mareq Posted April 26, 2015 Report Share Posted April 26, 2015 Od któregoś modelu w Baofengach pojawił się nowszy chip radiowy SDR. Niestety nie mam porównania w czym jest niby lepszy. Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted April 26, 2015 Report Share Posted April 26, 2015 O Pofung-u wiadomo od dłuższego czasu, lecz nie widziałem go jeszcze na oczy (poza ulotką z Baofenga) Nie wspomniano nic o baterii, ale wątpię by się różniła. Ale jeżeli się nie różni to mamy UV-5r w cenie 160zł :) Quote Link to post Share on other sites
vraptor Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Przydatne może być to zestawienie różnych modeli Baofenga: https://baofengtech.com/CompareChart szczególnie w kwestii kompatybilności akcesoriów. Z plotek wynika to o czym pisał mareq, że w nowszych wypustach poprawiono elektronikę. Czy faktycznie tego nie wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 Czołem. Posiadam intek 3030 i chciałbym podpiać jakiś zestaw słuchawkowy najlepiej taki: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_295&products_id=11677&name=Z-Tactical_-_Zestaw_Sluchawkowy_-_Bowman_Evo_III_-_Z029 i pojawia sie pytanie czy jest możliwość jakoś to ze sobą zgrać żeby działało, są jakieś przejsciówki czy cóś? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 Potrzebujesz PTT ze stosownym wtykiem. Quote Link to post Share on other sites
mrdeer Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 Witam, Mam pytanie z zakresu radiokomunikacji. Przegladalem forum, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi. Mianowicie: mam radiostacje (radiotelefon) Motorola GP360 pracujacy w zakresie vhf. Chcialbym zaprogramowac mu czestotliwosci takie zebym mogl wspolpracowac z np. Navcomm. I teraz pytanie: na jakich dokladnie czestotliwosciach pracuje Navcomm? Czy to tylko ta jedna podana u nich na stronie? I czy w ogole jest wykonalne takie ustawienie mojej motoroli aby mogla wspolpracowac z Navcomm badz innymi. Z gory dziekuje za pomoc. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 navcomm jest radiostacją szerokopasmową. O ile można to tak nazwać :icon_wink: od 400 do 470m\MHz działa lub 136-175MHz. Zwykle na strzelankach asg używa sie kanałów PMR: 1 446,00625 2 446,01875 3 446,03125 4 446,04375 5 446,05625 6 446,06875 7 446,08125 8 446,09375 Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 Pamiętaj, aby dokupić przycisk PTT (który jest niezbędny do funkcjonowania zestawu) z firmy Z-Tactical. Myślałem, że to ściema, ale Bowman odmawiał współpracy bodajże z Dragonem. Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Wracjac do inteka 3030 czy jak podlacze sluchawki do gniazda 3,5 mm a do 2,5mm pyt to bedzie dzialac? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 a tak dokładniej ? o co pytasz ? Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 to może inaczej, co mam zrobić (jeśli wgl się da) aby móc w pełni korzystać z zestawy bowman evo III? bo do inteka 3030 są wtyczki S a w bowman jest tylko wtyk 3,5mm, czy wystarczy kupić ptt, podłączyć i wszytsko będzie ładnie śmigać? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Teoretycznie tak. Musisz mieć PTT z wtykiem w standardzie S i gniazdem military (bo zakładam, ze to 3,5mm to własnie taki wtyk - no chyba, że mówimy/myślimy o czymś innym). Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 A w praktyce często słuchawki nie działają dobrze z ptt od tego samego chińczyka i wymagają zamiany dwóch kabli. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Musisz mieć PTT z wtykiem w standardzie S i gniazdem military (bo zakładam, ze to 3,5mm to własnie taki wtyk - no chyba, że mówimy/myślimy o czymś innym). Obawiam się że jest tu jakieś pomieszanie z poplątaniem. Ten "bowman" razczej nie ma wtyku 3.5mm tylko tzw. TP-120 zwany niekiedy military. i PTT powinien mieć odpowiednie gniazdo . 3.5 mm to zwykły mini jack i nie widziałem headsetu z takim wtykiem, mają go słuchawki douszne Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted May 1, 2015 Report Share Posted May 1, 2015 Chyba jednak zainwestuje w baofenga UV-5R i laryngofon Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 1, 2015 Report Share Posted May 1, 2015 Chyba jednak zainwestuje w baofenga UV-5R i laryngofon Do kieszeni Ci nie zaglądam, ale laryngofon który Ciebie (i współgrających z Tobą) nie doprowadzi do rozczarowania będzie kosztował 2-3 razy więcej niż UV-5R. Zastanów się dobrze :) Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted May 1, 2015 Report Share Posted May 1, 2015 Jak to, podobno ten jest niezły :( Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 2, 2015 Report Share Posted May 2, 2015 Ten laryngofon nie jest zły jakościowo, ale nie każdemu pasuje. Może to kwestia anatomiczna ale w niektórych przypadkach użytkownicy laryngofonów są słabo "rozumialni". Ja onegdaj miałem dokąłdnie taki laryngofon i było OK, ale kolegi często nie dało się zrozumieć, mimo ze miał go założonego prawidłowo. Do tego one mają słuchawkę douszną która moim zdaniem nie jest zbyt wygodna Nie polecam laryngofonu do normalnych airsoftowych zastosowań Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted May 2, 2015 Report Share Posted May 2, 2015 (edited) Ten laryngofon nie jest zły jakościowo, ale nie każdemu pasuje. Może to kwestia anatomiczna ale w niektórych przypadkach użytkownicy laryngofonów są słabo "rozumialni". Ja onegdaj miałem dokąłdnie taki laryngofon i było OK, ale kolegi często nie dało się zrozumieć, mimo ze miał go założonego prawidłowo. Do tego one mają słuchawkę douszną która moim zdaniem nie jest zbyt wygodna Nie polecam laryngofonu do normalnych airsoftowych zastosowań No dobra, przekonuje mnie to. Strasznie spodobały mi się laryngofony po MGS3 i Niezniszczalnych, ale jak mam mieć z tym więcej kłopotu niż z zestawem słuchawkowym, to chyba zostanę przy tym co mam. Edited May 2, 2015 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
ShachMaT Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Witam, Czy istnieje jakiś wykaz na forum kto gdzie programuje radia? Dokładnie chodzi o Baofeng UV-82. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Nie istnieje. Przynajmniej ja nie widziałem, ale napisz skąd jesteś - pewnie znajdzie się jakiś spec z Twojej okolicy. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Witam, Czy istnieje jakiś wykaz na forum kto gdzie programuje radia? Dokładnie chodzi o Baofeng UV-82. Programuje kazdy, kto ma programator. Może jakbys miał wpisane miasto to by się ktoś zglosił. Jesli jestes z Krakowa to napisz PW. Quote Link to post Share on other sites
damiiian97 Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Witam ponownie, tym razem proszę o poradę, postanowiłem do mojego inteka3030 kupić zestaw słuchawkowy i mam problem bo nie wiem co bedzie bardziej praktyczne to: http://intekpolska.pl/sluchawki-mikrofony-interkomy-motocyklowe/158-sm-007-a1.html czy to: http://intekpolska.pl/sluchawki-mikrofony-interkomy-motocyklowe/157-mt-sm200.html Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
hryztuz Posted May 13, 2015 Report Share Posted May 13, 2015 Panowie. Szukam Bowmana i PTT do Baofeng UV-5R. Jaki wtyk? Która generacja? Proszę o opinie. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 13, 2015 Report Share Posted May 13, 2015 Wtyk Kenwood, czyli K. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts