MATRON Posted September 16, 2007 Report Share Posted September 16, 2007 Rewelka ale z odgłosem strzału przesadzili, pewnie przyjeło by sie na naszym rynku ASG tylko potrzeba by zwiększyć nacisk na orchrone a przede wszystkim na rozum w użytkowaniu. Boję się o żywotność ryplik i sporą awaryjność. Ale realizm od strzału po czyszczenie giwery po strzelaniu zapewniony! Quote Link to post Share on other sites
xasistis Posted November 8, 2007 Report Share Posted November 8, 2007 System interesujący, ale jako ciekawostka, bądź dla naprawdę doświadczonych graczy. Inaczej zaczniemy chodzić w pancerzach jak w paintball'u i tak bardzo poszukiwany realizm zamiast przybliżyć się o krok, oddali się o pięć. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 8, 2007 Report Share Posted November 8, 2007 A czy ktoś proponuje aby użyć tego do zabawy?? No chyba że dzieciaki wpadną na genialny pomysł ale to już problem ich i ich rodziców/opiekunów. Quote Link to post Share on other sites
MATTmcz Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 Gdzie mogę dostać taką replikę i nie chodzi mi koniecznie o taką jak na filmie, zależy mi na tym żeby wypadała łuska :) Widziałem kiedyś takie coś na allegro za jakieś 200zł a konkretnie m4, co mi się podobało ale nie widziałem jeszcze swojej przyszłości w tym sporcie,a na dzień dzisiejszy nie będzie ona mi służyła jako broń do zabawy a raczej jako element kolekcji :D :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Gdzie mogę dostać taką replikę i nie chodzi mi koniecznie o taką jak na filmie, zależy mi na tym żeby wypadała łuska :) Sa u nas dostępne rewolwery tylko z replik PFC. www.bron.pl Widziałem kiedyś takie coś na allegro za jakieś 200zł a konkretnie m4, plastikowa zabawka ,a na dzień dzisiejszy nie będzie ona mi służyła jako broń do zabawy a raczej jako element kolekcji :D :uśmiech: Z tym to tylko można postrzelać do puszek a nie do ludzi. Quote Link to post Share on other sites
MATTmcz Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Plastykowa zabawka czy nie i tak mi się podoba :P I mówiłem że tego nie będe używał na strzelankach tylko jako element kolekcji :P Może ktoś ma jeszcze coś takiego ??:D Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Plastykowa zabawka czy nie i tak mi się podoba :P I mówiłem że tego nie będe używał na strzelankach tylko jako element kolekcji :P Może ktoś ma jeszcze coś takiego ??:D Jeśli ma to być element kolekcji to chyba dla krasnala. Ma to wymiar jakiejs 1/2 orginału. Quote Link to post Share on other sites
MATTmcz Posted November 26, 2007 Report Share Posted November 26, 2007 Mnie to nie przeszkadza :P coś się pokombinuje, po eksperymentuje i się wsadzi w jakieś ładne body i będzie prawie jak CA XD :D Quote Link to post Share on other sites
S3th Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 A wiesz Thorn że są magazynki do replik ASG po 20-30 kulek ?? Bo chyba coś Ci umknęło... Druga sprawa nie zachwycałbyś sie tym gdyby ktoś w budynku z 10 metrów postrzelił Cię w nieosłonięte miejsce. Do czasu aż nie poznam dokładnych danych związanych z prędkością wylotową, eksploatacją i "mechaniką" nie będę się wypowiadął zbyt pochlebnie o tych wynalazkach. Ludzie przeciez graja w paintball'a, a tam przeciez te kulki zadaja duuuuzo bolu :P Po prostu tzreba by bylo nosic takie maski jak oni i tyle. Zabawa wiele by zyskala na realizmie i skonczyla by sie era terminatorow :P W miare jedzenia rosnie apetyt. Kiedys 300 fps bylo cudem techniki ;p Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Inaczej zaczniemy chodzić w pancerzach jak w paintball'u i tak bardzo poszukiwany realizm zamiast przybliżyć się o krok, oddali się o pięć. Realizm by wzrósł, a nie zmalał. Rany byłyby poważniejsze, pancerze grubsze, apteczki zasobniejsze. Wg. mnie to przybliżyłoby naszą zabawę do militarnych standardów. Pytanie tylko, czy tego chcemy . Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Pytanie tylko co i dla kogo jest tym upragnionym realizmem? Bo jakoś średnio komponują mi się w ramy realizmu goście w maskach paintballowych... Po za tym jestem ciekawy kto w masce jest w stanie wytrzymać np 24H albo 48H bez ściągania jej z ryjka w takich np 30 stopniach celsjusza? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Pytanie tylko co i dla kogo jest tym upragnionym realizmem? Bo jakoś średnio komponują mi się w ramy realizmu goście w maskach paintballowych... 1. Huk wystrzału, wypadająca łuska. Może być to przyjemne. 2. No właśnie maski. A kto mówi o maskach? Jak się ktoś boi, to niech zostanie przy AS z limitami. To by był szczyt głupoty przechodzić na PFC dla realizmu i jednocześnie zakładać maski PB z obawy przed bólem. Albo wóz albo przewóz. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Ad 1) w zasadzie już to masz w replikach GBB typu M4 WA np ;) tylko poczekać trzeba na łuski ;) Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Jaki problem ? Kupujesz wystrzelone łuski i wesoło rozrzucasz je podczas strzelania. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Realizm może i na oko większy, ale nikt nie piszę o tym, że nawet przy 500fps kulka nie zachowuje się wcale realistycznie. I że niestety 6mm nie ma nawet w przybliżeniu przyzwoitej celności. Tak na oko to przelicznik jest 1:3, czyli trzeba wystrzelić conajmniej 3 kulki ASG, żeby uzyskać statystyczny efekt. Więc magazynek realistyczny powinien mieć w ASG 60-90 kulek, a nie 20-30. Oczywiście zabawa dalej jest fajna. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Jack przesadzasz ;) 30 kulek w magu styka pod warunkiem że znasz swoją replikę i wiesz jak z niej srzelać ;) Przy 500 fpsach strzelając na te 40-50 metrów raczej trafisz za każdym razem w nieruchomy cel. A w ruchomy to trzeba się nauczyć strzelać ;) Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 ;) No wiem. Ćwiczę. Ale ja prosty jestem człowiek - wciskam guzik i wio. Quote Link to post Share on other sites
maciej_kaminski Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 (edited) Wracając do tematu Ustawa a ASG: replika jest bronią, czy zabawką? Bo wiatrówka "do 17J" jest bronią, ino bez zezwolenia dostępną, i nikt jej zabawką nie nazywa. Jest bronią, ino bez zezwolenia legalną. Replika ASG ma oczywiście wiele mniej mocy, i jeszcze nikogo nie zabiła, ale zasada działania jest bardzo podobna, a i w skrajnym wypadku może człowieka uszkodzić. Edited January 15, 2009 by maciej_kaminski Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Bo wiatrówka "do 17J" jest broniąNie jest. Jest bronią, ino bez zezwolenia legalną.Nie jest. Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Wracając do tematu PFC: 1.Czy da się na to założyć tłumik (np. Silisia Facotry z 8 komorami) 2. Paczka 10 łusek kosztuke 27 USD, więc chyba niespecjalnie toto się przyjmie, chociaż trochę szkoda... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 1.Czy da się na to założyć tłumik (np. Silisia Facotry z 8 komorami) Pewnikiem się i uda Lecz po co wyciszać hukówkę (no chyba że założysz bez komór wyciszających) Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 (edited) Nie zawsze chce się, żeby maksymalnie realistyczna replika była głośna, przy okazji kolejne pytanie: RozumieM, że te "repliki" są zgodne z prawem, ponieważ energia wystrzału nie przekracza 17J, oraz nie można w nich umieścić normalnych pocisków. Czy mam rację, czy się mylę? Edited January 22, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Mylisz się. O energii początkowej pocisku 17J mowa jest tylko w przypadku broni pneumatycznej. Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Więc co ma wpływ na to, że PFC nie jest uznane bronią (chyba się zgubiłem)... Z pewnością nie można do niego włożyć noramlnych magazynków i nabojów (z powodu tych drugich zabronione są korkowce). Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Niestety nasze prawo w swej genialności nie przewidziało takiego cósia A szkoda bo myślę że wszelkiej maści rekonstruktorzy mieliby uciechę Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts