Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Co się stało z moro?..

Recommended Posts

Rynek używanego umundurowania wojskowego jest w Polsce dość duży. Bez najmniejszego problemu dostać można u nas graty pochodzące z magazynów amerykańskich, angielskich, niemieckich i jeszcze paru innych. Również polskie mundury - wz.89 i wz.93 są dość łatwo osiągalne. Co ciekawe, na takim Allegro znajdziemy również - prawie zawsze - pojedyncze elementy, lub całe komplety w "deszczyk" - wzór używany do końca lat 60-tych.

Ale spróbujcie znaleźć mundur moro... A już zwłaszcza US...

Czy wojsko wymieniając moro na wz.89 spaliło wszystkie stare mundury? Chyba tak, bo po wymianie "żaby" na wz.93, ten pierwszy trafił do AMW, a stamtąd w prywatne ręce i w tej chwili jest łatwo osiągalny. Gdyby podobnie potraktowano moro (którego jak sądzę wyprodukowano znacznie więcej, niż wz.89), pewnie też nadal można by było je dostać.

Właściwie to tak sobie tylko popisałem, bo szczerze mówiąc mało mnie obchodzi to, co wojsko zrobiło ze starymi mundurami. Obchodzi mnie jedno - czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić USa moro, z możliwością wybrania sobie rozmiaru? :o)

Potwierdzam że jest ciężko. A z wersją US istny dramat. Za to w zeszłym roku w Bielsku na "Operacji Południe" widziałem do kupienia dużą ilość mundurów w kamuflażu moro w wersji wojsk lotniczych (ciemniejszy odcień od moro wojsk lądowych). Wieść niesie że gdzieś została skombinowana duża partia materiału w tej wersji i uruchomiona produkcja na potrzeby "maniaków LWP". Ech, żeby tak ktoś US-y wypuścił, od razu bym kupił... A tak na zlot pojazdów militarnych do Darłowa jadę w bluzie od US-a ale w spodniach piechocińskich (ale jak donoszą dobrze poinformowani i takie kombinacje w desancie bywały jak się spodnie od US-ów skończyły a bluzy zostały).

Giersu dobre pytanie. Ja swojego "syfa" kupilem jakieś 4 lata temu. I chętnie bym dokompletował do niego spodnie.

I taki apel: Jeśli ktokolwiek widział ktokolwiek wie niech pisze tutaj (da linka na allegro czy coś). Sam się w Toruniu rozejże za tym rarytasem i jak się uda coś pokombinuje.

Były kurtki US ? Bo nie wiem czy to co mieliśmy to była przeróbka czy nie.
Były. Wisi taka u mnie w szafie. Niesamowicie ciepła (podpinka z domieszką sierści wielbłądziej - w piechocińskiej tej domieszki nie było). Robi wrażenie strasznie ciężkiej ale dzięki ściągaczowi ciężar wisi na biodrach i nie czuje się go.

Wydaje mi sie, ze te mundury zostaly praktycznie zuzyte przez WP. Zostalo troche, ale glownie w malo typowych rozmiarach (bardzo male albo bardzo duze) i takie mozna dostac bez wiekszego trudu w AMW i na allegro.

A "żaby" wz 89 tez wcale nie sa tak latwo osiagalne w roznych rozmiarach, jakby sie wydawalo...

Mam do sprzedania mundure wz.68. Nie wiem czy jest to wersja US (moja wiedza na temat umundurowania w czasach ludowej przyjaźnie nie jest duza).

http://img158.imageshack.us/img158/4976/ob...obraz6876in.jpg

wzr to ok 176 na spodniach sa niewielkie dziurki (nie duzo ich) i palmi po farbie niezbyt widoczne. Na dole jescze jest rozpruta nogawka ale poszyc nie problem

To nie jest us, to zwykłe "umundurowanie polowe" (us miał prawie identyczny krój jak obecny). Ale mam pytanko - czy mógłbyś określić, na jaki wzrost ten komplet FAKTYCZNIE pasuje? Doskonale pamiętam z wojska, że to co na metce to jedna sprawa, a rzeczywistość to trochę co innego.