lup Posted June 13, 2006 Report Share Posted June 13, 2006 Pytanie jest następujące: Co tak na prawdę ma koleś na zdjęciu po prawej. Wygląda jak G36C ale proste magazynki i inny przód sugerują co innego. Pomijam co rozpoznali w tym dziennikarze... :) FOTA Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Proste magazynki mogą jedynie sugerować rodzaj amunicji stosowany przez nich (tak samo było chyba w przypadku MP5 z prostymi magami). Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 To jest G-36C, tyle źe tym zdjęciem bawił się grafik gazety, chyba Daily Mirror czy czegoś takiego. Na oryginalnym zdjęciu ten policjant miał broń pod pachą, lufą w dół i chyba ze złoźoną kolbą. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Zdaje mi się, że selektor ognia ma tylko dwie pozycje. Wersja na rynek cywilny? Poza tym gniazdo maga jakoś dziwnie wygląda... co wskazywało by na to, o czym mówi Puchatek. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 I ucięta szyna górna :D Quote Link to post Share on other sites
makary Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Ale zdjęcie jest podpisane, że ten oficer ma MP5 PDW... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 No i co z tego? Quote Link to post Share on other sites
martian1 Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Szyna to chyba paskiem zaslonieta... Co do Mp5 to gwizdneli sie w opisie kolesie i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Szyna to chyba paskiem zaslonieta... Właśnie nie, zobacz, że mocowanie pasa jest po niewidocznej stronie broni, więc to pasek jest zasłonięty bronią, a nie odwrotnie. Quote Link to post Share on other sites
martian1 Posted June 14, 2006 Report Share Posted June 14, 2006 Nie, wedlug mnie pasek jest po drugiej stronie, ale poprostu sie zahaczyl o szyne, uchwycik czy jak to sie tam zwie. Wyraznie widac. Mysle ze fotomontaz nie wchodzi w gre. Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Ale zdjęcie jest podpisane' date=' że ten oficer ma MP5 PDW...[/quote']prasa kłamie! ja bym chcial zobaczyc wspominane wyzej "oryginalne" zdjecie. z tym jest cos nie tak... czy na tym G36 nie konczy sie latarka? czy tak idealnie pokrywa sie z bronia? wogole ta fota dziwna jest, jak on ma to zawieszone? ja rozumiem, e G36C jest lekkie, ale to chyba przesada tak je sobie nosic (oplecione wokol reki i trzymane za kolbe)... cos tu nie gra. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 1. Brak rękojeści napinającej. 2. "Dziwny" kształt magazynka - trochę za prosty i za gruby, jak na mój gust. Link do HKPRO 3. Zdjęcie wydaje mi się mocno retuszowane. 4. Co do "HK-33SG1", to mnie to wygląda na "custom" wersję G-3KA4 - magazynek ma charakterystyczną dla kalibru 7,62 mm bruzdę. 5. Hoplita ma rację - gazety kłamią. 6. ...lub czasopisma :wink: Quote Link to post Share on other sites
Gareth Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Pracuję przy obróbce fotek od parunastu lat, i jakos wierzyć mi sie nie chce, żeby grafik prasowy poświęcił kilkanaście godzin pracy (a tyle by potrzebował do uzyskania takiego efektu) tylko po to żeby w artykuliku na 1/8 szpalty zrobić fotke ukazującą jakąś tam broń. Tym bardziej ze to jest zwykła gazeta - a nie wydawnictwo hobbystyczne poświęcone broni. Reporter prasowy nie robi jednej czy dwóch fotek - z takiego fotoreportażu przywozi ich kilkadziesiąt (jak nie więcej - fotografia cyfrowa naprawde to umozliwia :wink: ) - i jeśli fotka by się nie podobała - wstawiliby inną. Jeśli ktoś ma tą "oryginalną" fotke - to niech ja wstawi a ja wtedy zrobię takie 8O oczy. P.S. A to zdjęcie zostało zrobione najprawdopodobniej w momencie w którym tenże policjant ściągał broń z ramienia - taki wniosek sugeruje układ pasków - szyna "weszła" po prostu pod luźny pasek. Quote Link to post Share on other sites
BeniO Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 A mnie albo oczy bolą albo ja widze tam, że okienko, przez które wylatują łuski ciągnie się od samego przodu broni ? Według mnie to fotomontaz jak sto pindziesiont. I ta latarka jak ktoś juz wspomniał wcześniej. No i jeszcze jak tak patrze na to gniazdo i magazynek to wygląda toto jakby było jednością. Tyle mojego gadania. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Panowie, namieszałem - to nie z Daily Mirror tylko z Daily Mail (poziom merytoryczny ten sam) :wink: . Zdjęcie było "robione", pewnie naczelny chciał mieć bardziej efektowny materiał, niech sobie gawiedź nacieszy oczy. Gareth, trochę przesadziłeś z tymi kilkunastoma godzinami. Zrobienie tego w Photoshopie na tym poziomie nie zajeło by Tobie (jeźeli dobrze znasz program) więcej niź 1-2 godziny, łącznie z przerwą na kawę, zapewniam. A zdjęcie faktycznie pochodzi z serii, kolejne tego samego funkcjonariusza masz TUTAJ. Cały fotoreportaź z tej akcji był w zeszłym roku na stronie serwisu BBC News, jak znajdę to wkleję. Quote Link to post Share on other sites
martian1 Posted June 15, 2006 Report Share Posted June 15, 2006 Heh no ja mam pianie z tego. Czy oni nie widza ze bron kolesia nie pasuje do tej na rysunku... MP5 a G36C to odroznic mozna latwo... Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 No Gareth takiego oczywistego fotomontarzu nie wyczaiłeś... chyba dawno G36 nie widziałeś ;-) Ten kto to zrobił, najwidoczniej nie widział jak działa broń palna, że trzeba jakoś ją przeładować, a łuski muszą gdzieś wylatywać. W oryginalnym artykule też oczywiście pomylili MP5K-PDW z G36C (z podwójnym celownikiem) Do tego napisali, że zasięg skuteczny glocka 17 to 15 metrów, a PDW - 100 ... ciekawe skąd te dane.... Quote Link to post Share on other sites
stn Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 ignorantow jest wielu.. nawet wsrod "maniakow" wystarczylo spojrzec na "dyskusje" o "sl8" http://wmasg.pl/index.php?news=130 "bo sie fajnie strzela.." to tak jak z paniami autko jest fajne "bo czerwone" :> a w gazetach niespecjalistycznych to juz w ogole "sam mjut" :> pewnie dali opis od pdw bo nie mogli znalezc takiego ladnego kolorowego do g36c :> Quote Link to post Share on other sites
lup Posted June 18, 2006 Author Report Share Posted June 18, 2006 tylko po cholere w tym zdjęciu grzebali to nie kumam... wniosek - dla angolskiego szmatławca i G36C jest za słabe i poprawić trzeba :ściana: Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted June 18, 2006 Report Share Posted June 18, 2006 Napewno będzie w tajemnicach XXI w Wołoszańskiego 8) Albo zostanie wpisane na liste pytań bez odpowiedzi tak jak "dlaczego piloci kamikadze zakładali hełmy" :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts