Gallain Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Sknoci się. Stockowa głowica tłoka = słaba głowica tłoka Stockowa prowadnica sprężyny = słaba prowadnica sprężyny (wyjątek G&P oraz do pewnej mocy CA) Jesli już koniecznie chcesz wymienić tylko jedną z tych dóch części, to zmień prowadnicę. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Wiesz, jak do tej pory i prowadnica i głowica (stockowe) mu wytrzymały, to teraz też wytrzymają. Wprawdzie łożyskowanie odrobinę ściśnie sprężynę i zadziała jak podkładka, to jednak bedzie to marne kilka % wzrostu sił. Moim zdaniem nic się nie schrzani. Quote Link to post Share on other sites
DrDestruktor Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 pisałem standardowa bo nie chciałem kombinowac mam metalowa wzmocnioną głowice tłoka. Chodzi mi o samą zależność łozyskowań czy jeżeli jest tu a tam nie to czy to coś zmienia w charakterze samych możliwych awari albo niezgodności . Oriętujesz sie czy wpłynie to jakoś zauważalnie na rof ?? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Wpłynąć na pewno wpłynie, ale wątpię, że zauważalnie :) Quote Link to post Share on other sites
SHARKY_FST Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Jeżeli musisz wybierac to wez łożyskowaną prowadnicę sprężyny a do tłoka wsadź nasmarowaną podkładkę zgrubną. Zadziała jak łożysko ślizgowe wzdłużne. Quote Link to post Share on other sites
DrDestruktor Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Fajny patent :wink: z ta podkładką musze spróbowac dzieki za pomoc wiem juz co zamawiam ... Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 (edited) Nie znalazłem na forum praktycznie żadnej informacji o prowadnicach rotacyjnych. Zasada działania takich prowadnic jest taka że w odróżnieniu od standartowych prowadnic łożyskowanych obraca się także sam trzpień dzięki czemu nawet pomimo opracia sie sprężyny o trzpień, całość się obraca zmniejszając naprężenia w GB. Chciałem się więc zapytać czy ktoś miał już doświadczenia z tymi prowadnicami, czy np obracanie się całego trzpienia nie wpływa generalnie na żywotność samej prowadnicy i czy widać jakieś efekty stosowania takiej prowadnicy. Planuję w niedługim czasie zakup prowadnicy do GB v3 i mam dylemat czy dołożyc te kilka-kilkanaście zł do prowadnicy rotacyjnej, a jeśli tak to czy wybrać Modify czy Prometheus. http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1269 http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1112 Zastanawia mnie także fakt że chyba jedynym sklepem w którym są sprzedawane są tego typu prowadnice jest Capri, według mnie ten typ prowadnic powinien się zrobić popularny, a na forum o tym cicho, inne sklepy też tego nie sprzedają więc jest dla mnie to czymś nienauralnym. Edited November 22, 2008 by radzu Quote Link to post Share on other sites
wally Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Jakie znaczenie ma to, czy obraca się cały trzpień, skoro sprężyna i tak opiera się tylko na łożysku? Nawet jeśli sprężyna oprze się o trzpień to punkt styku jest tak mały, że sprężyna nie zdoła obrócić trzpienia. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Trzpienia technicznie przecież się nie da obrócić gdyż jest na stałe osadzony w GB za pomocą takich uszek. Sprężyna zarówno podczas ściskania jak i rozprężania powoduje obrót i jeśli w tym momencie będzie się opierała o trzpień to w tym miejscu się nie obróci, z drugiej strony patrząc i tak obróci się jeśli mamy łożyskowaną głowicę ale jednak zawsze to są jakieś opory. Nie twierdzę że to rewolucja która gwałtownie zmniejsza opory w GB, zapewne będą to niewielkie zmiany, dlatego chodzi mi o wypowiedziach urzytkowników tego ustrojstwa czy jest to warte świeczki. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Mam 2 takie firmy PJ , nie zauważyłem różnicy w stosunku do zwykłej łożyskowanej . Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Jak byś to chciał zauważyć? :) Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Według mnie to jest pic na wodę fotomontaż. To że się całe rusza to może się szybciej złamać. Najlepsza jest SYSTEMA łożyskowana. Pozdrawiam serdecznie, F4RR3LL Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 Hurricane robi taką prowadnice i jest bardzo porządnie zrobiona... Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Prometheus Tak więc kupiłem Lay Lax - Prometheus - Prowadnica Sprężyny SHAFT - V. - http://www.specshop.pl/product_info.php?ma...roducts_id=2821 Pomimo że w opisie nic nie pisze że jest rotacyjna to taka jest i w zasadzie wszystkie prowadnice Prometheus'a są rotacyjne. Całość wykonana bardzo solidnie, całość wykonana z metalu, łożyskowanie przy podstawie obraca się niezależnie od trzpienia. Ciężko mi stwierdzić czy dodatkowa możliwość obrotu trzpienia coś daje, w teorii przy oparciu sprężyny powinno to lekko pomóc, konstrukcja jest na tyle stabilna że możliwość obrotu trzpienia na pewno nie osłabiła konstrukcji w porównaniu do innych firm, osobiście uważam Prometheus'a za jedną z najlepszych firm produkujących elementy do ASG i sądzę że ot tak nie zaczęli by produkować tylko takich prowadnic. Generalnie zakup uznaję za udany i polecam. Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Zastanawia mnie jedna rzecz. Łożyskowanie na prowadnicy teoretycznie bardziej "zgniata" sprężynę...nie jest tak ,że jest ona bardziej napięta dzięki temu 1-0.5 cm? Teoretycznie mogło by to w niewielkim stopniu wpływać na wynik w fps . Mylę się? Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Nie mylisz się :P Zawsze jeśli zmieniamy prowadnicę niełożyskowaną na łożyskowaną to zwiększają nam się fps'y, działa to tak samo jak zwykła podkładka pod sprężynę. Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Imo wpływa to definitywnie na korzyści płynące z użytkowania takiej prowadnicy . Dla porównania powiem , że miałem okazje porównywać emke na m120 tego samego producenta bez łożyskowania i na m110 z łożyskowaniem . Wynik był porównywalny prawie ,że identyczny . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts