Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Też go mam i zgodze się z częścią I a farba z magazynków schodzi imponująco szybko ale za to wygląda to efektownie - no chyba że całkiem zejdzie to wtedy stanie się on zbyt widoczny. I u mnie gun nie był cały w folii bombelkowej tylko taki mały kawałeczek tego był i właściwie przykrywał centalną część body.

Więc jestem po pierwszej strzelance.

Chodzi to to pięknie. jedyny problem mam z celnością, ale podobno to wina gumki HU., bo różnie podkręca kulki. Zastanawiam się może założyć jakąś gumkę silikonową i to coś pomoże.

A co do lakieru na magach, to niestety, ale jest dupowaty. schodzi jak papier.. nad tym nie popracowali za bardzo.

Pozdrawiam

Wczoraj wróciłem ze strzelanki. Poszło jakieś 3000 kulek i wniosek taki do taktyki zielonej ekstra, ale małe magi 90 to za mało nawte jak ma się 4 takie :-F zasieg na 0.20 i 0.25 około 50 metrów (na oko), HU kręci ładnie kulki, z aku sanyo rc 2400 wytrzymał 8 h walki i nadal trzyma. W CQB trochę za długi albo ja jestem dla niego taki mikry (w końcu 113 ma) .

Już są dodatki na wgc i home site KA ale te ceny - noi ciągle nie ma Hi Capa.

Co do maga z oryginalenego zestawu to farba schodzi jak już wcześniej pisałem, ale z tych które nabyłem osobno to trzyma się znacznie lepiej mimo iż żadnego nie oszczędzałem - właściwie farba w żadnym miejscu nie zeszła !!!

• 2 weeks later...

W najbliższy weekend sprawdze dokładnie (już nie na oko) zasięg - oczywiscie bedzie to przy okazji strzelanki - dzis aku mi padło i już nie chciało podawać kulek ale w koncu wytrzymało 4 tyg bez ładowania.

W sprawie magazynków jeszcze: nowe kupione nie z repliką bardzo ciężko się podpina i jeszcze gorzej odpina. Za to siedzą bardzo stabilnie w gnieździe.

A propos upgrade'u Fala to już za oceanem pojawiły się zestawy - z tego co pamiętam to zębatki i sprężyny w trzech wersjach mocy.

A i jeszcze przy wymianie magów na pełne dochodzi podczas odczepiania do straty 4 kulek i często zdarza się że jedna lub 2 kulki siedzą w magu i nie są pobierane przez mechanizm.

:!: I na koniec użytkownicy Fala pamiętajcie aby zamocować sobie dobrze gumową nakłądke na stopke kolby do tego plastiku który zamyka gniazdo baterii - najlepiej przykleić ją do tego zdejmowanego plastiku - bo ja zgubiłem i teraz czekam aż sprowadzi sklep nową :cry:

Pzdr Blady

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

FN FALa używam od pierwszej połowy marca, jeszcze mnie nie zawiódł. Używam baterii KAN 8,4V o pojemności 3000 mAh, wystarcza na co najmniej cztery długie szczelanki.

Polecam każdemu tą armatkę jest warta wydania każdego grosza. Zakupiona na Asgshop.

Przepiękna replika! Martwi mnie jednak ta raczka transportowa. wyglada dosc mizernie.

A moze ktos sie podzielic wrazeniami z uzytkowania krotkiej wersji??

Rączka transportowa jest stalowa :-P . Jeszcze nie urwała się i nie wygląda na to by się urwała.

Z uwagi na to ze stalem sie posiadaczem FN FALa wersji długiej ze stałą kolbą stwierdziłem ze skrobne coś od siebie.

Ogolny wyglad jest bardzo ladny, replika dobrze lezy w dloni, z bateria w kolbie jest calkiem niezle wywazona.Selektor wydaje mile dla ucha klikniecie podczas zmiany trybu ognia.

th_18127_fal1_122_146lo.jpgth_18129_fal2_122_1076lo.jpgth_18135_S5001381_122_1188lo.jpg

Według mnie najladniej wykonanym elementem w FALu jest muszka, oraz tłumik płomienia.

th_17882_muszka_122_855lo.jpg

th_18315_tlumik_plomienia_122_77lo.jpg

th_18316_mocowanie_tlumika_122_366lo.jpg

Wszystko było by pieknie gdyby nie kolba....Wlasnie ta nieszczesna kolba psuje calosć wizerunku FALa.Zupelnie nie chodzi mi o jej ksztalt czy ergonomie bo temu nie mozna nic zarzucić, ale o jakość wykonania, fakture i rodzaj zastosowanego plastiku, który wydaje sie strasznie tendetny i w rzeczywistości taki jest, wiec szczerze radze zakupić FALa z metalowa kolbą składaną bo napewno jest o wiele lepszej jakości niż ta.

th_18631_kolba_122_66lo.jpg

Nastepną sprawa z jaka musi sie uporać kazdy użytkowanik FALa ze stałą kolbą jest sklejenie gumowej stopki do podstawki która zamyka sie kolbe bo naprawde mozna zgubić ta gume a tania nie jest (79 zl na asgshopie).

th_18635_stopka_kolby_122_646lo.jpg

U mnie wystąpił problem chwiejnej kolby, czyli po wyjeciu z pudelka kolba radośnie latała sobie na boki, dokrecanie śrub nic nie dało(szczególnie dolnej :P), więc odkreciłem kolbe całkowicie i jedyny problem jaki zauważyłem to mocowanie rzeczonej, jest ono co najmniej nieprzemyślane, cała kolba tak naprawde trzyma się na dwóch niewielkich śrubach ktore na dodatek nie usztywniaja jej na calej długości jak ma to miejsce w eMkach.

Po zainstalowaniu pod główna śruba jednej podkladki (grubszej takiej ok 1mm) kolba przestała sie chwiać, ale napewno nie polecam mocowania paska do uchwytu na kolbia chyba ze ktos chce szybko ja wymieniać.

th_19247_sruba_kolby_122_561lo.jpg

Magazynek jest bardzoładnie wykonany i podaje kulki bezproblemowo, oraz posiada bardzo miłe dla oka oznaczenia.

th_19327_mag_122_716lo.jpg

Komora Hop-Up z wygladu jest analogiczna do tej zastosowanej w replikach G36.

Regulacja działa bardzo płynnie i regulacja hopa odbywa sie szybko bez obawy o rozlegulowanie przy dłuższym strzelaniu.Barzo dobrze podkręca kulki.

th_19539_komora_hopa_122_1049lo.jpg

Testów strzeleckich poważnych nie prowadziłem, z tego co udało mi sie zauważyć na stockowej lufie skupienie jest świetne i dopiero przy podwyższaniu mocy repliki bedzie konieczna wymiana lufy na precyzyjną.

Nie zauważyłem by zdarzały sie strzały po 2 kulki ani też by na naladowanym magazynku replika oddawała puste strzały.

Strzelałem kulkami EXEL 0.20g .

Dalsze testy przeprowadze w warnukach "bojowych" na zlocie w Jaśle.

Oczywiście wszystkie spostrzeżenia podam na forum.

Pozdrawiam i polecam kupno repliki ze składaną kolbą . ;-)

Witam serdecznie.

Po dłuższym użytkowaniu FAL'a stwierdziłem, ze korozja chwyta górną cześć karabinku. Nie wiem jak to się fachowo tą część nazywa, ale niech to będzie dekiel. Nie sprawdzałem magnesem, czy to stal, ale zauważyłem na tej cześci rudawy nalot. Myśle, ze trzeba by tą część zaczać traktować czymś co zapobiegnie korozji.

To tak na przyszłość dla innych użytkowników cudnej repliki :)

Pozdrawiam Ivo

Witam! Dawno również nie odzywałem się ale widzę że w temacie ruszyło się wiec dorzucę i moje zdanie. Co do rdzy to jest to również problem, który wystąpił u mnie na górnej pokrywie zamka, na rączce do noszenie i pierścieniu, w który wchodzą plastikowe okładki chwytu przedniego. Potraktowanie twardym papierem i potem miękkim i na końcu silikonem zaradziło sprawę ale z tego co zauważyłem to bedzie konieczne częste tak jak pewno w ostrych egzemplarzach częste smarowanie :mrgreen: metal rulez.

Co do kolby, jak pisał ravic, ja tak nie odbieram jej trwałości plastik jak plastik niech se będzie jaki jest ale nie jest zły. Korzystam z pasa nośnego i nie narzekam na kolbe nadal wszystko się trzyma. Ale pamietaj, że jest to tylko replika a nie ostry więc nie wymagaj od niej trwałości oryginału.

Pozdrawiam Blady, posiadacz Fala z numerem 219

:killer:

Używam pasa trzypunktowego z CA do M4 - nie narzekam, kolba wytrzymuje nie chybocze się. Jeszcze stopki od kolby nie zgubiłem. Trochę tłumik płomieni jest od przodu pozdzierany - gdyż walczę w CQB nim :killer: ale mam już nawyki i onic nie zahaczam. FN FAL o nr 00583 :lol:

• 2 weeks later...

Witam!

Wrazenia ze strzelania.

Jak na 330 fps kulki leca całkiem daleko, hop-upowi nic nie można złego zarzucic.

Celność to już zupenie inna sprawa, o strzelaniu pojedynczym można śmiało zapomniec jesli nie wstawi sie precki, szansa na trafienie istanieje tylko przy krotkich seriach.

Magazynek bardzo ładnie podaje kulki, około 4 zostaje niewystrzelonych (kulki pozostale w rurce hopa).

Co do przyrządów celowniczych to złożenie sie do nich w hełmie i goglach jest niemożliwe(teraz staje sie jasne dlaczego L1A1 ma inna kolbe :P), ale kiedy już sie nam to uda to naprawde dobrze sie z nich celuje.

Bedąc zmuszony do wyczyszczenia broni z piachu rozebralem FALa na cześci.

Konstrukcja jest dość solidna i latwo sie go rozkłada.

th_87455_Fal_explode_122_859lo.jpgth_87461_Lufa_z_hopem_122_464lo.jpg

Najpierw zdjąłem tłumik płomienia by wyczyścić go dokładniej , jest to o tyle proste ze wystarczy odkrecić troche imbusa w nim zamocowanego i spokojnie odrecić, swoja droga o wiele lepiej jak dla mnie sie bez niego prezentuje .

th_87386_Fal_non_tlumik_122_518lo.jpgth_87388_FAl_non_tlumik2_122_904lo.jpg

Gearbox wyglada na typową trójke z nietypowym mocowaniem silnika.

Płytka selektora wyglada kosmicznie ale to dlatego, ze zebatki selektora maja podobna zasade działania jak w AK.Jest też wiodok na kostke stykową od dołu.

th_87622_GB1_122_419lo.jpgth_87625_GB2_122_700lo.jpgth_87634_kostka_stykowa_122_624lo.jpg

Silnik jak to silnik,zwykły średni silnik.Za to łoże to ciekawostka jakich mało :P .

th_87571_silnik_122_469lo.jpgth_87568_loze_silnika_122_207lo.jpg

Pozdrawiam.

Po dłuższym użytkowaniu FAL'a stwierdziłem, ze korozja chwyta górną cześć karabinku. Nie wiem jak to się fachowo tą część nazywa, ale niech to będzie dekiel. Nie sprawdzałem magnesem, czy to stal, ale zauważyłem na tej cześci rudawy nalot. Myśle, ze trzeba by tą część zaczać traktować czymś co zapobiegnie korozji.

Skoro to replika, to miło że w jakimś stopniu nawiązuje do swego ostrego pierwowzoru :) Wilgoć to wróg ale w zupełności wystarczy WD-40 do wyparcia wody i ochrony przed korozją.

U mnie pojawił sie poważny problem rdzy na: pokrywie zamka(nie jest malowana tylko oksydowana), przednim uchu zawieszenia, tylnym uchu zawieszenia.

Wszystkie problemy znikneły po prawidlowym smarowaniu olejem silikonowym (w kolo macieju smarujemy i scieramy), jak narazie nie zauwazylem sladu korozji.

Jak będzie uparcie rdzewieć dalej to zastosuje olej do konserwacji broni ostrej.

Co do WD-40 raczej odradzam bo moze zniszczyc oksyde.

Ja polecam brunoxa,uzywam go i w broni ostrej i mojej replice elki.Teraz ratuję tak Fn-Fala kumpla.Metoda taka sama jak w/w ravic kropelka oleju i polerujem i tak wkółko,Jak się powtórzy problem to trzeba nanieść oksydę na zimno.Przedtem najpierw spróbujcie na wew niewidocznej stronie.Kumpla fn-fal zaczą rdzewieć też na pokrywie zamka i rdza sie pojawiła nawet po wew stronie.Wyczyściłem i nałożyłem oksydę.

Co do WD-40 raczej odradzam bo moze zniszczyc oksyde.

Nigdy nie spotkałem się z przypadkiem ani nie słyszałem, żeby WD-40 zniszczyło oksydę (real steel). Używam od 11 lat na przemian z Balistolem i żadnych ubytków nie stwierdzono.

Jeżeli zlazła oksyda, a rdza powraca uporczywie w tym samy miejscu i w pobliżu jest coś przylutowane (nie miałem w ręku FN - zgaduję), to winne mogą być pozostałości kwasu. Ale generalnie prawie zawsze winna jest po prostu wilgoć. Nie ma rady - czyścić szmatką i oliwić.

Invictus: Oksyda na zimnio chwyta na tej stali z repliki? Znaczy się "zwykła" to jest stal czy z jakąś domieszką chromu?

Edited by Holmes