Bobo Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 W przesyłce ze sklepu snajperasg zamiast specjalnego oleju sylikonowego asg dostałem olej sylikonowy firmy Leda. Czy on ma takie same właściwości jak ten "specjalny" i czy mogę nim smarować mój pistolet? Poniżej zamieszczam zdjęcie z opakowaniem tego oleju, aby lekko rozjaśnić sytuację. Link to post Share on other sites
Westie Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Nie w sprayu? Dziwne... Smarować jak najbardziej możesz - ja np. używam do mojego gaziaka dynksu pt. CX80, ale mam w planach przerzucić się na smar (nie olej) silikonowy, bo tuż po nasmarowaniu Ingram strzela jak marzenie, ale wystarczy, że ten siuwaks odparuje i zaczynają się notoryczne zacięcia (przy pełnym magu gazu). Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 W przesyłce ze sklepu snajperasg zamiast specjalnego oleju sylikonowego asg dostałem olej sylikonowy firmy Leda.Wnioskując z Twojej wypowiedzi, zamówiłeś inny olej silikonowy a inny dostałeś, czy nie wiedziałeś co zamawiasz? Jeżeli przysłali Ci inny olej niż w ofercie to złóż reklamację. :wink: Link to post Share on other sites
Bobo Posted July 3, 2006 Author Report Share Posted July 3, 2006 Informacja była taka http://snajperasg.pl/product_info.php/cPat...products_id/201 . Jeśli ten olej jest dobry do smarowania, to już nic więcej mnie nie obchodzi, a reklamacja nawet mi się nie śniła. Nie chce mi się - dla 15 zł...? Link to post Share on other sites
Juby Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Mam podobny olej (podobny z opakowania) i smarowałem nim repliki jest to OLEJ SILKONOWY ale nie w spray troszkę gęsty ale to praktycznie to samo co spray. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Sprawdź skład. Jeżeli olej jest pochodnym ropy naftowej to sie nie nadaje. Jeżeli skład mówi silikon to ok. Sam używam silikonowego olejku K2 do uszczelek szyb itp. w samochodach (z badziewnego InterMarche). Nie ma bowiem czegos takiego jak "specjalny" olej silikonowy do replik airsoftowych :) Link to post Share on other sites
Stolar Posted July 4, 2006 Report Share Posted July 4, 2006 mam w planach przerzucić się na smar (nie olej) silikonowy, bo tuż po nasmarowaniu Ingram strzela jak marzenie, ale wystarczy, że ten siuwaks odparuje i zaczynają się notoryczne zacięcia Wobec tego może przerzucenie się na gęsty smar nie jest dobrym pomysłem? Przecież olej odparowując powinien pozostawić na częściach właśnie gęste smarowidło które dalej odparowuje bardzo powoli. Z tego wniosek że albo olej jest za rzadki i nie odparowuje tylko „rozchlapuje się”/spływa wszędzie tam gdzie nie trzeba i stąd zacięcia albo faktycznie po odparowaniu jest za gęsty i replice to nie odpowiada(jestem raczej za pierwszą opcją). Dodam jeszcze tylko że smar silikonowy jest naprawdę gęsty i przykładowo gdy smarowałem o-ring głowicy tłoka to później rozprowadziłem na niej placem warstewkę płynnego oleju dla lepszej pracy – polecam więc mieć w swoim Airsoftowym warsztacie zarówno olej jak i smar. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
pav Posted July 4, 2006 Report Share Posted July 4, 2006 Na oleju silikonowym LEDA napisane jest tylko ze: „ nie wchodzi w reakcje z tworzywami sztucznymi”. Nie napisali z czego go zrobili ale ma dobra gęstą konsystencje no i jest dostępny w castoramie za bardziej atrakcyjną cenę. Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 4, 2006 Report Share Posted July 4, 2006 Ja ten olej stosuję u siebie. Nadaje się. IMHO jest lepszy niż spray, bo nakładam olej tylko tam gdzie chce, a nie na wszystkie podzespoły do okoła. Link to post Share on other sites
Recommended Posts