcze lepsze na nasz rejon :) Za to niestety której mi kompletnie nie podpasował, niewyogne to jest dla mnie, no i dochodzi to ze ja dużo ciepła wydzielam. Jak tylko założyłem ta bluzę MBDU i już byłem mokry, bez porządnego CSa nie pochodź. A że MIWO Praszka szyje CSy z tkaniny STOORA (sprawdziłem sobie optycznie, to jest ten sam materiał) którego znam i cenię za przewiewność to się do nich zgłosiłem. Efekt jest bardzo dobry :) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 Mnie to się marzy MBDU w woodlandzie ;) Krój jest niestety mocno wyszczuplony (aż mi się skojarzył z NFM GARM), ale po dobraniu odpowiednio szerszego jest już ok :D Wentylacja z tych strechowych wstawek też robi robotę - nosiłem gorzej wentylowane ciuchy ;) CS na obecną pogodę to zupełnie inna sprawa - niemniej jednak, pomimo podobieństw MBDU to jednak nadal bluza 'bojowa', a nie koszulka ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 W Woodlandzie ? dziwny jesteś ;) Chociaż jak się zastanowić to wszyscy jesteśmy dziwni :D No jasne że zdarzało się nosić gorsze ciuchy, np bawełniaka polskiego za czasów Ztki, oj masakra to była. Myślę że wygodnicki się zrobiłem i tyle, wymagam już co nieco komfortu :P Ww CSie biegam aż do późnej jesieni, potem przerzucam się na jakiegoś softshella, a jak bardzo zimno to pod to polar, a i tak się zgrzeję :P Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 31, 2019 Report Share Posted August 31, 2019 Brakuje jakichś fajnych ciuchów w tym kamuflażu - innych oczywiście niż unikatowe Crye Prec czy Patagonia L9 :D Myślę, że to całkiem fajne ciuchy, a kwestia potliwości... no cóż, czym MBDU się różni od innych ciuchów, że akurat w nich się zagrzałeś? ;) Materiał jest ten sam co u konkurencji ;) Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że ze względu na lepsze dopasowanie do ciała (niż np. wz2010) może być to bardziej odczuwalne :D Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted August 31, 2019 Report Share Posted August 31, 2019 Myślę ze to kwestia wagi i rozmiaru, duży jestem, trochę mi się też utyło więc i izolator dodatkowy się pojawił. Zgrałbym się pewnie we wszystkim co nie ma odpowiedniej przewiewności ;) Więc jeśli ktoś tak jak ja grzeje się niemiłosiernie, bez CSa słabo ;) Quote Link to post Share on other sites
michal_am Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Spodnie + kurtka Blizzard. Ktoś miał okazje obadać, jakie wrażenia? Bardziej do zastosowań outdorowych a nie airsoftowych. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Chyba to jest za świeży temat, żeby już ktoś zdążył ten komplecik przeciorać ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts