Vilreen Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Witajcie, szukam jakiegoś speca (najlepiej w Warszawie lub okolicach), który będzie w stanie porządnie przerobić PTT z wtyczki Military 6 pin lub U229, jak zwał tak zwał na kenwood. Zrobią mi to w serwisie CB-radyjek, czy trzeba szukać lepiej (jak np. tego czarodzieja z Lublina, którego ktoś polecał)? A może ktoś ma kogoś do polecenia w Warszawie? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Ja polecałem. Serwis Radtel w Lublinie. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Takie pytanie mam. Do zamówień z 409shop zawsze dokładają vat i cło, czy jak się trafi? Chcę sobie ściągnąć nowego Baofenga B5 i antenę Nagoya 771, za całość wychodzi niecałe 200zł, gdzie sama radiolka w kraju 260-280 minimum. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Wysyłają jago gift, jeszcze nie słyszałem aby na tak małej kwocie doliczyli komuś VAT i CŁO. Sam zamawiałem Baofenga UV-5R z gruszką za ~160. Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Miał bym takie pytanie, mam sobie radio na paśmie 70cm. Ja wygląda sprawa z dokupywaniem do niego dłuższej anteny? Z tego co ogarnąłem w temacie to powinna ona być konkretnej długość żeby idealnie współpracować z radiem, podobno może też to być "zwykły" kabel miękki przełożony przez plecy. Dobrze kojarzę? Quote Link to post Share on other sites
pmr446info Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 @Landsil Antena musi mieć odpowiedni wymiar. Pierwsze pytanie czy chcesz pracować na PMR446 czy jakiejś innej częstotliwości? Do częstotliwości należy dobrać długość anteny więc podaj "środkową" częstotliwość na jakiej spodziewasz się pracować. Drugie pytanie jaka fizyczna długość anteny Cie interesuje. Będę mógł wtedy podać Ci wymiar pod 1/4 1/2 czy 5/8 fali. Trzecia sprawa zastanów się nad samochodową anteną w plecaku. U mnie to rozwiązanie sprawdza się idealnie daje znakomity zasięg i wygodę. Oczywiście pod warunkiem że biegasz z plecakiem. Kabel przez plecy to nie jest najlepszy pomysł. Antena musi być w pionie. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Ważny jest też materiał i średnica anteny ona ma wpływ tez na długość anteny. Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Navcomm, czestotliwosc 400–460 najczesciej okolice pmr. Staram sie biegac bez plecaka chyba ze inaczej sie nie da. Obecnie radio mam na ramieniu ale kupuje nowy laryngofon wiec mysle nad przelozeniem gdzies nizej i poprowadzeniu w góre samej anteny, ew tego kabla z okolic tylka za glowe. pisownia=telefon Quote Link to post Share on other sites
pmr446info Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Będzie ciężko. Anteny stroi się na konkretne częstotliwości a przedział 60 MHz to na prawdę dużo. Obawiam się że jedyna sensowna opcja to kupić antenę teleskopową. Quote Link to post Share on other sites
Matejklb Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Miał ktoś może Midland GXT 1050 ?, jeśli tak to jak się sprawują? :) Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 No ale z tego co rozumiem jak będę miał antenę do 446(PMR) to też dobrze pociągnie resztę spektrum ze względu na zwiększony wymiar? Wystarczy że równie dobrze jak oryginalna. Średnio rozumiem to 1/2 1/4 fali ale z opisu tej dedykowanej dłuższej wyczytałem że jest zrobiona do 430-440. Taki zakres w zupełności mi wystarczy z tym że np. 440-450. Quote Link to post Share on other sites
pmr446info Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 W uproszczeniu: Długość fali = 300 / częstotliwość. Czyli ~ 67cm. Po uwzględnieniu współczynnika skrócenia (bez wdawania się w szczegóły techniczne długość fali * 0,97 dla drutu miedzianego) masz 65 cm. Teraz około 41 cm da Ci 5/8. Taka antena powinna mieć przeciwwagi (idealnie 3 pod kontem 120 stopni od promiennika. W ramach eksperymentowania możesz zastosować większy kawałek metalu) Do pomiarów przydał by się reflektometr albo przynajmniej prosty miernik pola... Ja bym pomógł ale mieszkam w Krakowie więc raczej mija się to z celem. Zawsze możesz się uśmiechnąć do lokalnego klubu krótkofalowców albo znaleźć w okolicy kogoś kto się wydaje sympatyczny (z nasłuchów) zlokalizować go na QRZ.pl i wysłać maila z prośbą o pomoc w pomierzeniu i zestrojeniu anteny. Powodzenia w eksperymentach! Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Sorry, ja zrobiłem kilka anten do ręczniaków własnoręcznie, były zmierzone itd. Wniosek jest taki. Satysfakcja z wykonanej pracy duża ale sprawność takiej anteny vs. kupna antenka, niestety niewielka... Łączność w warunkach ASG czy ogólnie militarnych, diametralnie różni się od cywilnej, amatorskiej i każdej innej. Tylko że to temat na dłuższą rozprawę. :) Quote Link to post Share on other sites
Sony Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Generalnie - jak nie znamy się na elektronice i nie czujemy się pewnie w obliczeniach to DARUJMY sobie robienie anten. Po pierwsze łatwo możemy uszkodzić sprzęt, po drugie możemy "siać" w efekcie zamiast na jednym kanale będzie nas słychać na kilku :icon_razz2: co fajne nie jest. Osobiście uważam, że NAJLEPIEJ jest KUPIĆ antenę - jeśli nie mamy doświadczenia - dobrą antenę na pasmo 70 cm można kupić w cenie 50 - 60 zł. Moim zdanie NIE opłaca się samemu robić - chyba, że chcemy zrobić to dla nauki. Umówmy się, początkujący nigdy nie uzyska lepszych efektów niż "kupna" antena. Co zrobić jak jednak bardzo chcemy zrobić antenę? Udać się do Krótkofalowców, w okolicach Wejherowa czy Freie Stadt Danzig :icon_biggrin: działa dużo krótkofalowców. Z własnego doświadczenia wiem, że chętnie pomagają - liczyć się należy, że będą nas "kusić" i namawiać do zrobienia licencji :icon_lol: - ale jest to bardzo pozytywne środowisko. Ja sam przed zrobieniem licencji jak miałem problemy to udawałem sie po pomoc do lokalnego klubu krótkofalarskiego i nigdy mi nie odmawiano pomocy. Quote Link to post Share on other sites
Matejklb Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Ponowię pytanie, a mianowicie miał ktoś może Midland GXT 1050 VP4 i czy może mi o nich coś powiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 echm, ale skąd pomysł że ja chcę robić tą antenę? Broń Boże żebym się za takie zabawy zabierał.Chodziło mi tylko o to jaką powinienem kupić żeby była optymalna dla częstotliwości pmr, najlepiej miękka. Reflektometr? Odciągniki? Nasłuch? Ale ja wspomniałem że mam radio na kamizelce i biegam z nim w polu i na tym koniec? Quote Link to post Share on other sites
pmr446info Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Jeśli dalej myślisz o miękkim kablu przełożonym przez plecy to niestety to nie będzie działać. OK to w takim razie anteny które znam i lubie: NA 771 Nieco lepiej niż fabryczna ale bez szału + możesz ją skracać jeśli chcesz się bawić. Po docięciu może być nieco lepiej ale łatwo przesadzić jak nie masz sprzętu pomiarowego. RH 770 antena teleskopowa o sporym zysku ale mało wygodna w użytkowaniu NR 770 antena samochodowa metr długości - do plecaka Dodam jeszcze SG 7900 antena samochodowa do rozstawienia w sztabie. genialny zysk jak na antenę samochodową ale okupiony wysokością anteny... Są anteny cometa i ich klony z chin które można wyginać ale ja z nimi nie miałem do czynienia. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Ok, a jak rozłożyć SG 7900 w sztabie? To jest antena na złącze UC1 i zasadniczo przeznaczona do pracy na dachu auta, na podstawie magnetycznej. W jaki sposób emulować przeciwwagę jaką daje dach? Jakieś praktyczne wskazówki i patenty? Quote Link to post Share on other sites
Center Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Jak ustawic czestotliwos/kanal na navcomm tk 890. Nie mam instrukcji i nie mam pojecia jak to zrobic :/ Quote Link to post Share on other sites
Zięba Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 mam radyjko standard horizon hx270e i ono ma pasmo wodne, czy ja się moge jakoś porozumiewać z lądowymi krótkofalówkami, np. jeżeli któryś z mojego teamu będzie miał krótkofalówke o której wspominaliście wcześniej. Ewentualnie czy dało by się coś wymienić przerobić by dało się je wykorzystywać w airsofcie. Bo to że one działają również na lądzie to wiem ale nie mają aż takiego zasięgu jak te lądowe. Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 Znajdziesz pdf w pierwszym linku u góry. http://bit.ly/1bPUdD1 Quote Link to post Share on other sites
Center Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 Mam ta instrukcje z tego zrodla i za nic nie moge zrobic zmian w ustawieniach :) Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 Możliwe że masz v.2, ale nic o tym nie pisałeś. Oryginalną instrukcję dostaniesz od navcomm-a w pdf, a skoro jesteś z Gdyni to przejedz się do sopotu i ich zapytaj. Quote Link to post Share on other sites
Sony Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 (edited) Center : Navcomm TK-890 to przecież jest Wouxun KG-UVD1P - wystarczy więc instrukcję od niego poszukać. Proszę oto link do PDF'a po angielsku : http://www.wouxun.cn...UVD1PManual.pdf Edited July 20, 2013 by Sony Quote Link to post Share on other sites
Center Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 Juz ogarnalem temat. Zapominalem przełączyć w menu poz 21 na FREQ :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts