_Misza_ Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Myślałem o wymianie sprężyny w moim augu na delikatnie mocniejszą. Stockowo ten karabin ma ok 280 - 290 fpsów i chciałem troche tą wartość zwiększyć. Powiedzmy do około 330 fps. Byłby sens i jezeli tak to co w środku jeszcze wymieniać. Pozdro. ps. aha i jak długo to potrzyma, bo tuning byłby minimalny. Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Przy 130PDI teoretycznie nic nie trzeba wymieniac (zakładając że potrafisz wyjąc sprężyne z tłoka TM). Osobiście dla zasady bym wymienił tłok/głowice tłoka/głowice cylindra na systeme- zawsze pare fps'ów za free :) No i praclufka oczywiście... powino byc akurat 330-350fps. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Ja bym zostwił tłok, jeśli to jest Marui - ma się gwarancję, że jest świetnie dopasowany do zębatek i się szybko nie zmieli. Głowicę tłoka trzeba w Marui zmienić - weź tą najtańszą CA, jest dobra, tylko trzeba się upewnić żę system jest szczelny. Włóż sprężynę Guarder SP 100. Przy długiej lufie (M4 w górę) powinieneś mieć te 330 fps. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 18, 2006 Author Report Share Posted May 18, 2006 Preclufe już mam. 6.04 ... troszke jednak brakuje tych fps. Wkurza mnie jak mój cel robi uniki w stylu matrix'a. Znajde tylko kogoś kto zajmie się wymianą bo chce mieć to dobrze zrobione. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Moje p90 na preclufie, ca130 i podwójnym łożyskowaniu ma 330 fps. Sprężynę i głowicę mam jak chcesz. Nawet dwie :) Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 18, 2006 Author Report Share Posted May 18, 2006 Odezwe się. Jeszcze jedno małe pytanie. Zmiana tej sprężyny będzie mocnym obciążeniem dla karabinu ? Czy zębatki wytrzymają tą sprężyne ? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Wytrzymują. Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Wkurza mnie jak mój cel robi uniki w stylu matrix'a. To nie wina braku fps - to wina Steyr'a - taki jego los, że stockowy jest zdecydowanie "wolniejstrzelny" niż inne guny. Spróbuj wstawić baterię o większym napięciu (bez przesady, żeby nie pomieliło zębatek ;) ). Mój, na batce 1100mAh 9,6V pacał jak stockowe CA :) a nad lekkim tunem sama się zastanawiam ;) Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 19, 2006 Author Report Share Posted May 19, 2006 Ostatnio zastanawiałem się nad 9.6 . W ten weekend postaram się dorwac do 9.6 kumpla i wtedy sprawdzimy jak to strzela. http://www.specshop.pl/product_info.php?pr...ebcaa5027dfc09d Ale faktu nie zmienia ze ten mały tuning i tak zrobie ;) Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Sand: Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? I co rozumiesz przez "wolniejstrzelny" ?Wybacz, ale miałem auga, porównywałem z innymi aegami i na prawdę nie widzę różnicy w prędkości początkowej czy ROF w sotsunku do innych stocków (nie licząc FA-MASa). Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Też tak sądzę - w końcu bebechy sa te same. Tzn. takie same zębatki o takim samym przełożeniu, taki sam silnik jak w większośći AEGów TM. Czyli na tej samej baterii szybkostrzelność MUSI być identyczna jak w pozostałych stockach TM. FPSy tak samo, z minimalnymi odchyłami ze względu na długość lufy i wielkość cylindra. W końcu wszystkie bebechy w GB są takie same w Marujcach, nie? Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Nie licząc kształtu gb, TAK! Jedyny wyjątek stanowi w tej chwili FA-MAS przez wzgląd na ine przełożenia (inne zębati - zamienne jednak z normalnymi). M-14 nie biore pod uwagę gdyż generalnie nie jest to standardowa konstrukcja TM. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 19, 2006 Author Report Share Posted May 19, 2006 Przy czym tutaj nawet nie chodzi o szybkostrzelność. Mi chodzi bardziej o to żeby przeciwnik nie zdążył uniknąć pierwszej kulki, niż na zasypaniu go gradem kulek w krótszym czasie. Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 W moim AUG miałem taki zestaw: Sprężyna 130PDI Zestaw cichej głowicy tłoka/cylindra łożyskowany Tłok wzmocniony systema Prowadnica sprężyny łożyskowana Łożyska ślizgowe stalowe Cylinder polerowany, karbowany Dysza uszczelniana Na takim zestawiku miałem 373fps Po jakiś 50k kulek zmieniłem sprężynę na 150PDI i wzrost fps już tylko o 10. po kolejnych 30k kulek poleciały zębatki (z winy tłoka). Zębatki były już mocno zużyte. Po dokładnym odtłuszczeniu zęby wyglądały jak w pile tarczowej, przechylone (wytarte) na jedną stronę. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Ja miałęm wzmocnioną głowicę i tłok i springa pdi120%. Do tego lufa 6,04. Zasięg i skupienie oraz prędkośćpoczątkowa wzrosły zauważalnie. Nie mierzyłem chrono, bo po prostu nie miałem. Lufa nie była tu konieczna, ale strzelałem na dużych dystansach więc dla mnie się liczyła. Tak czy inaczej po włożeniu lufki poprawiła się jedynie celność. Po roku używania i wypieprzania po 1000 kulek na strzelance (średnio co 2-3 tygodnie) sprzedałem i następny użytkownik wywalił coś z 5k kulek. Sprzedał bo mu był za ciężki :wink: . Stan zębatek i reszty oceniam na idealny. Praktycznie zero zużycia. Inna sprawa że tak jak był smarowany i pieszczony ten aeg, to nie był żaden inny jakiego widziałem. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 20, 2006 Author Report Share Posted May 20, 2006 Przy 130PDI teoretycznie nic nie trzeba wymieniac (zakładając że potrafisz wyjąc sprężyne z tłoka TM). Macie jakies linki gdzie to jest pokazane ? Quote Link to post Share on other sites
kluchu Posted May 20, 2006 Report Share Posted May 20, 2006 Misza128: Mój kumpel z ekipy włożył tłok i sprężynę do gorącej wody i wykręcił sprężynę(tak jak śrubkę ) Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted May 21, 2006 Report Share Posted May 21, 2006 Nie wiem co może tu dać gorąca woda. Generalnie trzeba wyciąć środek głowicy tłoka, żeby dostać się do śrubki, a potem ją odkręcić. Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted May 22, 2006 Report Share Posted May 22, 2006 Podobno, dzięki kąpieli w gorącej wodzie, można odkręcić głowicę tłoka kręcąc samą głowicą. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Teoretycznie chodzi o rozszerzalność temperaturową materiałów. W chwili kiedy ogrzewasz głowice/tłok - rozszerza się ona i daje więcej miejsca śrubie. Ale czy na 100%? Nie wiem. Fizyka to nie jest moja mocna strona ;). Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Rozkładałem tłok marui na części i stwierdzam, że z tą gorącą wodą to jakaś wielka ściema. Próbowałem tą "genialną" metodą. Ni puta. Nie da się. Trzeba wiercić. Jak się ma wiertarke to jest to robota na kilka minut, a najlepiej miec wiertarko-wkrętarke, aby od razu śróbke odkręcić, bo śrubokrętem nie jest to łatwe do zrobienia. Gorąca woda nie pomoże, znal to nie plastelina, nie roztopi się przecież :D. PzDro Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts