thor_ Posted September 12, 2006 Report Share Posted September 12, 2006 Wykonanie obudowy spustu z metalu jeżeli ma się dostęp do frezarki albo frezera z frezarką ;) obstawiam że nie powinien przekroczyć ceny "flaszki". Zaryzykowąłbym stwierdzenie że można tą obudowę wykonać w domowym "warsztacie" za pomocą pilników, wiertarki i tym podobnych sprzętów kwestia tylko czasu i pracy. Mam nawet wizję jak zrobić PANCERNĄ obudowę której nic nie będzie w stanie "załatwić" nawet upgrade by Maruzen 710 fpsów ;) Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted September 12, 2006 Report Share Posted September 12, 2006 A ten apgrejd 710fps pasuje do M6? Czy ktoś już to sprawdzał? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 na razie nikt nie sprawdzal ;) Mam propozycję jezeli ktoś ma Maruzenowskiego APSa coby może pomierzył wymiary "komory" na upgrade ? Wtedy się coś pomysli ;) Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 Ta.... tylko wiesz... osobiście bałbym się strzelać z 710 fps + preclufa = 750fps najmniej. Cała zabawa polega na tym, że nie można otworzyć zespołu tłoka M6. Wtedy by się po prostu wsadziło mocniejszą sprężynę. Być może da się otworzyć tamten apgejd Maruzena i włożyć bardziej miękką sprężę... tyle że to się wydaje deko bezsensowne. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 Nie widzę pwodou dla ktorego miałbym sie bać strzelać z potworka 750fpsów. Ten strach to tylko kwestia zdroworozsądkowego podejścia do takiej zabawki. Wiesz że z odległości poniżej 40 metrów możesz zrobić kuku i nie strzelasz poniżej tej wartości. I po strachu. Nosisz na plecach jakis stockowy karabinek albo dobrą klamke w kaburze na takie ewentualności i po sprawie. ;) Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 Ale my i tak dobrze wiemy ze ten zestaw do upg daje max 550-600fps ;) Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 :) A ja wam powiem, czego się boję... Mam dwóch kolegów, co strzelają z Rugera Mk1 C. Jeden z nich, który ma dodatkowo preclufę i koło 600fps, strzelił drugiemu z bliska w twarz. Oczywiście z takiej odległości nie wolno strzelać z broni snajperskiej, no ale była noc. Balcer - ten co dostał - krzyczy: "Stop! Poszła farba". Wyglądał, jakby ktoś mu wpieprzył. Cały zakrwawiony :D Następnego dnia zauważył, że ma kulkę w dziąśle - wogle jej nie czuł... Na operację usuwania kulki umówił się dopiero na 18 września :D Powyższa historia opowiada dość dosadnie, co się dzieje, kiedy ktoś nie umie rozsądnie strzelać z wyborówek. A ja nie chyba ufam sobie na tyle, żeby strzelać z mocą rzędu 700fps. No dobra, 600fps to już prędzej... A z kulka .28g wystrzelona odległości 20-25m, wystrzelona w ubranie, chyba nie powinna zrobić krzywdy... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 W sumie nie powinna zrobić krzywdy, no i nikt ci wtedy nie powie że nie poczuł jak dostał kulką :evil: Ja na 0,28 mam około 350fps i z 35m nie musze poprawiać strzału - czuć i dobrze słychać uderzenie. Tych 700fps to bym się już jednak troche obawiał, zabawa ASG powinna być raczej bezpieczna. Czasem zdarza się że faktycznie celujesz tylko w korpus, strzelisz, a w momencie lotu kulki gość na celowniku sie schyli... i może być nieciekawie. Znowu jak ci koledzy powiedzą : nie zbliżaj sie do nas poniżej 40m ze swoją armatą! To wypacza troche sens zabawy, ma byc przecież zespołowa. Jeśli będzie to możliwe to będę starał się osiagnąć w replice max. 450fps na kulkach 0,28 - jak dla mnie optymalna siła. Strzelania z wyborówki z odległości kilku metrów - to szkoda nawet komentować. Trzeba mieć troche wyobraźni i zdrowego rozsądku. Do pomieszczeń i na małe odległości najlepiej zaopatrzyc się w coś przybocznego AEG lub gaz. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 :D Ja na 0,28 mam około 350fps i z 35m nie musze poprawiać strzału Ja podobnie :) a tak bajdełej, zmierzyłem zasięg swojego M6. Ok. 50m skuteczny, 60m - donośność. Najbardziej bym chciał prędkość ok. 500fps przy kulce .28g. Dużo, ale nie za dużo. [ Dodano: Thu 14 Sep, 2006 ] Mister Paramedic odesłał mnie do forum o tuningu z zapytaniem o tuning wizualny. Czy ktoś z Was wymieniał w M6 części typu rączka zamka, lufa zewnętrzna, kabłąk spustu... o kolbę tudzież łoże nie pytam :) Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Witam! Mam problem i to dos wielki :) Wiem ze to moze sie zdarzyc tylko odiomom ale pomylilem srubki i dalem ta dluzzsza ktora przebilem cylinder:/ Macie moze jakies pomysly co zrobic ? ? PS. Gun dziala w miare normalnie :) Quote Link to post Share on other sites
Looc Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 :D Ja na 0' date='28 mam około 350fps i z 35m nie musze poprawiać strzału[/quote'] Ja podobnie :) a tak bajdełej' date=' zmierzyłem zasięg swojego M6. Ok. 50m skuteczny, 60m - donośność. Najbardziej bym chciał prędkość ok. 500fps przy kulce .28g. Dużo, ale nie za dużo. [ [i']Dodano: Thu 14 Sep, 2006[/i] ] Mister Paramedic odesłał mnie do forum o tuningu z zapytaniem o tuning wizualny. Czy ktoś z Was wymieniał w M6 części typu rączka zamka, lufa zewnętrzna, kabłąk spustu... o kolbę tudzież łoże nie pytam :) Nic nie chce mówić ale 370fps na 0,28 z odległości ok 10m robi krwiaki Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Wiem, ostatnio z jednym przyjechałem, Polch mnie wybadał..... W sumie to ile by nie było tych fps to z małej odległości strzelając w głowe to można bubu zrobić. Co do poprzedniego postu, to nie zmieniałem jeszcze niczego znaczącego w wyglądzie APS2. Myślałem nad zmianą kolby - bo trzeszczy czasem delikatnie, ale nie polecam dociążania samej kolby wewnątrz, bo będzie bardziej podatna na urazy mechaniczne. Swoją drogą po co kolbe dociążać skoro w samym łożu są wystarczające luki na ołów>?? Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Mam dobre informacje Już w środę będe miał wykonany wzmocniony cylinder Stalową prowadnicę sprężyny już mam, tłok też jest odpowiednio wzmocniony Muszę tylko sprawdzić jedną teorię i będzie snajpa full wypas Z moich obserwacji wnioskuje że do M6 będą pasować seary od Vsr'ki TM Niedługo będe mógł te przypuszczenia sprawdzić Więc problem spustu jes załatwiony Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Dziekuje bardzo! A czy orientujesz sie za ile i gdzie mozna by takie cos kupic ? I czy ten Upg Kit do aps 2 ( gzies go niedawno widzialem chyba u krakmana ) pasowalby do mojej BE ? Bo to chyba zestaw cylinder i sprezyna. Ps. aha i jeszcze jedno pytanie :) Czy jezeli oddalbym go na gwarancje lub serwis to naprawili by go ?? Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Moj upgrade kit jest robiony na zamówienie w zakładzie tokarskim I kosztuje mnie 10 zł Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Nic nie chce mówić ale 370fps na 0' date='28 z odległości ok 10m robi krwiaki[/quote'] Ja nie strzelam z 10 m :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Panowie, niedawno toczyła się rozmowa na temat upgrade kitu i teorii że zespół spustu może nie wytrzymać. Dziś mam dla was potwierdzenie tej tezy. Zespół spustu nie wytrzymał bowiem stockowych części. Starł (zeszlifował) się bowiem ten języczek ( nie wiedziałem jak to inaczje nazwać :wink: ) który blokuje tłok przy naciąganiu. Replika zwyczajnie nie daje się załadować. W poniedziałek będę dzwonił do Krakmanów, może maja same te języczki, nie uśmiecha mi sie wysyłać na serwis.... CO ciekawe: tłok jest plastikowy, a języczek blokujący tłok metalowy albo raczej psełdometalowy ( piepszone aluminium :?: ). I tak na tłoku nie widać zmian, zaś róg tego języczka starł się i jest półokrągły. Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Michu_srem a ma Pan moze jakies plany tego tloka ?? I czy ma Pas sposob na wlozenie tego nowego cylindra ? Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Planów jako takich nie mam ale mam stalową kopię tłoka Sposób na włożenie nowego cylingra :?: Hmm wyjąć stary i włożyć nowy żadnych filozofii Może jutro uda mi się sprawdzić czy Sear'y od VSR'ki pasują do M6/APS-2 Mendi to co ci się zeszlifowało to Piston Sear :wink: Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę oddać w celu skopiowania końcówki cylindra, Stalową kopie tłoka, stockową prowadnicę sprężyny Wszystkie te częsci powinien bez problemu skopiować każdy tokarz Do wykonania prowadnicy i końcówek proponuje stal nierdzewną Do wykonania tłoka aluminium Do wykonania cylindra rurkę stalową 22mm x 1mm bądź miedzianą o tych samych wymiarach Jak tylko będe miał wszystko gotowe to zaprezentuje wyniki P.S Szarak myślę że na forum panuje taka atmosfera że zwroty typu "Pan" nie muszą być stosowane :wink: Quote Link to post Share on other sites
Larsen Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Michu_Śrem jak rozwiązałeś w nowym cylindrze montaż dyszy i tego elementu na drugim końcu rury? Sam aktualnie zamówiłem nowy cylinder u tokarza i od strony dyszy kazałem go zaczopować na dobre a od drugiej strony zamówiłem gwint. Ale jak rozwiązałeś rozbieralność cylindra jakoś lepiej to chętnie skorzystam z twojego doświadczenia. :D Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Sam Gwint może się zerwać więc dodatkowo robię piny W razie jakiej kolwiek usterki wystarczy wybić pin i odkręcić dyszę. Moj cylinder jest o 1 mm dłuższy niż oryginał Zauważyłem że w stocku po załadowaniu pomiędzy cylindrem a hopem jest szpara Quote Link to post Share on other sites
Larsen Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 A modyfikowałeś jakoś wylot dyszy? Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted September 18, 2006 Report Share Posted September 18, 2006 Jeszcze nie Pełne złożenie wszystkiego i testy będą możliwe dopiero pod koniec przyszłego tygodnia [ Dodano: Pon 18 Wrz, 2006 ] Więc tak Moje przypuszczenie były błędne Części spostu Vsrki nie pasują do M6 Jest jeden wyjątek Piston Sear Trigger sear nie nadaje się do wymiany Trzeba będzie wymyślić inny sposób zrobienia wzmocnionego spustu :( Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted September 19, 2006 Report Share Posted September 19, 2006 A o ile mocniejszą sprężynę wpakowałeś do apgrejdu? Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted September 19, 2006 Report Share Posted September 19, 2006 Jeszcze nie wpakowałem... Dopiero jutro idę odebrać cylinder od tokarza Muszę skombinować sprężynę lub podkładki zastosuje Mam 2 zespoły spustu więc zobaczę ile wytrzyma jeden Co się popsuje i wtedy wymyślę sposób na wzmocnienie "słabego ogniwa" spustu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts