PAT_Jezior Posted June 21, 2006 Report Share Posted June 21, 2006 To co na zdjęciu, to vsr z TASCO x40, prześwit to ok. 7 - 8 mm. Dostane dwójnóg ? :lol: Link to post Share on other sites
mielcu Posted June 21, 2006 Report Share Posted June 21, 2006 w takim razie to średni montaż, bo na asgshopie jest jeszcze wyższy :roll: OK jest błąd na stronie :lol: ...ale dwójnogu nie dostaniesz bo nie mówiłem że jestem mikołajem :P Link to post Share on other sites
Mendi Posted June 22, 2006 Report Share Posted June 22, 2006 Elo, do mojego M6 kupiłem lunete Tasco 3-9x40 razem z niskim montażem na szyne 20mm. Faktycznie pasuje idealnie i celuje sie świetnie. Znajomy na tym samym montażu założył tasco 4x40 - tubus ten sam. Zaznaczam że luneta ta na niskim montażu pasuje na styk.... większa niż 40 już by nie weszła, bo będzie przeszkadzała szyna. Pod lunetą NIE ma prześwitu. Nie mam aktualnie możliwości zrobienia zdięć. Pokombinuje cos po weekendzie. Komplet luneta+montaż kupiłem u naszego kolegi z forum - Small_Hunter . Zachęcam do odwiedzenia jego kramiku i pogadania na gg. Link to post Share on other sites
diNUs Posted June 23, 2006 Report Share Posted June 23, 2006 Czyli kupując lunetę, trzeba kierować się bardziej wielkością średnicy "światła lunety" - bo im większe tym łatwiej jest nam objąć teren, który obserwujemy Troszke sprostuje Swiatlo mowi nam jaka jest srednica obiektywu (okularu) czyli jak duzy bedziemy mieli obraz w lunecie (niezaleznie od tego jak bardzo jest przyblizony). Natomiast to jaki obszar bedziemy widziec mowi nam pole widzenia i tak np -Powiększenie: 3-9x -Średnica obiektywu: 40 mm -Pole widzenia (m/100m): -od 13,7 przy powiększeniu 3x -do 5 przy powiększeniu 9x -Długość całkowita: 324 mm -Waga: 367 g Przy zoomie 3x widzimy obszar o szerokoci 13.7 m w odleglosci 100m od nas i wlasnie to jest ten "teren ktory obserwujemy". Swiatlo mowi nam "jak duzy jest obrazek w lunecie" :wink: i rzeczywiscie jest to glowny parametr (zoom w asg traci nieco na znaczeniu) ale troche zle go zinterpretowales :wink: zdarza sie ... taka mala podpowiedz do postu sprzed dwoch stron :) pozdrawiam dinus Link to post Share on other sites
militarius5 Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Mam pytanie. Gdzie można kupić przez internet lunety TASCO 4x40? Proszę o pomoc bo prawie nigdzie ich nie ma a chce ją do mojego M6 :ściana: Link to post Share on other sites
Kinko Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Mam pytanie. Gdzie można kupić przez internet lunety TASCO 4x40? Proszę o pomoc bo prawie nigdzie ich nie ma a chce ją do mojego M6 :ściana: Pierwszy lepszy link z google, jest ich pełno http://pifpaf.bazarek.pl/opis.php/tid,1379...39f1bedb13432e5 Choć i tak najtaniej jest na allegro . . . Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 A tu fotki mojej APS2 z lunetą 3-9x40 na niskim montażu : Link to post Share on other sites
polewka Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 czy ktos mi moze powiedziec jak mam zamontowac lunete z montarzem 11mm. Nigdzie nie moge znaleźć takiej szyny Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Wymienić montaż na 20-22mm albo przerobić ten 11mm na 20-22 :mrgreen: Innej opcji raczej nie widzę i szczerze polecam kupno gotowego montażu a nie przeróbkę (piszę z autopsji, mam przerabiany 11mm na 20 i chyba, mimo że działa i "trzyma", wymienię na "normalny" bo jakoś psychicznie nie mam zaufania do tego przerabianego montażu, cały czas wydaje mi się że luneta zmienia położenie choć w rzeczywistosci jest OK :mrgreen: ) Link to post Share on other sites
militarius5 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Na allegro jest bardzo tani montaż na 20mm http://www.allegro.pl/item112376122_montaz...e_17_22_mm.html :wink: Link to post Share on other sites
ravic Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Ja zkupilem takowa lunete bo z autopsji wiem ze podswietlenie sie przydaje. http://www.allegro.pl/item111866520_profes...wietleniem.html A montarze mozna poszukac na jakichs bazarach bo maja tam metalowe w niskich cenach, u mnie znalazlem w cenie 20zl dwuczesciowy niski na 20 mm szyne. Link to post Share on other sites
martian1 Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 Na te montaze z bazarow trzeba uwazac, mysle ze lepiej wydac troche kasy bo potem body lunetki jest cale poniszczone. To tez sie tyczy tych wszystkich lunetek. Ceny PRAWDZIWYCH lunet zaczynaja sie od 300zl (np. 2-7x32) Aaaale do ASG wystarcza podrobki.... Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Podróbki? Takie jak http://www.asg.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=186 ? Strike System 3-9x40mm. Taka "podróbka" się nada, jak myślicie? :) Też rozglądam się za optyką do M6. A propos rozszerzania M6 - co myślicie o tym dwójnogu http://military.pl/?prod=10458&cat=36 ? Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 NIe bedzie pasowal, trzeba by przejsciówke zamon tować Link to post Share on other sites
martian1 Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Bedzie pasowac do M6... przeciez nawet jest napisane i widac na fotce ze montuje sie go na szynie............ ale te zdjecia na dole to eee jakies takie nie pasujace. Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Sorry mój bład ale 200zł na dwójnóg to przesada, sam APS kosztuje 239 :P Link to post Share on other sites
martian1 Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Nie slyszalem o Strike Systems moze to jakas firm ktora produkuje tanie "lunety". Jednymi z najtanszych lunet sa te firmy AGS i jak widzisz taka z zoomem 3-9x kosztuje minimum 45 funtow. Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Strike Systems możesz znaleźć na capri asg, machinegun.pl i chyba asgshop.pl Link to post Share on other sites
martian1 Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Moze i jest ale mowie, to nie jest firma ktora produkuje profesjonalne lunety. Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 12, 2006 Report Share Posted July 12, 2006 Jakoś nie widzę sensu kupować lunety za grube patole do sprzetu który ma skuteczny zasięg do powiedzmy 70-80 metrów. Jak ktoś cierpi na nadmiar kasy to oczywiście czemu nie zawsze można sie pochwalić i kupić do repliki ASG coś takiego http://www.atncorp.com/DayTimeHuntingSport...N4-12x80DNS-XD4 Ale pytanie po co ?? Lunety dostępne za 40-150 PLNów są w zupełności wystarczające oczywiście warto kupować te z "górnej" granicy o ile chce się taką kasę wydać. Zasada jest taka jak w całym życiu chcesz coś dobrego musisz zapłacić więcej ale trzeba kalkulować czy warto przekraczać jakąs tam granicę która dla każdego jest na innym poziomie ustalona. Ja nie wydałbym więcej niż te 150 PLNów na optykę do M6. Chyba że nagle zacznie strzelać na 100 metrów wtedy może dołożyłbym ze stówkę :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts