Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Mam pytanie do jakiegoś znawcy broni. Jak to jest z tą M16A3?

Jest replika M16A3 robiona przez ICS. W niej pod rączką transportową jest szyna Picatinny.

http://www.icsbb.com/order/e_detail.asp?Ca...2&ProductID=662

Natomiast w Wikipedii napisane jest, że M16A3 to nic innego jak M16A2, tylko z ogniem ciągłym zamiast serii, a w M16A2 jest stała rączka transportowa.

The M16A3 was a fully-automatic variant of the M16A2 adopted in small numbers around the time of the introduction of the M16A2' date=' primarily by the U.S. Navy for use by the SEALs. (...) Descriptions of the M16A3 that claim that it shares the M16A4's Picatinny rail are incorrect.[/quote']

Wiec jak to jest naprawdę? Moze ktos ma jakies zdjecia, bo nie znalazłem?

Dzięki' date=' tylko teraz mnie dziwi, że się tak na wikipedii pomylili[/quote']Nie pomylili się. 5,56-mm kbk FNMI M16A3 (M16A2E3) nie ma demontowanej rączki transportowej, natomiast ma opcję ognia ciągłego w przeciwieństwie do M16A2. Wyprodukowano niespełna 7500 tych karabinków na zamówienie US Navy.

Eeee to teraz juz mam calkiem namieszane w glowie :D

Co do wikipedii, to wiem, ale caly tamten tekst wydaje sie byc fachowo zrobiony.

No to teraz kto ma racje, REMOV i ktos z Wikipedii, czy world.guns.ru :) To zdjecie http://world.guns.ru/assault/m16a3upper.jpg o niczym nie przesądza, bo może to być fotka M16A4...

Zajrzyjmy do źrodla.

http://www.colt.com/mil/M16.asp

Na zdjeciu jest niby to, co nas interesuje. Raczka zdejmowana, a foregrip zwykly.

Colt M16A4 Rifle, now in production, features a performance identical to the M16A2. Physical differences between the two weapons include a removable carrying handle with an integral rail-mounting system on the M16A4. When the carrying handle is removed, any accessory device with a rail grabber, such as an optical sight, can be mounted on the weapon.

Nie napisane nic o szynach wokół lufy w przypadku M16A4

A teraz, w zakładce specifications chyba wszystko sie wyjasnia

http://www.colt.com/mil/M16_2.asp

Na dole, available models.

RO901 : Flat top, Safe/Semi/Full Auto

Czyli pasowałoby do ICS-owskiej wizji M16A3. Napisane, ze to model RO901, nie mam pojecia co to znaczy :D

Bo to jest M16A4.
Nie bardzo. Jeżeli przyjrzysz się dokładnie komorze zamkowej zobaczysz jedynie dwa bicia oznaczające nastawy przełącznika - SAFE i FIRE (lub opcjonalnie SEMI, zdjęcie jest za małe, aby to z pewnością stwierdzić). Innymi słowy, na zdjęciu jest jakiś komercyjny, samopowtarzalny karabinek. W M16A4 nastaw (bić) byłoby trzy, ostatnia, skierowana w lewo to BURST, tutaj jej brakuje.

m16a3upper2vi.jpg

Na zdjeciu jest niby to, co nas interesuje. Raczka zdejmowana, a foregrip zwykly. Nie napisane nic o szynach wokół lufy w przypadku M16A4
Zestaw szyn montażowych M5 RAS jest odrębnym elementem zamawianym w firmie KAC. Możesz go sobie równie dobrze zamontować na M16A2.

mini_1149548118.jpg

Napisane, ze to model RO901, nie mam pojecia co to znaczy
To jest wewnętrzne nazewnictwo Colta, nie ma nic wspólnego z wojskowymi desygnatami.
  • 2 weeks later...

WGC Shop, tworzac swoja customowa replike M16A3 stworzylo ja z szyna.

A co do cytatow, odniesien:

M16A3 Semiautomatic Rifle

The M16A3, which replace the M16A2 in 1994, is basically an M16A2 with full-automatic capability and optional M4A1-style Rail Interface System (RIS). The M16A3 and the M16A4 are identical to the M16A2, but both have the modular upper receiver. The M16A3 is capable of fully automatic fire, like the M16A1, while the M16A4 uses the M16A2's three-round burst mechanism. Additionally, several types of optical sights have been developed for the modular upper.

http://www.globalsecurity.org/military/sys...16-variants.htm

• 2 weeks later...
Każdy mówi co innego... :D Jakby ktoś dał jakieś w pełni wiarygodne źródło na ten temat to byłbym szczęśliwy :)

Głównie chodzi mi o to, czy ICS się myli oznaczając tę replikę jako M16A3http://www.icsbb.com/order/e_detail.asp?CatalogID=82&ProductID=662

ICS prawidlowo nazwal swoja replike. M16A3 to w skrocie wariant z mechanizmem spustowym umozliwiajacym prowadzenie ognia ciaglego oraz szyna Picatinny zamontowana na komorze zamkowej.

ICS prawidlowo nazwal swoja replike. M16A3 to w skrocie wariant z mechanizmem spustowym umozliwiajacym prowadzenie ognia ciaglego oraz szyna Picatinny zamontowana na komorze zamkowej.
Obawiam się, że się mylisz, powtarzam po raz drugi - M16A3 powstało bardzo mało i nie mają one w standardzie grzbietowej szyny uniwersalnej, tylko normalną rączkę transportową. Podkreślam - wojskowa desygnata połączona z NSN, a nie jak tam sobie jakaś firma nazwie swój produkt na rynek komercyjny.

REMOV, a masz coś na potwierdzenie swych słów? Jakiś wiarygodny link? Zdjęcie? Może widziałeś na żywo M16A3?

Przejrzałem wiele stron i for w poszukiwaniu prawdy i chyba więcej osób twierdzi, że M16A3 posiada szynę Picatinny na receiverze.

REMOV' date=' a masz coś na potwierdzenie swych słów? Jakiś wiarygodny link? Zdjęcie? Może widziałeś na żywo M16A3?[/quote']To samo źródło z którego korzystano w Wikipedii, kontrakt na M16A3 oraz opis tego karabinka. W postaci papierowej, dodam ;)
To nie dziwne ze nie ma M16A4' date=' bo tabelka pochodzi z
Courtesy Janes Infantry Weapons 1997/98, and Small Arms of the World (1983) by Edward C. Ezell.
(westchnienie)

W tej tabelce do M725 opisy są mniej więcej poprawne, aczkolwiek ma spore luki, problemy zaczynają się dalej. Poza tym desygnata M16A4 została przydzielona w lipcu 1997 i to modelowi RO901. M16A3 to RO646 (M16A2E4), który zresztą nie był produkowany przez Colta, a przez FN. Co zabawniejsze jest on taki sam, jak model RO703, oznaczany w materiałach firmy jako "M16A2 Rifle" ;)

Colt ma swoje własne oznaczenie M16A3 i dotyczy modeli RO770 (M16A3 Carbine), RO780 (M16A3 Commando) i RO901H (M16A3, kontrakt holenderski).