cerber Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Dobra, odświeżam temat wiem.... ale nie znalazlem nic na temat: LINK tego czegoś, wyglada na to, że za taką cene mozna miec bardzo dobre radio. Jednak czy jest ono dobre i czy bedzie działać z innymi radiami (PMR) ------------------------------------------------ i tak dodatkowo fajnie byłoby gdybyście pomogli wybrac najlepsze z tych radyjek (planujemy z kolega kupic zestawik): LINK LINK LINK Dzięki, tak na wszelki wypadek. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Cerber, pierwsze radio nie będzie działac z PMR i jest nielegalne w Polsce, z tych co podałeś tylko to z 2 linku jest radiem PMR, reszta jest nielegalna. Polecam to radio: LINK Jest 2 zakresowe czyli obsługuje PMR i LPD ( ponadto można odblokować pasmo KDR). Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted March 14, 2006 Author Report Share Posted March 14, 2006 LINK tez zastanawiałem sie nad tym radiem ale obawiam sie, że te 3km (pewnie w idealnie gładkim terenie) mogą czasami niewystarczyć w lesie albo w budynkach i zamiast rozmowy poslucham sobie szumu albo nikogo nie "zobacze". LINK A czy uwazasz, ze to radio bedzie lepsze niz te WT-415 ? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 Zasięg jest wystarczający zarówno w budynkach jak i w terenie zalesionym. Zaletą tych WT415 jest to, że możesz w razie potrzeby kontaktować się w razie potrzeby z osobami używającymi systemu PMR i tymi z systemem LPD (oczywiście nie jednocześnie). Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted March 18, 2006 Author Report Share Posted March 18, 2006 Dobra to znowu ja :D mam do Was kolejne pytanko bo znalazlem takie radiotelefoniki: LINK Czy będą działać z innymi PMR radyjkami ? no i czy warto tyle na nie wydac :D Quote Link to post Share on other sites
Gizbern Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 Z tego co piszą to powinno spokojnie działać z innymi PMR-kami. Czy warto tyle dać? :) To zależy od Ciebie. Wypisali tam parę róznych bajerów na liście ale pytanie czy Ci to wszystko potrzebne i czy będziesz tego używał. Zazwyczaj radyjka służą do najprostszej komunikacji głosowej. Znajdziesz tańsze, przez które też pogadasz. Ale jak chcesz wydać nieco więcej, oprócz gadania będziesz się jeszcze mógł pobawić. Szczególnie funkcja odstraszania komarów wydaje się przydatna :) BTW mogliby zaoferować funkcję odstraszania kulek :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 Zasięg 7 km, w terenie zabudowanym 4km... :| 8O :) :D :mrgreen: :wink: Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted March 18, 2006 Author Report Share Posted March 18, 2006 No i własnie :D Jakie wy macie radia ? no i jak sie spisują. Chcemy z kumplem kupic radia (2szt razem do 200zł) zeby moc sie komunikowac z reszta graczy. No i byłoby fajnie jakbyscie napisali co kto ma i jak to to dziala no i czy poleca :D Narazie @wally chwali Wt415 :) BTW mogliby zaoferować funkcję odstraszania kulek :wink: Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted March 26, 2006 Report Share Posted March 26, 2006 Ja mam wt108 te od kigera z allegro po 179zl i za ta cene masz w komplecie nie tylko 2 pelnowartosciowe radyjka pmr ale 2 zestawy sluchawkowe z mikrofonem, ladowarke i 2 akumulatorki do radyjek. To sie chyba oplaca co? Wt 415 maja praktycznie identyczne funkcje ale w komplecie nie ma nic oprocz 2 radyjek i kosztuja 150zl. WT 108 z mojej praktyki maja zasieg do 2 km w terenie pagorkowatym porosnietym wysokim lasem ( na plaskiej lace moze te 4 by mialy) w terenie zabudowanym uzywalem ich nie wiecej jak do 100m i bylo ok ale nie wiem czy dadza rade do 1km trzeba to jeszcze sprawdzic przy okazji Ajezeli chodzi o WT608 to zasieg 7km to sciema huehuehe radio ma moc 0,5W wiec tyle co wszystkie w tej klasie. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted March 26, 2006 Report Share Posted March 26, 2006 Czy wymiana na dłuższą/lepszą jakościowo antenę będzie miało wpływ na wzrost zasięgu (powyżej magicznych 5km)? Może dlatego przy WT608 podają te 7 km (a może to tylko chwyt). Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 26, 2006 Report Share Posted March 26, 2006 Większość radii PMR ma niewymienne anteny, mozna oczywiście pobawić się w rozkręcenie obudowy i zamontowanie jakiegoś gniazda antenowego. Tyle, że: - jest to nielegalne, - dopasowanie radia do anteny trzeba by było powierzyć jakiemuś radioelektronikowi bo inaczej można spalić radio. Założenie "pierwszej z brzegu" anteny na pewno nie zaowocuje wzrostem zasięgu. - antenę trzeba by było wykonać ręcznie, bo większość anten dostępnych w handlu to są anteny na amatorskie pasmo "70 cm" czyli 430 MHz. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 26, 2006 Report Share Posted March 26, 2006 Po trzecie niewiele to da, może co najwyżej zwiększyć czułość przy odbiorze, zasięgu przy nadawaniu raczej nie poprawi. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 Odswiezam staaaary temat, ale niestety linki z Allegro juz nie działaja. Moze troche wnerwiajace pytanie ale co tam najwyzej zostane zjechany :wink: Co wybrac do komunikacji z PMR jak najtaniej, ale zeby dalo sie przez to gadac. Quote Link to post Share on other sites
superadamcio Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 Maxcomy,Inteki niektóre modele binatone i pare innych jest dobrych jak na cene,potem juz Motorole i drosze, jesli byś się chciał wiecej dowiedzieć na temat PMRów zapraszam - www.pmr446.prv.pl Pozdrawiam :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted July 25, 2006 Report Share Posted July 25, 2006 A ja mam pewne pytanie. Otóż, czy takie krótkofalówki będą dobre? http://www.allegro.pl/item117479124_midlan...hit_cenowy.html Zbytnio nie moge się doczytać czy są one PMR. Opłaca się coś takiego brać? Wiem że firma jest b.dobra ale chodzi mi głownie o te pasma, z jakimi będą one kompatybilne Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 A ja mam pewne pytanie. Otóż' date=' czy takie krótkofalówki będą dobre? http://www.allegro.pl/item117479124_midlan...hit_cenowy.html Zbytnio nie moge się doczytać czy są one PMR. Opłaca się coś takiego brać? Wiem że firma jest b.dobra ale chodzi mi głownie o te pasma, z jakimi będą one kompatybilne Nie są PMR 22 kanały (7 FRS i GMRS, 7 FRS, 8 GMRS) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Ale czy to będzie pasowało, pytam sie tak dlatego że niedawno na strzelance, kumpel mial PMR i on slyszal to co ja mówie lecz ja jego nie slyszalem (wlasnie ten model co podalem mialem bo pozyczylem) :? Quote Link to post Share on other sites
augustox Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 jestem troszke ciemny w tym temacie...i mam pytanie...czy np. takie krotkofalwki http://allegro.pl/item118715358_2_krotkofa..._gwarancja.html by dobrze wspópracowały z PMR'ami maxcom'a ? pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Hmm może i by współpracowały ale nie lepiej kupić tańsze WT 108 które są dodatkowo dużo lepsze ?? W WT 108 masz dodatkowo 38 podkanałów, szyfrowanie rozmów i zestawy słuchawkowe. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 W WT 108 masz dodatkowo 38 podkanałów, szyfrowanie rozmów.Które to funkcje są zbędne. Quote Link to post Share on other sites
augustox Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 tylko ze problem tkwi w tym ze mam te krotkoflawki od dluuzszego czasu,gdy jeszcze nie interesowalem sie asg :ściana: i teraz chcemy kupic jakis sprzet z sluchawkami do teamu i mysle czy bede one dobrze współpracować....a z tego co czytam to PMR to jest inne pasmo....... Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 Jak na moje oko to powinny one bez problemu pracować z innymi PMR'ami (przynajmniej z WT....) jest to te samo pasmo 446MHz, tak samo mają 8 kanałów (a nawet po doczytaniu się 38 podkanałów) czyli tak samo jak te z serii WT. Quote Link to post Share on other sites
kulikson Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Mnie interesują radia CB.Czytałem,że duzo lepiej sprawdzają sie one w terenie pod różnymi względami niz zwykłe krótkofalówki i mam pare pytań.Jestem totalnym nobem w tym temacie więc prosze nie krytykowac. Czy bedą one działały ze zwykłymi krótkofalówkami niezależnie od ich systemu?Czy dostane je w cenie do 200zł?Czy są w w Warszawie gdzies sklepy ze sprzętem krótkofalskim?Czy do radia CB mozna podpiąc bylejaki zestaw słuchawkowy czy musi on byc "specjalny" do tego typu radia? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 CB radio nie bedzie współpracowało z PMR ani LPD. Reczniaka używanego pewnie dostaniesz w cenie do 200 zł. W Warszawie jest kupe sklepów ze sprzętem CB. Jalnepszy to GOOOOOGLE :) MOżna podpiąć zestaw słuchawkowy a właściwie mikrofonogłośnik. Quote Link to post Share on other sites
kulikson Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Mam na oku radio ALAN 38.Ktos juz pisał,że jest fajne itp. ,ale chciałbym się dowiedzieć czy będe mógł złapac(niechcący) jednostki policji,straży itp.? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts