Giersu Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Rynek używanego umundurowania wojskowego jest w Polsce dość duży. Bez najmniejszego problemu dostać można u nas graty pochodzące z magazynów amerykańskich, angielskich, niemieckich i jeszcze paru innych. Również polskie mundury - wz.89 i wz.93 są dość łatwo osiągalne. Co ciekawe, na takim Allegro znajdziemy również - prawie zawsze - pojedyncze elementy, lub całe komplety w "deszczyk" - wzór używany do końca lat 60-tych. Ale spróbujcie znaleźć mundur moro... A już zwłaszcza US... Czy wojsko wymieniając moro na wz.89 spaliło wszystkie stare mundury? Chyba tak, bo po wymianie "żaby" na wz.93, ten pierwszy trafił do AMW, a stamtąd w prywatne ręce i w tej chwili jest łatwo osiągalny. Gdyby podobnie potraktowano moro (którego jak sądzę wyprodukowano znacznie więcej, niż wz.89), pewnie też nadal można by było je dostać. Właściwie to tak sobie tylko popisałem, bo szczerze mówiąc mało mnie obchodzi to, co wojsko zrobiło ze starymi mundurami. Obchodzi mnie jedno - czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić USa moro, z możliwością wybrania sobie rozmiaru? :o) Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Wiem, że Kermit ma cały komplet moro - spodnie, bluza i nawet czapka, więc może coś na ten temat wiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Potwierdzam że jest ciężko. A z wersją US istny dramat. Za to w zeszłym roku w Bielsku na "Operacji Południe" widziałem do kupienia dużą ilość mundurów w kamuflażu moro w wersji wojsk lotniczych (ciemniejszy odcień od moro wojsk lądowych). Wieść niesie że gdzieś została skombinowana duża partia materiału w tej wersji i uruchomiona produkcja na potrzeby "maniaków LWP". Ech, żeby tak ktoś US-y wypuścił, od razu bym kupił... A tak na zlot pojazdów militarnych do Darłowa jadę w bluzie od US-a ale w spodniach piechocińskich (ale jak donoszą dobrze poinformowani i takie kombinacje w desancie bywały jak się spodnie od US-ów skończyły a bluzy zostały). Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Giersu dobre pytanie. Ja swojego "syfa" kupilem jakieś 4 lata temu. I chętnie bym dokompletował do niego spodnie. I taki apel: Jeśli ktokolwiek widział ktokolwiek wie niech pisze tutaj (da linka na allegro czy coś). Sam się w Toruniu rozejże za tym rarytasem i jak się uda coś pokombinuje. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Z cyklu "apele": jak by ktoś widział do kupienia spodnie od US-a mały rozmiar na wzrost około 164 cm, najlepiej w okolicy Krakowa - proszę o kontakt. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Sam się w Toruniu rozejże za tym rarytasem i jak się uda coś pokombinuje Oja czem u nas ? Juz Ci odpowiem są :!: Ale nie do kupienia... tylko nie przyjeżdzaj! :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Wilku bo u Was ojczyzna mnie potrzebuje :!: A i tak będe miał ciekawsze zajęcia niż airsoft. Quote Link to post Share on other sites
kuchar Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 moro mozna znalezc.... u mnie w piwnicy.... mam troszke kurtek do sprzedania 8) TANIO!! pzdr Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 26, 2006 Report Share Posted June 26, 2006 Moro czy deszczyk? Kurtki czy bluzy? Jaka cena i jakie rozmiary? 8) Quote Link to post Share on other sites
Giersu Posted June 26, 2006 Author Report Share Posted June 26, 2006 Kuchar, kurtki, czy bluzy? Jeśli kurtki, to akurat najmniej gorący towar, gdyż, podobnie jak rogatywki, wciąż jest dostępny w AMW. No chyba że to USy :o) Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Ojaa najpierw Kaftan teraz Grabarz... Tobie wódki nie będę na jednostkę wnosił. Były kurtki US ? Bo nie wiem czy to co mieliśmy to była przeróbka czy nie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Były kurtki US ? Bo nie wiem czy to co mieliśmy to była przeróbka czy nie. W sensie bechatki? Były, jak najbardziej. Kurka, a mój US pojechał do USA... Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Były kurtki US ? Bo nie wiem czy to co mieliśmy to była przeróbka czy nie. Były. Wisi taka u mnie w szafie. Niesamowicie ciepła (podpinka z domieszką sierści wielbłądziej - w piechocińskiej tej domieszki nie było). Robi wrażenie strasznie ciężkiej ale dzięki ściągaczowi ciężar wisi na biodrach i nie czuje się go. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Wydaje mi sie, ze te mundury zostaly praktycznie zuzyte przez WP. Zostalo troche, ale glownie w malo typowych rozmiarach (bardzo male albo bardzo duze) i takie mozna dostac bez wiekszego trudu w AMW i na allegro. A "żaby" wz 89 tez wcale nie sa tak latwo osiagalne w roznych rozmiarach, jakby sie wydawalo... Quote Link to post Share on other sites
Stanik Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Mam do sprzedania mundure wz.68. Nie wiem czy jest to wersja US (moja wiedza na temat umundurowania w czasach ludowej przyjaźnie nie jest duza). http://img158.imageshack.us/img158/4976/ob...obraz6876in.jpg wzr to ok 176 na spodniach sa niewielkie dziurki (nie duzo ich) i palmi po farbie niezbyt widoczne. Na dole jescze jest rozpruta nogawka ale poszyc nie problem Quote Link to post Share on other sites
Giersu Posted June 27, 2006 Author Report Share Posted June 27, 2006 To nie jest us, to zwykłe "umundurowanie polowe" (us miał prawie identyczny krój jak obecny). Ale mam pytanko - czy mógłbyś określić, na jaki wzrost ten komplet FAKTYCZNIE pasuje? Doskonale pamiętam z wojska, że to co na metce to jedna sprawa, a rzeczywistość to trochę co innego. Quote Link to post Share on other sites
Stanik Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 ja mam dokładnie 174-5 i jest idealny Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Wzrosty sa zanizone na metkach. Np 176 wg metki powinno pasowac w realu na wzrost 180 cm... Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 W Toruniu jak była wymiana chodziły głosy że mundury się tnie a potem jadą gdzies do spalenia, ile w tym prawdy cięzko powiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
kuchar Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 mam identyczne bluzy jak "Stanik".... rozne rozmiary niektore nowki niektore uzywane Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 W policji na pewno palono. Kumpel w Gdańsku sam palił... Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 O niszczeniu US-ów w Krakowie też słyszałem (cięcie na drobne kawałki), ale informacja z dość niepewnego źródła pochodzi. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 28, 2006 Report Share Posted June 28, 2006 Ale jest prawdziwa. Jeszcze parę lat temu używane sorty mundurowe i wyposażenie cięto siekierami i albo palono, albo po prostu wywalano... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts