Żółwik Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Ale to są PMR'ki - navcomm obsłuży większy zakres częstotliwości Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 (edited) @Krzysiek27 w porównaniu do czego ? jeśli chcesz porównać do Navcomma - to nie ma co porównywać. Navcomm to sprzęt dużo nowocześniejszy i o wiele lepszych parametrach użytkowych edit: coś mi się pokaszaniło i ominąłem posta Żółwika. Edited December 29, 2011 by JarekM Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 @żółwik - a po co w ASG więcej większy zakres częstotliwości, skoro poza LPD i PMR nie wolno używać innych bez pozwolenia ? Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Bo jak masz kumpli którzy używają GMRS'ów to chyba chcesz się z nimi dogadać ? Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 A FRSy w postaci midlandów ?:) Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 TK-760 kosztuje 319zł w sklepie NAVCOMMa. Da się kupić gdzieś taniej? Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Poszukaj odpowiednika http://www.409shop.com/ Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Tk760 często pojawiają się na używane na allegro. Przeglądaj regularnie a na pewno znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 W pewnym sensie odpowiednikami mogą być: Wouxun - 699E Wouxun - 889 Puxing PX-777 Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Dziękuje serdecznie za info. Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Przy obecnym kursie dolara, taniej wyjdzie kupić na miejscu niż za granicą. http://www.wasserman.pl/pl_PL/p/Radio-WOUXUN-KG-UV6D-Model-2012-2m70cm-DUAL-BANDER/2307 To nowsza wersja (więc chyba nie gorsza) Wouxun KG-UV1P (czyli Navcomm TK-890). Ma ktoś z Was jakieś info o tym modelu? Jakie są opinie o tym sklepie? Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 To najnowsza wersja. Dzwoniłem do Navcomm'a i powiedzieli mi że ich radio jest na tej samej zasadzie co Wouxuny ale są użyte inne przekaźniki itd (lepszej jakości). Powiedziano mi że w ciągu miesiąca ma wyjść nowy model, w tej samej cenie, z nowszym softem. Podejrzewam że będzie wyglądał jak UV3D lub UV6D Co do wyboru między TK-890 i UV6D - sam mam ten dylemat... Nigdzie nie ma informacji o nowym Wouxunie. Póki co poczekam co da Navcomm - wolę dołożyć 45 zł i wziąć Navcomma (pod warunkiem że nowa wersja będzie identyczna z UV6D) Quote Link to post Share on other sites
qazfakir Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Nieśmiało zapytam o jakie "przekaźniki" chodzi? :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 źle to ująłem chodziło mi o elementy elektroniczne w radiu - mój błąd :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Nieśmiało zapytam o jakie "przekaźniki" chodzi? :zastanawia: Ponoć ta różnica w bebechach to ściema, przynajmniej w przypadku TK-890 i KG-UV1P. Navcomm daje za to 3 lata gwarancji. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Navcomm daje za to 3 lata gwarancji. Wouxun też :wink: Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Navcomm ma jedną zaletę - są na miejscu. Jeśli coś nie bangla, łatwiej coś załatwić ze sklepem w Polsce, niż w Chinach. Ostatnio zresztą przerabiałem to w praktyce - kupiłem w sklepie internetowym Navcomma akcesoria do mojego TK-760, okazało się, że jeden kawałek nie całkiem działa. Mail do nich, firma wykazała pełne zrozumienie, poprosiła o solidne zapakowanie wadliwego elementu i zapytała, na kiedy mogą po toto kuriera przysłać. Odebrali wadliwy, dostarczyli działającą nówkę - wszystko w terminie paru dni tuż przed świętami. Taką obsługę klienta to ja rozumiem :cool: Żółwik, jedno pytanie zasadnicze - po co Ci TK-890 (albo odpowiednik)? W pasmie 2m z mało kim pogadasz, za to jest to częstotliwość robocza służb ratowniczych. Wpierniczanie się na kanał np. strażakom jest nie tylko nielegalne, ale i - w moich oczach - głęboko niemoralne. TK-760 na scenariuszach daje radę, większość środowisk, z którymi się stykam i tak korzysta z pasma PMR - FRS'ki (popularne w pewnym momencie Midlandy, też w Polsce nielegalne zresztą) są coraz rzadsze. A gdybyś potrzebował jednak z nimi pogadać, TK-760 robi to bez mrugnięcia okiem. Jeszcze jedno a'propos Navcomm'a - w sklepie jest do niego do wyboru akcesoriów (sam czaję się na dłuższą antenę). Jak to wygląda w przypadku Wouxun'ów? Navcomm ma jedną zaletę - są na miejscu. Jeśli coś nie bangla, łatwiej coś załatwić ze sklepem w Polsce, niż w Chinach. Ostatnio zresztą przerabiałem to w praktyce - kupiłem w sklepie internetowym Navcomma akcesoria do mojego TK-760, okazało się, że jeden kawałek nie całkiem działa. Mail do nich, firma wykazała pełne zrozumienie, poprosiła o solidne zapakowanie wadliwego elementu i zapytała, na kiedy mogą po toto kuriera przysłać. Odebrali wadliwy, dostarczyli działającą nówkę - wszystko w terminie paru dni tuż przed świętami. Taką obsługę klienta to ja rozumiem :cool: Żółwik, jedno pytanie zasadnicze - po co Ci TK-890 (albo odpowiednik)? W pasmie 2m z mało kim pogadasz, za to jest to częstotliwość robocza służb ratowniczych. Wpierniczanie się na kanał np. strażakom jest nie tylko nielegalne, ale i - w moich oczach - głęboko niemoralne. TK-760 na scenariuszach daje radę, większość środowisk, z którymi się stykam i tak korzysta z pasma PMR - FRS'ki (popularne w pewnym momencie Midlandy, też w Polsce nielegalne zresztą) są coraz rzadsze. A gdybyś potrzebował jednak z nimi pogadać, TK-760 robi to bez mrugnięcia okiem. Jeszcze jedno a'propos Navcomm'a - w sklepie jest do niego do wyboru akcesoriów (sam czaję się na dłuższą antenę). Jak to wygląda w przypadku Wouxun'ów? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Jeszcze jedno a'propos Navcomm'a - w sklepie jest do niego do wyboru akcesoriów (sam czaję się na dłuższą antenę). Jak to wygląda w przypadku Wouxun'ów? żaden problem. U źródła (chińskie sklepy) kupisz co chcesz - anteny, baterie, pokrowce itp. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Zawsze dobrze wieidzeć. Dzięki :cool: Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 (edited) Żółwik, jedno pytanie zasadnicze - po co Ci TK-890 (albo odpowiednik)? Oprócz ASG również żegluję. Dobrze mieć drugie radio na wszelki wypadek - zwłaszcza że niektóre "sprzęty" na wypożyczanych jachtach mogą pozostawić wiele do życzenia... Do obsługi wystarczy mieć SRC :wink: Edited January 17, 2012 by Żółwik Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Co to jest SRC? Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Tak samo jak do sportów lotniczych - standartem jest właśnie 2m, więc się przydaje i do paralotniarstwa i do spadochronów i do szybownictwa. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Cześć. Na wstępie napiszę, że nie przeczytałem całego tego tematu (jakby nie patrzeć to 42 strony), więc możliwe, że ktoś już wcześniej odpowiedział na moje pytanie. Poszukuję w miarę dobrych krótkofalówek w możliwie jak najniższej cenie z możliwością podpięcia headsetu bowman. Wyczytałem, że krótkofalówki o mocy 0,5W są do niczego, ale z drugiej strony, dobre krótkofalówki o mocy 5W swoje kosztują. Szukałem w necie Midlandów z serii GXT, dokładnie model GXT-1000: http://www.allezakupy.pl/midland-gxt1000vp4-gxt-1000.html wydaje się być ok, ale cena mnie odstrasza. Czy są jakieś inne, w miarę dobre krótkofalówki o nie zbyt wysokiej cenie? Szukałem tez Midlandów z serii GXT ale o niższym numerze i nie mogę znaleźć żadnego sklepu, który by je oferował. PS. Potrzebowałbym około 4-8 sztuk. Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Wiem, wiem forsuje to radio po raz kolejny ale jest po prostu dobre :P Puxing px-2r Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 SRC ( Short Range Certificate ) – certyfikat radiooperatora krótkiego zasięgu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts