sisi Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 (edited) Proszę bardzo. Oto wtyk którego Ci brakuje po drugiej stronie: U-228/U Female http://www.tacticaleng.com/c6/U-228-U-5-Pi...Female-p46.html Stąd też ją zakupywałem... ;) Rozpiska pomocnicza: http://www.milspec.ca/radaccs/raccspec.html - stąd miałem rozpiskę - Audio Connectors. I dodatkowo... http://www.nf6x.net/greenradio/trc-179/trc-179.html A do tego dorobić normalny przedłużacz z wtykiem Kenwooda - Dzięki temu nie ruszasz w ogóle słuchawki. Ja tak zrobiłem do Midlanda. ;) Edited January 18, 2010 by sisi Quote Link to post Share on other sites
brok Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Wielkie dzięki za pomoc i wyjaśnienie. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Czy ktoś ma doświadczenia w montowaniu anten radyjek 70cm na przedłużce/kablu i montażu antenki na składanym maszcie? Wiem, że w dziale milsimowym jest taki sposób opisany jednak chyba dotyczył radyjek CB. Ponieważ jestem technicznym lajkonikiem ;) pytanie dodatkowe: czy długość kabla ma wpływ na "dostrojenie" anteny? Tzn. czy należy go uwzględniać przy doborze anteny (nie zakładam bowiem użycia anteny standardowej, dostarczonej z radyjkiem a jakąś 1/2 fali). Przy okazji: antena Navcomma ma SMA żeńskie czy męskie? Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Zasada jest dokładnie taka sama. Z tym że na tej częstotliwości, musisz zastosować o wiele lepszy kabel i najlepiej, żeby nie było go więcej niż kilka metrów. Antenę 1/2 fali będziesz budował czy kupował? Jak budował, to jak ją dostroisz? Lesław Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Kupował, dlatego pytam się o wtyk Navcomma. Masztu dłuższego jak 4-5 metrów nie chcę robić (stelaż namiotu typu iglo z hakiem do zaczepiania o gałąź) plus wysokość człowieka więc stawiam na maks 6-7 metrów kabla. Nie za dużo? Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Jeśli możesz, to podeślij mi linka do tego opisu masztu ze stelaża namiotowego. Kabel musi mieć niską tłumienność. Minimum to H155 ale wskazany byłby lepszy. Ja używam 20-metrowego odcinka kabla o symbolu RF-10. Kabel ma 10mm średnicy i do plecaka go nie spakujesz... No i cena nie była friendly. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Nie ma opisu bo to mój pomysł. 2 odcinki zwykłego stelaża z alu (8mm, gumka w środku) połączone tulejką na wcisk z przymocowanym na końcu cybantami hakiem z aluminiowego kątownika. Przy opisanym przez ciebie kablu zaczynam się bać się o sztywność i mógłby służyć tylko do wyniesienia anteny na gałąź drzewa. Samodzielnie raczej ciężaru przewodu nie utrzyma choć planowany zestaw wyjdzie poniżej 1 kg (100 metrów kabla z jednego z linków poniżej około 5 kg) Skoro mówisz, że cena była nieprzyjemna to ten http://www.allegro.pl/item894083181_kabel_...ia_faktura.html lub ten http://www.allegro.pl/item885218574_kabel_..._h155_3389.html to nie bardzo się nada? Jak mówię, poniżej 10 metrów. Wciąż otwartym pytaniem jest czy wyniesienie anteny 1/2 fali o te nawet 10 metrów, przy 5W i częstotliwości 430-450 Mhz, ma w ogóle sens w odniesieniu do standardowej anteny z zestawu. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 (edited) Wysokość ma przy tej częstotliwości znaczenie kluczowe. Im wyżej tym lepiej. Przy tym kablu, nie przekraczaj 10m długości i pewnie będzie działać. Cudów nie osiągniesz ale w porównaniu do ręczniaków z normalnymi antenkami, zasięg będziesz miał znacznie większy. Edited January 24, 2010 by Lesław Quote Link to post Share on other sites
KK Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 5W mocy i 10 m od ziemi da całkiem spory zasięg w okolicy 30 km między stacjami posiadającymi mającymi zbliżone parametry. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 30 km między stacjami posiadającymi mającymi zbliżone parametry. 30km bardzo optymistyczny szacunek, chociaż zupełnie realny w określonych warunkach. Z tym, że w warunkach ASG, łączność najczęściej będzie pomiędzy taką stacją bazową, a ręczniakami z lepszymi lub gorszymi antenami. W takim przypadku odległość może spaść poniżej kilometra... Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 W moim akurat założeniu między dwiema takimi stacjami. Konkretnie miedzy stacją a patrolem o określonych godzinach. Dzięki za wszystkie porady. Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 (edited) Witam. Mam taki mały problem, a mianowicie: http://www.sklep-presto.pl/product-pol-777...nal-971148.html http://www.torres.pl/produkt-maxcom-wt-250...lony-31592.html Skąd taka różnica w cenie? Prosiłbym także o porównanie tych krótkofalówek do modeli: WT240, WT350, Midlandów G7-XT oraz Motoroli T7. Które z wymienionych w tym poście modeli krótkofalówek spisują się najlepiej? Zaznaczam, że działamy głównie w lesie, co jak się domyślam może mieć spore znaczenie przy wyborze krótkofalówek. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam EDIT: Poprawione linki. Edited January 27, 2010 by dr_wisla Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Tak, wiem nie o to prosiłeś ale poważnie się zastanów . Z przesyłką jedno radyjko wyjdzie cie jakieś powiedzmy 120 pln, tak? http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=101978 http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=103977 Ceny w tym sklepie są z przesyłką, w stosunku do nas (2 zamawiających, 5-6 sztuk) wszystko ok. Radyjka biją każde z wymienionych. Mają 2-2,5W, PMR, FRS i GMRS w jednym, inne częstotliwości. Są 4-5 razy mocniejsze i jeśli cło ominiecie (a ominiecie na 99% jeśli będziecie brali co tydzień jedną sztukę bo listem wysyłają poleconym) to macie fajne radyjka za około 140 pln sztuka. Radio 5W kupisz za 180. Problemem jest dojście do PayPal wciąż. Oczywiście mam nadzieję, że masz świadomość konsekwencji używania częstotliwości innej niż PMR oraz PMR z mocą większa niż 0,5 W ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Problemem jest dojście do PayPal wciąż.Eeee? 8O Żyjemy w XXI PayPal nie jest żadnym problemem, nie musisz mieć nawet karty kredytowej. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Uwierz mi, dla wielu to biegający po ukwieconej łące śnieżnobiały jednorożec ;) Nic nie poradzę, że mity wciąż krążą. Quote Link to post Share on other sites
gruby91 Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Witam. Orientuje sie ktoś może czy do Midlanda gxt 750 i 850 można podłączyć dłuższa antene w miejsce tej stockowej?? Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Pytanie na temat współpracy TK-760 z midlandami na GMRS/FRS - ustawiłem częstotliwości na ile TK pozwalał, C4CSS/DCS wyłączone. Coś słyszałem, ale głównie niezrozumiałe buczenie. Jak to zdiagnozować i co to może być? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Co to znaczy "na ile TK pozwalał"? Coś mi tu nie gra, powinieneś ustawić do ostatniej cyferki (w moim radiu jak jest za długie to się pomija pierwsza 4 bo tak wie, że to 400-470). Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Odpowiedź - była włączona funkcja scramble na midlandzie - trochę technologii i sie człowiek gubi. Na GMRS częstotliwość rzeczywiście można ustawić do ostatniej cyfry, natomiast nie da się tak na PMR, choć i tak działa bez zarzutu. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Da się. Trzeba ustawić krok strojenia co 6,25 kHz Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Wszystko ładnie się zgadza - TK świetny sprzęt, zasięg bardzo zadowalający z wymienioną anteną. Martwi mnie natomiast trwałość tego delikatnego urządzonka. W ładownicy na radio trzymać go nie będę - będę musiał zawinąć w trzy folie na supeł i wrzucić do chlebaka, coby mi się nie popsuł od wody Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Mój chińczyk jest deszczoszelny ;) Więc się nie bój o chińczyka TK. Ja co prawda wygryzłem dziurkę w woreczku strunowym odpowiedniej wielkości by wyszła antena i kabelek z zestawu i tak noszę w ładownicy na radio ale to dmuchanie na zimne jest, Quote Link to post Share on other sites
waski33 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Witam Z góry sorki za literówki. Problemy systemowe. Do rzeczy kupilem Navcoma Tk-760 i mam problemy z ustawieniem. A dokladniej. Komunikacja pomiedzy TK a Motorola xtn446. Tk slyszy wszytko ladnie pieknie lecz gdy wysyla do motroli motorla nie odbiera zadnego sygnalu. Podobny temat juz sie tu przewinal, ale po przeczyatniu wszystkick postów i odwidzeniu kilku stron mam w glowie lekki balagan. Pomoc mile widziana. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 1. Instrukcja do ręki i czytać. 2. Sprawdź czy dobrze zaprogramowałeś częstotliwości 3. Sprawdź czy nie jest ustawiony Shift/offset 4. Sprawdź czy nie masz ustawionych tonów CTCSS lub DCS Quote Link to post Share on other sites
waski33 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 1. Instrukcja do ręki i czytać. 2. Sprawdź czy dobrze zaprogramowałeś częstotliwości 3. Sprawdź czy nie jest ustawiony Shift/offset 4. Sprawdź czy nie masz ustawionych tonów CTCSS lub DCS Dzięki. 1. Instrukcje przeczytałem już HMMM no kilknascie razy 2.To bede musiał sprawdzisz jeszcze kilka razy ale powinno by ok 3. nieustawiony 4. niesutawione. Jednego niemoge zrozumieć, dlaczego motorola moze komunikować zemną odbirema wszytko full wpas ale gdy ja coś przesylam dupa. No cuż będe walczyl dalej. Jak ktoś ma jakies inne sugestie, prosze bardzo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts